tag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post8670334228603080883..comments2023-12-28T14:58:48.208+01:00Comments on Smak, zapach, kolor...tradycja z nutką nowoczesności...: Konkurs walentynkowy ze Skworcu Takietampichceniehttp://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-59366804379989466882014-02-09T20:58:44.899+01:002014-02-09T20:58:44.899+01:00Pikantnie, mniam, dziękuję za przepis:)Pikantnie, mniam, dziękuję za przepis:)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-12404164295836549272014-02-09T20:42:34.385+01:002014-02-09T20:42:34.385+01:00Proponuję danie z kurczaka inspirowane kuchnią ind...Proponuję danie z kurczaka inspirowane kuchnią indyjską, kolorowe, szybkie, niekłopotliwe w wykonaniu, a dzięki przyprawom Skworcu niezwykle ostre, aromatyczne i smakowite. Dla wrażliwych lepiej zmniejszyć nieco ilość przypraw :)<br /><br />Kurczak jalfrezi<br /> <br />50 dag piersi z kurczaka<br />15 dag mrożonego młodego bobu<br />1/2 dużej lub 1 mała czerwona papryka<br />1 cebula<br />łyżeczka czosnku płatki Skworcu<br />3 łyżki oleju sojowego<br />1 łyżka koncentratu pomidorowego<br />2 pomidory<br />1/2 łyżeczki białej gorczycy Skworcu<br />1 łyżeczka kurkumy mielonej Skworcu<br />1/2 łyżeczki kuminu mielonego Skworcu<br />1/2 łyżeczki kolendry mielonej Skworcu<br />1/2 chilli nitki Skworcu<br />1/2 łyżeczki przyprawy garam masala Skworcu<br />1 łyżeczka octu winnego<br />sól czarna Kala Namak Skworcu<br />do podania: ryż ugotowany na sypko<br />do przybrania: gałązki świeżej kolendry<br /><br />Mięso opłukać, ugotować do miękkości, osączyć, przestudzić i pokroić w kawałki.<br />Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.<br />Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać.<br />Bób rozmrozić.<br />Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paseczki.<br />Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż zacznie się złocić.<br />Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek płatki, gorczycę, kurkumę mieloną, kumin mielony, kolendrę mieloną, chilli nitki, przyprawę garam masala, ocet winny i dobrze wszystko wymieszać.<br />Dodać bób i pokrojoną paprykę, smażyć mieszając około 5 minut.<br />Dodać pokrojonego kurczaka, posolić do smaku i dusić około 10 minut do pożądanej miękkości warzyw.<br />Danie podawać z ryżem, przybrane listkami świeżej kolendry.<br />Edyta H.https://www.blogger.com/profile/17884393658946821288noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-38803733563567972332014-02-08T20:03:56.344+01:002014-02-08T20:03:56.344+01:00Bajeczne pralinki, ale na deser:)Bajeczne pralinki, ale na deser:)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-33661242630538538522014-02-08T20:02:39.371+01:002014-02-08T20:02:39.371+01:00Oj zapowiada się smacznie :) Dziękuję :)Oj zapowiada się smacznie :) Dziękuję :)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-23791985223356581162014-02-08T19:57:57.681+01:002014-02-08T19:57:57.681+01:00Słodkie pralinki na walentynki.
