Oto efekt nocnego pieczenia, najlepiej sernika piec wieczorem, przez noc spokojnie stygnie i mam pewność że nie zostanie od razu zjedzony. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawusi, mrucząca rodzinka podczas konsumpcji to najlepszy dowód że smakuje:)
Polecam ten sernik smakoszom delikatnych i puszystych serników. U nas będzie na pewno na święta:)
Można na spód ugnieść kruche ciasto, u mnie tę rolę doskonale spełniły herbatniki.
Można go dosmaczyć rodzynkami czy żurawiną, zrobić polewę , co tylko dusza zapragnie, za każdym razem będzie smaczny:)
Przepis znalazłam tutaj .
Puszysty sernik - pyszny i delikatny sernik |
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 5 dużych jaj
- 250 ml śmietany 36 %
- 1 szk. cukru + 2 łyżki cukru z wanilią
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, lub budyniu
- szczypta soli
Spód:
- herbatniki ( 100 g)
Blaszkę ( 35 x 22) wykładam papierem do pieczenia i wykładam spód herbatnikami.
W misce ubijam białka ze szczyptą soli, w międzyczasie dodaję porcjami pół szklanki cukru.
Osobno ubijam żółtka z resztą cukru i cukrem z wanilią, do momentu aż cukier całkiem się rozpuści a masa podwoi objętość. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię. Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam ( na niskich obrotach robota )
Masę serową przelewam na herbatniki . Wkładam do nagrzanego piekarnika , 170 st C , piekę godzinę, do lekkiego zrumienienia. Studzę w lekko uchylonym piekarniku.
Masę serową przelewam na herbatniki . Wkładam do nagrzanego piekarnika , 170 st C , piekę godzinę, do lekkiego zrumienienia. Studzę w lekko uchylonym piekarniku.
*Na sernik można dać polewę , ja posypałam jeszcze gorący wiórkami czekoladowymi.
Serniczek wygląda rewelacyjnie, może upiekę na święta, nie jest zbyt skomplikowany. Nowością dla mnie jest dodanie skrobi kukurydzianej, nie spotkałam się jeszcze z takim składnikiem sernika. Nie będzie kłopotu z kupnem? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGdyby był problem można zastąpić mąką ziemniaczana lub budyniem :)
UsuńWygląda smakowicie,postaram się wypróbowć
OdpowiedzUsuńDziękuję , czekam na komentarz, fotka mile widziana;)
UsuńMogę się wprosić na kawałek? Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Proszę się częstować :D
UsuńTwój sernik rzeczywiście wygląda lekko, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa:)
Usuńpięknie i smakowicie wygląda - narobiłaś mi smaka na sernik ;-)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to bardzo:)
UsuńPyszny sernik, lubie takie
OdpowiedzUsuńOj tak, my też )
UsuńSerniki uwielbiam ;) twoj wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńWspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuńjestem w trakcie pieczenia...
OdpowiedzUsuńa śmietane do masy trzeba ubic czy nie? Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńNadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię :)
UsuńDziękuję. Właśnie upiekłam wygląda bosko aż mi z blachy wylazł:)
UsuńCieszę się :) Smacznego :)
Usuńwczoraj piekłam , jest przepyszny !!!!! i pierwszy raz w zyciu nie opadł mi a został tak samo duzy !! :) wesołych swiat :)
OdpowiedzUsuńAnna
MIło mi niezmiernie) Wesołych Świąt !
UsuńTaki sernik to pychotka !!
OdpowiedzUsuńCzy śmietana ma byc ubita
OdpowiedzUsuńNadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię :)
UsuńPonawiam pytanie czy śmietanę kremówkę ubić czy poprostu dodać z kartonika bo nie jest to jednoznacznie napisane?
OdpowiedzUsuńNie wiem skąd to pytanie, nie ma mowy o ubijaniu śmietany. Wlewam ją bez ubijania.
UsuńMam pytanie, czy zamiast serka twarogowego mogę dać 1 kg.Jogurtu greckiego i czy mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, proszę spróbować :)
UsuńPrzecież widać pełno zwazonych grudek masakra chyba nie jedliście dobrego sernika
OdpowiedzUsuńNiemożliwe, gdzie Ty widzisz jakieś grudki?
UsuńZważone, to są składniki do serowca i tyle ważonego :)
A zamiast smietany nie morzna bialka dobrze ubic i na konic dodac
OdpowiedzUsuńPrzecież białko ubijam i dodaję na koniec :) ..............
UsuńNa koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam ( na niskich obrotach robota )
Właśnie upiekłam wygląda pysznie , ciekawe jak będzie smakować?☺
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będzie smakował. Pozdrawiam 😍
UsuńPiekłem jest super .Pozdrawiam☺
OdpowiedzUsuńMój wyszedł zbity strasznie. Nie wiem czemu nie jest taki jak u Pani :(
OdpowiedzUsuńMój wyszedł bardzo zbity, nie wygląda tak jak na zdjęciu :(
OdpowiedzUsuń