tag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post85350819513159051..comments2023-12-28T14:58:48.208+01:00Comments on Smak, zapach, kolor...tradycja z nutką nowoczesności...: Konkurs dla fanów i gości blogu Takietampichceniehttp://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comBlogger178125tag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-71301123551220834152014-03-22T22:47:40.372+01:002014-03-22T22:47:40.372+01:00Słodkie jeżyki - autor Magda - magdao2@poczta.onet...Słodkie jeżyki - autor Magda - magdao2@poczta.onet.pl<br />zapomniałam się wczesniej podpisać.<br /><br />PozdrawiamKonczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-37576638596202387642014-03-22T22:46:59.558+01:002014-03-22T22:46:59.558+01:00Słodkie jeżyki
2,5 szklanki mąki
2 jajka
łyżka pr...Słodkie jeżyki<br /><br />2,5 szklanki mąki<br />2 jajka<br />łyżka proszku do pieczenia<br />100 g masła<br />3 łyżki kefiru<br />pół szklanki cukru<br />czekolada gorzka lub mleczna<br />słonecznik łuskany<br />kolorowa posypka<br />Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka. Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku do zrumienienia (ok 13 minut). Czekoladę roztapiamy i maczamy w niej lub malujemy pędzelkiem szerszą część ostudzonego ciastka, po czym obtaczamy słoneczniku lub posypce. Oczy jeżyka malujemy wykałaczką lub pędzelkiem.Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-72326318626280313092014-03-22T22:34:01.533+01:002014-03-22T22:34:01.533+01:00Dziękuje, czekam na fotke ;)Dziękuje, czekam na fotke ;)Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-10397223975953697652014-03-22T22:24:18.442+01:002014-03-22T22:24:18.442+01:00Babeczki szpinakowe na słodko
Składniki:
225 g mro...Babeczki szpinakowe na słodko<br />Składniki:<br />225 g mrożonego szpinaku<br />2 jajka<br />125g cukru<br />80 g masła<br />1 szklanka mąki pszennej<br />1,5 łyżeczki proszku do pieczenia<br />300 g serka homogenizowanego naturalnego<br />1 łyżka cukru pudru<br />1 łyżeczka żelatyny<br />cukrowa posypka<br /><br />Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Ja miałam liście, więc miksujemy je dokładnie. Jajka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy masło, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy uzyskamy już gładką masę dodajemy szpinak i mieszamy całość już łyżką. Masę przekładamy do foremek lub papilotek i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Serek łączymy z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody a gdy ostygnie wlewamy do serka i mieszamy całość. Gdy babeczki ostygną odkrawamy ciasto powyżej papilotki i smarujemy przygotowanym serkiem, a następnie przykrywamy pokruszonym ciastem z wierzchów. Dekorujemy cukrową posypką.<br /><br />Magda - magdao2@poczta.onet.pl<br />Konczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-64721557013338546262014-03-22T22:23:08.020+01:002014-03-22T22:23:08.020+01:00I jeszcze na koniec mój dzisiejszy obiadek....Kurc...I jeszcze na koniec mój dzisiejszy obiadek....Kurczak w kokosowej panierce<br /><br />Składniki:<br />_______________________<br /><br />4 udka z kurczaka (1,20 kg)<br />2 łyżeczki przyprawy tandori masala<br />1 łyżka drobno startego imbiru<br />szczypta cynamonu<br />3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę<br />sok z połowy cytryny<br /> 1 łyżka miodu <br /> 1 łyżka koncentratu pomidorowego<br /> 2 łyżki oliwy lub oleju<br />150 ml jogurtu naturalnego<br />1 płaska łyżeczka soli<br /><br />100 g wiórek kokosowych<br />4 łyżki bułki tartej<br /><br /><br />Sposób wykonania:<br />_______________________<br /><br />Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód, sok z cytryny i koncentrat pomidorowy. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Udka kurczaka umyć, osuszyć i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę i na wierzch na każdą porcję mięsa.Tak zrobione udka przełożyć do miski z resztą marynaty. Przykryć folią i pozostawić w lodówce na 24 godziny.<br /><br />Kurczaka wyjąć z lodówki i obtoczyć w wiórkach połączonych z bułką tartą.Ułożyć na siatce i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry przez 75 minut.<br /><br />Kurczaka podałam z frytkami i sałatą<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08689996558492134112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-91993100890318720652014-03-22T22:08:01.407+01:002014-03-22T22:08:01.407+01:00Szybkie przekąski z ciasta francuskiego