100 g gorzkiej cz...Słodkie pralinki na walentynki.<br /><br />100 g gorzkiej czekolady<br />2 łyżeczki kawy rumowej Skworcu<br />2 łyżki masła<br />3 łyżki mleka sojowego w proszku Skworcu<br />100 mil śmietany 18%<br />3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Skworcu<br />cukier z prawdziwą wanilią Skworcu<br />5 łyżek kakao<br />50 mil gorącej wody<br /><br />Kawę mielimy i zalewamy gorąca wodą aby się zaparzyła. Odcedzamy i w naparze rozprowadzamy mleko sojowe i 2 łyżki kakao.<br />W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę, jak się połączą i będą płynne łączymy z masą kawowo - kakaową oraz z cukrem waniliowym.<br />Następnie dodajemy po łyżce śmietanki i mieszamy aż masa będzie jednolita. Na koniec jeszcze skórka pomarańczowa i odstawiamy do stężenia.<br />Po około 30 min wilgotnymi dłońmi formujemy kulki i obtaczamy w reszcie kakao. Odstawiamy do mocnego stężenia, jakaś godzina w lodówce. Smaczna domowa słodkość może nie jest lekka, ale za to smaczna. Kawa ponosi walory smakowe czekolady, a pomarańcz doskonale tak samo z czekoladą jak i z kawą.<br /><br />elzbietadziurkowska@gmail.com<br />Dieta moja pasja.http://dietamojapasja.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-44328837721461683292014-02-08T17:39:49.379+01:002014-02-08T17:39:49.379+01:00Dorzucam jeszcze jeden przepis na "Pierogi mi...Dorzucam jeszcze jeden przepis na "Pierogi miłości"<br /><br />Ciasto: <br />2 szkl. mąki pszennej, <br />niepełna szkl. mleka,<br />4 dag świeżych drożdży, <br />łyżeczka cukru, <br />szczypta soli morskiej gruboziarnistej Skworcu, <br />2 łyżki oleju.<br /><br />Drożdże wkruszyć do szklanki, zasypać łyżeczką cukru, zalać 4 łyżkami letniej przegotowanej wody. Rozetrzeć, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże, olej oraz resztę letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce.<br /><br />Farsz:<br />1/2 kg mięsa mielonego, <br />czerwona papryka, <br />4 łyżki kukurydzy z puszki, <br />1/2 puszki białej fasoli,<br />4 łyżki przecieru pomidorowego, <br />cebula, <br />sól morska gruboziarnista Skworcu, <br />pieprz czarny młotkowany Skworcu, <br />szczypta chili Grys Skworcu, <br />2 łyżki oleju rzepakowego.<br /><br />Mięso urobić, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę. Paprykę oczyścić, dodać do mięsa. Dodać osączoną kukurydzę oraz fasolę. Dusić chwilkę. Następnie podlać odrobiną wody, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dusić na małym ogniu ok. 8min.<br /><br />Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wycinać serca. Nakładać farsz, przykryć drugim sercem, zlepić przy pomocy widelca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. 180st.z miłości do słodkościhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-52309304888613507532014-02-07T19:10:27.561+01:002014-02-07T19:10:27.561+01:00Pikanteria wskazana :)Dziękuję za przepis:)Pikanteria wskazana :)Dziękuję za przepis:)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-86685873873399731892014-02-07T19:04:14.930+01:002014-02-07T19:04:14.930+01:00Witam,
U mnie na kolacji Walentynkowej pojawią &q...Witam, <br />U mnie na kolacji Walentynkowej pojawią " Pikantne serduszka" bo odrobina pikanterii jest wskazana :)<br />Ciasto: <br />23 dag mąki pełnoziarnistej <br />10 dag margaryny <br />2 łyżki przecieru pomidorowego <br />2 łyżki wody <br />Nadzienie: <br />1 duży ziemniak <br />1 marchewka <br />1/2 czerwonej cebuli <br />1 ząbek czosnku <br />1 łyżka oleju aromatyzowanego z czosnkiem pomidorami i bazylią <br />1/2 łyżki suszonego lubczyku SKWORCU<br />szczypta chilli HABANERO SKWORCU<br />1/2 łyżeczki curry Premium SKWORCU <br />kolorowy pieprz SKWORCU<br />Dodatkowo: <br />mleko <br />sól morska u gruboziarnista SKWORCU <br />Wykonanie:<br />Ziemniaka i marchew pokroić w kostkę taką 1 cm na 1 cm (razem ma być 20 dag), cebulę drobno pokroić, a czosnek posiekać bardzo drobniutko.