domowy bigos z boczkiem i kiełbasą
około 1 i ½ kg białej kapusty
2 cebule
3 ząbki czosnku
50 dag wędzonego boczku
50 dag cienkiej kiełbasy ( toruńska, śląska)
200 ml koncentratu pomidorowego
Smalec lub olej do podsmażenia cebuli i kiełbasy
Suszona włoszczyzna
Sól
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Pieprz cytrynowy
Majeranek
opcjonalnie sos sojowy grzybowy
Kapustę myję , wycinam głąba i szatkuję. Przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję. Dodaję plasterki czosnku, liście laurowe, ziele ang. koncentrat pomidorowy , suszoną włoszczyznę , łyżeczkę soli.
Całość mieszam.
Boczek kroję w kostkę i dodaje do kapusty . Gotuję całość do miękkości.
Cebulę i kiełbasę obsmażam osobno i dodaję pod koniec gotowania do bigosu. Następnie przyprawiam majerankiem, pieprzem cytrynowym i sosem sojowym.
Podaję z pieczywem.
|
A ja najczęściej gotuję właśnie taki ze słodkiej kapusty, albo dodaje garść kiszonej, dla podkręcenia smaku, bo moja mała nie zje innego. Pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Dziękuję Reniu i pozdrawiam )
UsuńNo cóż, jeśli jest bigos, to oczywiste jest, że musi być pysznie. A jaka wspaniała prezentacja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas :)
Dziękuję ;)
UsuńJa najczęściej robię ze słodkie ale dodaję trochę kiszonej, dobry bigos nie jest zły.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa zawsze robię z kwaszonej kapusty i dodaję koncentrat :)
OdpowiedzUsuń