1 opakowan...Szybkie przekąski z ciasta francuskiego<br />1 opakowanie ciasta francuskiego<br />1 jajko<br />3-4 parówki z szynki<br />sól<br /><br />Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy delikatnie, oraz doprawiamy szczyptą soli. Całe ciasto z wierzchu smarujemy roztrzepanym\m jajkiem. Parówki kroimy na cieniutkie plasterki i układamy na cieście w dowolnej konfiguracji, u mnie to kwiatuszki. Przecinamy ciasto na kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut.<br /><br />Magda - magdao2@poczta.onet.plKonczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-47210267506180728972014-03-22T21:56:27.420+01:002014-03-22T21:56:27.420+01:00Witam!! Przesyłam przepis na :
Drożdżowe róże z...Witam!! Przesyłam przepis na :<br /> <br />Drożdżowe róże z bakaliami<br /><br />Składniki:<br />250 g mąki pszennej<br />25 g świeżych drożdży<br />1,5 łyżki cukru<br />120 ml mleka<br />50 ml oleju<br />sól<br />1/2 puszki masy krówkowej kajmak<br />100 g orzechów włoskich<br />100 g rodzynków<br />2 jajka<br />Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli,jednego jajka i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Orzechy i rodzynki drobno siekamy i mieszamy z masą krówkową. Wyrośnięte ciasto możemy w całości rozwałkować albo podzielić sobie na dwie lub 3 części i każdą z osobna rozwałkować. Każdy rozwałkowany kawałek smarujemy masą bakaliową i zwijamy w rulon. Rulon kroimy na kawałki 3-4 centymetrowe i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.<br /><br />Magda - magdao2@poczta.onet.plKonczi i Szpileczkahttps://www.blogger.com/profile/12496512883847259993noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-38638169684492751112014-03-22T21:38:29.062+01:002014-03-22T21:38:29.062+01:00Witam przesyłam przepis na babkę kisielową
250 ...Witam przesyłam przepis na babkę kisielową<br /><br /> 250 gram margaryny<br />1 szklanka cukru drobnego do wypieków<br />5 jaj<br />*1 szklanka kisieli bez cukru: 4-5 opakowań<br />1 szklanka mąki pszennej<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />3-4 suszone morele do ciasta + kilka do dekoracji<br />120 gram białej czekolady + 150 ml kremówki<br />posypka cukiernicza<br /><br /><br />Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 stopni. Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywno (możecie dodać pod koniec część cukru z przygotowanej porcji, aby piana w między czasie nie opadła). Margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając następnie żółtka. Suche składniki mieszamy i przesiane dodajemy do masy łącząc na jednolitą masę. Na koniec dodajemy (najlepiej dzieląc na 2-3 części) pianę z białek i oraz oprószone w mące pokrojone drobno morele i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką/szpatułką. Gotowe ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i wstawiamy do piekarnika na ok. 45- 60 minut ( w zależności od piekarnika/ i użytej formy- ja ustawiłam pieczenie od dołu a po ok. 40 minutach góra-dół.Moja babka piekła się ok.60 minut w 170 stopniach ).<br /><br />Gotową babkę dekorujemy polewą/lukrem/czekoladą. Ja podgrzałam kremówkę i zalałam nią czekoladę<br />(ogrzałam jeszcze chwilę nad parą do całkowitego rozpuszczenia i połączenia). Po chwili wylałam na babkę i gdy zaczęła tężeć przyozdobiłam pozostałymi morelami i posypką.<br /><br />Pozdrawiam smerfetka79<br /><br />Marlenahttps://www.blogger.com/profile/11241896440546719298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-91873881217630661832014-03-22T21:27:30.554+01:002014-03-22T21:27:30.554+01:00Witam,