<br /> Na patelni podgrzać olej i wrzucić na nią wszystkie pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, następnie dodać chili, troszkę mielonego kolorowego pieprzu i curry, wymieszać i podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego, całość dusić razem kilka minut do wyparowania płynu i do zmięknięcia warzyw. Na koniec dodać posiekany lubczyk ja miałam mrożony, wymieszać i wystudzić.<br /> Ciasto:<br />Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać przecier pomidorowy i wodę, zagnieść ciasto które schłodzić 30 min w lodówce.<br /> Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć duże serca, następnie na jednym ułożyć porcję nadzienia, przykryć drugim sercem i delikatnie zlepić brzegi.<br /> Zlepione serca ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować mlekiem i posypać solą morską.<br />Piec w temp. 200 st około 25 min. Podawać gorące z dowolna sałatką.<br /><br />Pozdrawiam, <br />Iwona <br />iziona@buziaczek.pl izioni smakihttps://www.blogger.com/profile/00827343535921908799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-47088086154091650942014-02-07T16:51:33.219+01:002014-02-07T16:51:33.219+01:00Dziękuję za smaczne przepisy :)Dziękuję za smaczne przepisy :)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-90787207345538954912014-02-07T15:28:35.319+01:002014-02-07T15:28:35.319+01:00Druga moja propozycja to
Kurczak teriyaki
Składni...Druga moja propozycja to<br />Kurczak teriyaki<br /><br />Składniki:<br />1/2 kg filetu z kurczaka, <br />3 łyżki sosu sojowego, <br />łyżeczka ostrych papryczek czerwonych w płatkach Skworcu, <br />szczypta soli morskiej gruboziarnistej Slworcu, <br />szczypta pieprzu młotkowanego Skworcu, <br />2 łyżki oleju rzepakowego, <br />1/2 łyżeczki miodu rzepakowego Skworcu, <br />2 ząbki czosnku, <br />2 łyżki octu jabłkowego, <br />płatki kukurydziane.<br /><br />Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Można wyciąć kilka serduszek za pomocą foremek do ciasteczek. Do pojemnika (ja użyłam próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki, miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, włożyć mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok. 1 godz do lodówki. Ja w pojemniku próżniowym marynowałam 30min. Po tym czasie mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10min z każdej strony w temp. 180-200st.z miłości do słodkościhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-32654352707084449332014-02-07T15:21:41.351+01:002014-02-07T15:21:41.351+01:00Dołączam swoja propozycję na kolację walentynkową
...Dołączam swoja propozycję na kolację walentynkową<br />Drożdżowe serce<br /><br />Ciasto:<br />300g mąki pszennej,<br />20g świeżych drożdży, <br />2 łyżki oleju,<br />sól morska gruboziarnista Skworcu, <br />jajko.<br /><br />Do 200ml letniej przegotowanej wody wkruszyć drożdże. Dobrze rozmieszać, odstawić na 5min. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże oraz olej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.<br /><br /> <br /><br />Farsz:<br />duża cebula, <br />por, <br />3 cienkie parówki, <br />1/2 czerwonej papryki, <br />2 łyżki oleju,<br />sól morska gruboziarnista Skworcu, <br />pieprz czarny młotkowany Skworcu,<br />250g startego żółtego sera, <br />szczypta papryki mielonej ostrej Skworcu.<br /><br /> <br /><br />Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Pora umyć, pokroić w plasterki. Parówki obrać z osłonek, pokroić w kostkę, wraz z warzywami dodać do cebuli. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką. Wymieszać z 2/3 sera.<br /><br />Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć 6 serc. Na trzech sercach rozłożyć farsz, przykryć pozostałymi sercami. Przy pomocy widelca zlepić brzegi jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać resztą sera. Piec ok. 20min w temp. 190-200st.<br /><br />Pozdrawiam, Magda<br />m8adzia8@wp.plz miłości do słodkościhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-80841455466669087832014-02-07T11:32:40.527+01:002014-02-07T11:32:40.527+01:00Mniam, dziękuję za przepis:)Mniam, dziękuję za przepis:)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-58219531046549697622014-02-07T10:01:33.265+01:002014-02-07T10:01:33.265+01:00Pulpeciki w sosie kokosowym
