dyniowe babeczki
20 dag startej dyni hokkaido
1 i ½ szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
pełna łyżeczka przyprawy do piernika
¾ szklanki oleju
½ szklanki cukru
3 jajka
krem kakaowo bananowy do nadzienia
cukier puder
Dyni hokkaido nie trzeba obierać, myję ją , wycinam nasiona i ścieram na grubszych oczkach.
Przygotowuję potrzebne składniki. W misce łączę jajka z cukrem i olejem, dodaję przesiane suche składniki , mieszam, na koniec dodaję dynię i łączę całość.
Do przygotowanych foremek nakładam po pełnej łyżeczce ciasta , następnie krem bananowy i reszta ciasta na wierzch.
Piekę jakieś 25 minut w 175 st.C
Ciasta wystarcza na 18 babeczek.
smacznego:)
|
Wspaniale wyglądają! Jak ta jesień może pachnieć i smakować dzięki takim cudom.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
Oj tak, dziękuje, odwiedze;)
Usuńja również uwielbiam dynię hokkaido! w wypiekach świetnie się sprawdza!
OdpowiedzUsuńobieranie dyni to masakra :P
OdpowiedzUsuńa babeczki pyszne :)
Wlassnei dlatego wybieram hokkaido;)
UsuńŚwietne muffinki :)
OdpowiedzUsuń