na ostatni rzut-jutro 7 urodziny córki wi...Witam,<br /> na ostatni rzut-jutro 7 urodziny córki wiec tort wasnie jest gotowy.<br />Tort czekoladowo waniliowy z konfitura truskawkową.<br /><br /> BISZKOPT<br />totr <br /><br />Składniki:<br /><br />6 jajek,<br />1 szklanka cukru<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia;<br />3/4 szklanki mąki pszennej;<br />3 łyżeczki ciemnego kakao.<br /><br /> Wykonanie:<br />Jajka ubijam z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści.<br /> Pod koniec przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszam wszystko łyżką.<br />Rozdzielam ciasto na 3 części, a do jednej daje ciemne kakao. W okrągłej tortownicy piekę po kolei każdy biszkopt - około 15 minut w 180 stopniach.<br /><br /> <br /><br />. KREM CZEKOLADOWY<br /><br />Składniki:<br />5 żółtek;<br />250 g prawdziwego masła;<br />200 g gorzkiej czekolady;<br />4 łyżki żelatyny spożywczej rozpuszczonej we wrzącej wodzie (1/3 szklanki wody).<br /><br /> <br /><br /> Wykonanie:<br /><br /> <br /><br /> Żółtka miksuje z cukrem.<br /><br /> Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studze<br />W osobnym naczyniu ucieram masło mikserem na puszystą masę. Stopniowo do masła dodaje masę jajeczną oraz rozpuszczoną czekoladę. Mieszam , aż składniki się połączą.<br /><br /> BITA ŚMIETANA<br /><br />Składniki:<br />pół śmietanki kremówki<br />3 łyżki cukru pudru;<br />4 łyżki żelatyny spożywczej rozpuszczonej we wrzącej wodzie (1/3 szklanki wody).<br /><br /> Wykonanie:<br /><br />1. Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem.<br />2. Pod koniec dodaje ostudzoną rozpuszczoną żelatyne i ieszam. <br />Teraz prawdziwa smaczna polewa:<br />Składniki:<br />pół kostki margaryny KASIA;<br />5 łyżek cukru pudru;<br />6 łyżeczek kakao;<br />1 łyżka rozpuszczonej żelatyny w 2 łyżkach gorącej wody;<br /><br />5 łyżek kwaśnej śmietany<br /><br /> W wodzie rozpuszczam żelatynę.. Cukier, kakao, margarynę i żelatynę dobrze mieszam i stopniowo podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając, aż do połączenia się składników. <br />Polewę studzę i dodaje po łyżce śmietany i mieszam.<br /><br />4. Polewam ciasto.<br /><br /> <br /><br />Składniki dodatkowe:<br /><br />dzem truskawkowy <br /><br />sok z cytryny wymieszany z 1/4 szklanki wody l<br />wiórki kokosowe<br /><br /> <br /><br />TORT:<br /><br />. Każdy placek biszkoptu nasączam i kazdy smaruje konfiturą truskawkowa<br />Na pierwszy placek nakładam krem czekoladowy. Przykrywamy drugim plackiem.<br />. Na drugi placek dajemy 1/2 bitej śmietany, nastepnie przykrywam3 plackiem. Na sam wierzch i boki tortu nakładam drugą część bitej śmietany. Na sam koniec polewamyt ort równiemiernie łącznie z bokami ostudzoną polewą czekoladową<br />Boki tortu posypuje wiórkami kokosowymi:) Ozdabiam:)<br />Smacznego.<br /><br />abozena ziarno , bozenn1@wp.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-78144967436670205942014-03-22T21:07:21.562+01:002014-03-22T21:07:21.562+01:00Troszkę czasu jeszcze jest :D Dziękuję i zapraszam...Troszkę czasu jeszcze jest :D Dziękuję i zapraszam :)<br /> fotka na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.427894197313946.1073741836.224966624273372&type=3&uploaded=1Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-44609779395020204642014-03-22T21:00:58.400+01:002014-03-22T21:00:58.400+01:00Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzyb...Biała kiełbasa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami<br /><br />Składniki:<br /><br />0,7 kg kiszonej kapusty<br />0,5 kg surowej białej kiełbasy<br />1 średnie jabłko<br /> pół garści