Pulpeciki :
300 g pi...Pulpeciki w sosie kokosowym<br /><br />Pulpeciki :<br />300 g piersi z kurczaka<br />łyżka soku z cytryny<br />łyżeczka pieprzu cytrynowego Skworcu<br />sól do smaku<br />łyżka suszonego lubczyku Skworcu<br />100 mil wody<br />ząbek czosnku<br />łyżka tłuszczu<br /><br />Sos:<br />200 mil mleczka kokosowego Skworcu<br />200 mil odtłuszczonego rosołu <br />łyżeczka imbiru<br />łyżka soku z cytryny<br />sól i czerwony pieprz do smaku<br /><br />Piersi kroimy, aby konsystencją przypominały grubo mielone mięso. Dodajemy wszystkie składniki i energicznie wyrabiamy, a wręcz ubijamy aby mięso wytworzyło tzw klej. Dzięki temu nie potrzebujemy jajka, a dobrze wyrobione mięso nie będzie się rozpadać w gotowaniu.<br />Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki (jaka nam wielkość odpowiada) i układamy na patelni. Delikatnie podsmażamy, a gdy nam się zarumienią zalewamy rosołem ( można użyć wody) i mleczkiem, doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy palnik, patelnię przykrywamy pokrywką i parzymy, nie dłużej niż 10 min. Po tym czasie wyciągamy kulki ( aby nam nie wyschły w środku) a sos redukujemy do odpowiadającej nam konsystencji. Doprawiamy do smaku i gotowe. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Lubczyk, imbir, kokos są zaliczane do afrodyzjaków, a więc...powodzenia. :)<br /><br />Dieta moja pasja.http://dietamojapasja.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-65492227712387543312014-02-05T18:40:59.240+01:002014-02-05T18:40:59.240+01:00Tak myślę :) Dziękuję za przepis:)Tak myślę :) Dziękuję za przepis:)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-55887627255122663452014-02-05T18:02:53.687+01:002014-02-05T18:02:53.687+01:00Walentynkowe spaghetti -Podane w przepisie przy...Walentynkowe spaghetti -Podane w przepisie przyprawy -oregano , bazylia , sól pieprz i lubczyk sa oczywiscie od Skworcu.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-77846383741240428122014-02-05T16:52:08.017+01:002014-02-05T16:52:08.017+01:00WALENTYNKOWE SPAGHETTI :
SKŁADNIKI:
200 dag makaro...WALENTYNKOWE SPAGHETTI :<br />SKŁADNIKI:<br />200 dag makaronu spaghetti,2 dobrej jakosci parówki, 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,300 g przecieru pomidorowego, 200 dag mielonej wieprzowiny , 2 zabki czosnku,<br />zioła-oregano , bazylia, sól , pieprz, odrobina lubczyku<br />oliwa z oliwek,<br />15 dag sera zółtego ,<br />odrobina natki do ozdoby<br /><br />Przygotowanie:<br />Mięso mielimy w maszynce i podsmażamy na oliwie z oliwek z obu stron.<br />Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki wraz z przecierem i mieszamy. Gotujemy przez około 10 – 15 minut, dodajemy, mięso , przyprawy i ponownie mieszamy.<br /><br />Parówki kroimy plasterki kształtem przypominające serca, i nadziewamy na makaron spaghetti. Gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu makaronu.<br /><br />Gotowy makaron przekładamy na talerz i formujemy serce, środek wypełniamy odrobina ugotowanego makaronu ,pomidorowo-mięsnym sosem a nastepnie cienkimi paseczkami zółtego sera.<br />Talerz równiez ozdabiamy delikatnieserduszkami np. z sera zółtegi i mięsa:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-86453847238419291512014-02-03T20:54:18.563+01:002014-02-03T20:54:18.563+01:00Mniam, dziękuję za przepis :)Mniam, dziękuję za przepis :)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-12359850065446167282014-02-03T20:05:25.491+01:002014-02-03T20:05:25.491+01:00Witam!
Na kolację Walentynkową polecam udka w sosi...Witam!<br />Na kolację Walentynkową polecam udka w sosie cytrynowym i Garan Masala!<br />Udka w sosie cytrynowym z Garan Masala<br />8 udek kurczaka <br />2 cytryny<br />2 łyżki oliwy<br />1 łyżka masła<br />0,5 łyżeczki estragonu SKWORCU<br />1 łyzeczka przyprawy Garan Masala SKWORCU<br />Sól<br />świeżo zmielony pieprz<br />Wykonanie:<br />Udka umyć i osuszyć. Oliwę wymieszać z przyprawą Garan Masala SKWORCU, sokiem z jednej cytryny, solą i pieprzem i estragonem SKWORCU.<br />Mieszanką natrzeć udka. <br /> Odstawić na 1 godzinę do lodówki.<br />Druga cytrynę po sparzeniu wrzątkiem pokroić w plastry .<br /> Na patelni na maśle obsmażamy udka i przekładamy do brytfanny.<br /> Dodajemy plasterki cytryny i pieczemy w temp 200 stC około 40 minut.<br />Pozdrawiam serdecznie<br />Teresa Kropidłowska<br />teresa-kr@wp.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-75014034266016992022014-02-03T12:26:08.605+01:002014-02-03T12:26:08.605+01:00Brzmi smacznie, ale na deser raczej, a miała być k...Brzmi smacznie, ale na deser raczej, a miała być kolacja :)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-56516582312713782592014-02-03T11:48:36.905+01:002014-02-03T11:48:36.905+01:00Czekoladowe serduszka na patyczkach z chili i w...Czekoladowe serduszka na patyczkach z chili i wanilią:) -tężejące w foremkach na kostki lodu:)<br /><br />składniki:<br /> laska wanilI, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, szczypta chili w proszku od Skworcu, , 15 g cukru, odrobina cukru waniliowego z prawdziwa wanilia od Skworcu, odrobina cukru kokosowego od Skworcu, wiórki kokosowe od Skworcu, olej kokosowy do natłuszczenia formy , około 10 sztuk patyczków drewnianych .<br /><br />satynowa wstążeczka:)<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Laske wanilii przecinam wzdłuż , wyjmuje łyzeczka miąsz.Oba rodzaje czekolady rozpuszczam razem z miązszem, proszkiem chili i cukrami w kapieli wodnej i podgrzewam do temp. 40 stopni C.,a nastepnie studzę do temp. 25 stopni C..Foremke na kostki lodu z otworami w kształcie serc cienko smaruję olejem kokosowym.Czekoladę ponownie podgrzewam do temp 30 stopni C. ciagle mieszając, a nastepnie przelewam do foremek . Jak masa zaczynie zastygać, w kazda porcje wbijam drewniany patyczek.Czekam az całkiem stęzeje .Gdy juz stezeją , czekoladowe serca wyjmuje z foremek i cześc z nich obtaczam delikatnie w wiórkach , częśc pozostawiam w samej czekoladzie .Na koniec kazdy patyczek z czekoladką ozdabiam ... satynowa wstazeczką:)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-25691824965444218442014-02-02T22:59:38.569+01:002014-02-02T22:59:38.569+01:00Aromatyczne mięsko, dziękuję za przepis :)Aromatyczne mięsko, dziękuję za przepis :)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-52948363300534810392014-02-02T22:41:22.800+01:002014-02-02T22:41:22.800+01:00Kotleciki mielone z niespodzianką