suszonych podgrzybków<br />1 łyżka miodu<br />1 średnia cebula<br />1 ząbek czosnku<br />1/2 łyżeczki majeranku<br />1/2 łyżeczki suszonego tymianku<br />1 listek laurowy<br />2 goździki<br />sól i pieprz do smaku<br />2-3 łyżki oleju ( u mnie zawsze kujawski )<br /><br />Sposób przygotowania:<br /><br />Na niewielkiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i ułożyć na nim zwiniętą w krążek kiełbasę. Piec 15 minut z obu stron, kiełbasa powinna być rumiana.W międzyczasie na drugą dużą patelnię wlać pozostały olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić odsączoną kapustę, listek, goździki, grzyby namoczone drobno pokrojone, szczyptę soli i pieprzu. Dodać również wodę w której grzyby się moczyły ( około 2/3 szklanki). Dusić pod przykryciem również 15 minut. Po tym czasie zrobić pośrodku patelni z kapustą miejsce i ułożyć na nim białą kiełbasę oraz pokrojone w ósemki pozbawione gniazd nasiennych jabłko.Wszystko polać miodem , posypać drobno pokrojonym czosnkiem, majerankiem i tymiankiem.Dusić kolejne 10-15 minut aż jabłka będą miękkie ale się nie rozpadną. Podawać z pieczywem bezpośrednio po przygotowaniu. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/08689996558492134112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-61709806886718719952014-03-22T20:49:46.469+01:002014-03-22T20:49:46.469+01:00Witaj Magdo.....Uff zdążyłam, a tyle jeszcze miała...Witaj Magdo.....Uff zdążyłam, a tyle jeszcze miałam w planie.Ja zakręcona jestem lekko, bo ciągle myślałam, że konkurs trwa do końca m-ca, a tu masz ci los jeszcze tylko 3 godziny.<br />Podaję przepis na omlety i uciekam.Może coś jeszcze napiszę :)<br /><br />Omlet z boczniakami i kurczakiem<br /><br />Składniki na farsz:<br /><br />25 dag boczniaków<br />1 filet z kurczaka ( około 20-25 dkg<br />100 ml śmietany kremówki<br />1 cebula<br /> 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju<br /> 1 łyżka mąki<br />sól i pieprz do smaku<br />garść koperku<br /><br />Składniki na omlet:<br /><br />3 jajka<br />3 łyżki mleka<br />1 łyżeczka mąki<br />szczypta soli<br /><br />olej do smażenia<br /><br /><br />Wykonanie:<br /><br />Boczniaki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, podobnie postąpić z filetem i cebulą. Na patelni rozgrzać olej , dorzucić masło i kawałki kurczaka. Smażyć do momentu, aż się lekko zarumienią. Dodać cebulę, boczniaki i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dodać śmietanę połączoną z mąką i poddusić jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i pokrojonym koperkiem. Odstawić<br /><br />Do miseczki wsypać łyżeczkę mąki, mleko i 2 żółtka oddzielone od białek. Połączyć ze sobą.<br />Białka ubić z solą na sztywno, dodać do masy i delikatnie całość rozmieszać.<br />Rozgrzać patelnię, wlać łyżkę oleju i połowę masy na omlety. Smażyć z obu stron po około 2 minuty aż się zarumienią. Przy obracaniu omleta na drugą stronę użyłam pokrywki.<br /><br />Farsz podgrzać i wypełnić nim omlety. Udekorować koperkiem i natychmiast podawać.Smacznego.<br /><br />Pozdrawiam... GosiaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08689996558492134112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-49000287330522950342014-03-22T20:06:22.822+01:002014-03-22T20:06:22.822+01:00Moje drugie zgłoszenie
Bułeczki scones z żurawiną
...Moje drugie zgłoszenie<br />Bułeczki scones z żurawiną<br /><br />Składniki: <br />4 szklanki mąki pszennej,<br />1/4 szklanki brązowego cukru, <br />czubata łyżka proszku do pieczenia, <br />2 łyżeczki soli, <br />łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, <br />300g masła, <br />4 jajka, <br />3 łyżki śmietany 18%, <br />1/3 szklanki suszonej żurawiny, <br />1/4 szklanki mleka, <br />cukier do posypania.<br /><br />Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto. Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować małe kuleczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można również rozwałkować ciasto na grubość około 3mm i szklanką wycinać kółka. Posmarować letnim mlekiem i posypać cukrem. Piec około 20minut w temp. 200st.z miłości do słodkościhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-24780906431075815732014-03-22T10:59:20.647+01:002014-03-22T10:59:20.647+01:00Tort kokosowo - makowy