500 g mięsa mie...Kotleciki mielone z niespodzianką<br /><br />500 g mięsa mielonego drobiowego<br />suszone pomidory Skworcu<br />1 jajko<br />1 łyżka majeranku lub czosnku niedźwiedziego Skworcu (możę być po łyżecce obu przypraw)<br />do smaku sól czosnkowa lub ziołowa Skworcu<br />200 g mieszanki świeżych sałat<br />4 łyżki słonecznik łuskany<br />do kotletów bułka tarta<br />olej<br /><br />Pomidorki suszone zalacz wcześniej olejem aby trochę zmiękły.Mięso mielone wymieszać z jajkiem i majerankiem/czosnkiem niedźwiedzim,dodać ok 7 łyżek bułki tartej, doprawić solą.Z mięsa formować kule spłaszczyć w rękach ,na środku położyć suszonego pomidora (jeśli są duże można przekroić pomidorka na pół) i oblepić go mięsem.Kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Na półmisku ułożyć sałatę,dodać resztę pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów,posypać słonecznikiem i skropić olejem z pomidorków.Sałatkę delikatnie przemieszać.Kotleciki podawać z samą sałatką oraz z dodatkiem frytek serduszkowych.<br />MonikaPiekarskahttps://www.blogger.com/profile/12860935686243050071noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-75359909545357950432014-02-02T12:06:29.721+01:002014-02-02T12:06:29.721+01:00Uwielbiam łososia, aż tutaj zapachniało przyprawam...Uwielbiam łososia, aż tutaj zapachniało przyprawami:) Dziękuję za przepis:)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-73340515377708179992014-02-02T11:59:55.088+01:002014-02-02T11:59:55.088+01:00Aromatycznie walentynkowy łosoś zapiekany z pomido...Aromatycznie walentynkowy łosoś zapiekany z pomidorami i mozzarelą:)-nadesłała BOZENA ZIARNOAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-66397394879274055302014-02-02T11:57:26.402+01:002014-02-02T11:57:26.402+01:00Aromatycznie walentynkowy łosoś zapiekany z po...Aromatycznie walentynkowy łosoś zapiekany z pomidorami i mozzarelą:)<br />Składniki<br /><br />2 świeze filety z łososia (bez ośći)<br />2 dojrzałe niewielkie pomidory , <br />20 dag sera mozarella,<br />odrobina lubczyku mielonego korzen od SKWORCu.-obowiązkowo bo to przeciez WALENTYNKI!!!<br />pieprz cytrynowy od Skworcu<br />pieprz czarny mielony od Skworcu<br />przyprawa do ryb od Skworcu<br />sól cebulowa od Skworcu.<br />sok z cytryny.<br /><br />2 plasterki cytryny<br /><br />DAODATKOWO:<br />saszetka ryżu<br />przyprawa do ryzu , np jasminowego od Skworcu.<br /><br />Przygotowanie : <br />Filety z łososia skrapiam delikatnie sokiem z cytryny a nastepnie nacieram z obu stron przyprawami podanymi wyzej -wsyzsytkie od Skworcu.<br />Ryby układam na folii aluminiowej.<br /> Na wierzch łososia układam najpierw pokrojone w plasterki pomidory a nastepnie mozarelle.Plasterki te przekładam na przemian.Na wierzch kłade po plasterku cytryny.<br />Zwijam folie aluminiowa , rybę wkładam do nagrzanego piekarnika i zapiekam przez około 25 minut.<br /><br />W międzyczasie nastawiam ryż na gotowanie<br />Upieczonego łososia układam na talerzu( najlepiej w ksztacie serca-ja takie posiadam:) i polewam pozostałym sosem z pieczenia. Podaję z białym ryżem uformowanym w serce i np. sałatką z marynowanych buraczków.<br />Anonymousnoreply@blogger.com