Składniki na ciasto:
5 ja...Tort kokosowo - makowy <br /><br />Składniki na ciasto:<br />5 jajek<br />1/3 szklanki cukru<br />3/4 szklanki mąki pszennej<br />1 łyżeczka proszku do pieczenia<br />70 g masła<br />50 g maku<br /> <br /><br />Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim. Nie przerywając miksowania, dodać rozpuszczone masło. <br /><br />Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać mak i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. <br /><br />Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (dno). Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Wystudzić i podzielić na 2 części.<br /><br />Składniki na masę:<br /><br />300 ml śmietany kremówki<br />180 g sera mascarpone<br />4 łyżki cukru pudru<br />1 szklanka wiórek kokosowych<br />+<br /><br />2/3 szklanki wiórek kokosowych<br />1/2 słoika dżemu np. porzeczkowego<br /> <br /><br />Wiórki zmielić na krem, na przykład w młynku do kawy. <br /><br />Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, a następnie partiami mascarpone. Na końcu łyżką wmieszać rozdrobniony kokos. <br /><br />Na pierwszy blat ciasta wyłożyć dżem, a następnie połowę kremu. Położyć drugi placek i lekko docisnąć. Ponownie posmarować dżemem i kremem kokosowym (również boki). <br /><br />Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni, uważając by się nie przypaliły. Wystudzić, obsypać nimi boki i wierzch tortu. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)<br /><br />Ewa (domowacukierniaewy)domowacukierniaewy.blox.plhttp://domowacukierniaewy.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-9038259801727179482014-03-21T23:13:36.740+01:002014-03-21T23:13:36.740+01:00Pyszności, dziękuję :) fotia na fb https://www.fac...Pyszności, dziękuję :) fotia na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.427894197313946.1073741836.224966624273372&type=3&uploaded=1Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-91977876218546079262014-03-21T22:53:57.628+01:002014-03-21T22:53:57.628+01:00A na deser...
Ciasto gryczane z jabłkami i cynamo...A na deser...<br /><br />Ciasto gryczane z jabłkami i cynamonem<br /><br />Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:<br /><br />• 160 g mąki gryczanej<br />• 4 jajka<br />• 6 łyżek cukru (lub cukru brzozowego)<br />• 3 jabłka<br />• cynamon<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Jabłka obrać i pokroić w ósemki.<br /><br />Białka oddzielić od żółtek.<br /><br />Żółtka ubić z ksylitolem lub cukrem na puszystą, jasną masę.<br /><br />Dodać mąkę i czubatą łyżeczkę cynamonu i wymieszać szpatułką.<br /><br />Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto szpatułką.<br /><br />Spód tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto.<br /><br />Na wierzch wyłożyć kawałki jabłek i posypać cynamonem.<br /><br />Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 22 minuty.<br />Asia https://www.blogger.com/profile/10886878054042771286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-17693830310297511512014-03-21T22:50:56.381+01:002014-03-21T22:50:56.381+01:00Zachęcam także do przygotowania aromatycznej fasol...Zachęcam także do przygotowania aromatycznej fasolki w wersji wegetariańskiej<br /><br />Fasolka w sosie pomidorowym<br /><br />Składniki na 6-8 porcji:<br /><br />1 l passaty pomidorowej<br />400 g fasoli (jaś karłowy)<br />2 duże cebule<br />4 ząbki czosnku<br />3-4 łyżeczki majeranku<br />1 łyżeczka cząbru<br />pół łyżeczki kminku<br />pół łyżeczki chili w proszku<br />płaska łyżka cukru<br />świeża bazylia<br />sól, pieprz do smaku<br />olej do podsmażenia cebuli<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Fasolę namoczyć dzień wcześniej, najlepiej zostawić ją w wodzie na min 12 h.<br /><br />Na drugi dzień odlać wodę w której się moczyła i gotować w świeżej przez 60-90 minut do momentu kiedy będzie miękka, ale nie będzie się rozpadać.<br /><br />Po ugotowaniu odlać wodę, dodać passatę, przyprawy (oprócz świeżej bazylii) i gotować na małym ogniu.<br /><br />Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Następnie wlać do garnka z fasolką.<br /><br />Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do fasoli<br /><br />Na końcu posiekać i dodać bazylię. <br />Asia https://www.blogger.com/profile/10886878054042771286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-75232219148559079542014-03-21T22:48:05.212+01:002014-03-21T22:48:05.212+01:00Witam, ja także chciałabym zaproponować kilka prze...Witam, ja także chciałabym zaproponować kilka przepisów na moje ulubione smakołyki :)<br />Na pierwszy ogień szybki obiad.<br /><br />Makaron sojowy z kurczakiem i ananasem<br /><br />Składniki na 2 porcje:<br /><br />1 op. makaronu sojowego (100 g)<br />2 małe filety z kurczaka<br />½ papryki czerwonej<br />4 plastry świeżego ananasa<br />chili w proszku lub tabasco<br />2 łyżeczki papryki słodkiej<br />czosnek granulowany<br />3 łyżki sosu sojowego (lub więcej)<br />olej do podsmażenia kurczaka<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na kilka minut.<br /><br />Filety pokroić w kostkę posypać papryką i czosnkiem i podsmażyć na oleju.<br /><br />Dodać sos sojowy.<br /><br />Plastry ananasa oraz paprykę pokroić w kostkę i dodać do kurczaka.<br /><br />Doprawić do smaku chili i innymi przyprawami wg. uznania.<br /><br />Makaron odcedzić, wymieszać z zawartością patelni i podawać :)<br />Asia https://www.blogger.com/profile/10886878054042771286noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-5549509255034933122014-03-21T21:25:40.877+01:002014-03-21T21:25:40.877+01:00Nutelka
CIASTO:
7 jajek,
5 łyżek cukru,
5 łyże...Nutelka<br /><br />CIASTO: <br />7 jajek, <br />5 łyżek cukru, <br />5 łyżek mąki pszennej, <br />1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, <br />łyżka octu, <br />łyżeczka proszku do pieczenia.<br /><br />Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem oraz ocet. Delikatnie wymieszać. Przelać na przygotowaną blaszkę o wymiarach 27x35cm. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Przekroić na 2 blaty.<br /><br />DODATKOWO: <br />3/4 l mleka, <br />3 łyżki mąki pszennej, <br />3 łyżki mąki ziemniaczanej, <br />2 żółtka, <br />2 cukry waniliowe, <br />150g masła, <br />puszka brzoskwiń, <br />2 galaretki brzoskwiniowe, <br />400g kremu czekoladowego, np. Nutelli, <br />1 andrut, <br />opakowanie okrągłych biszkoptów.<br /><br />W trosze mleka rozrobić żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do pozostałego soku brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować. Wsypać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce. Nutellę podgrzać na parze, dodać pokruszonego andruta, wymieszać.<br /><br />DEKORACJA: <br />350ml śmietanki 30%, <br />2 łyżki cukru pudru,<br />galaretka np. truskawkowa, <br />starta czekolada.<br /><br />Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta. Rozsmarować Nutellę, schłodzić. Wyłożyć resztę kremu i ułożyć równo biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, miksując powoli dodawać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Schłodzić. Posypać startą czekoladą.<br /><br />Magda Tabaczyk<br />Pozdrawiam!z miłości do słodkościhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-75363092576121855102014-03-21T14:53:34.149+01:002014-03-21T14:53:34.149+01:00 Magdo, witam ponownie i zapraszam na Ciasto drożd... Magdo, witam ponownie i zapraszam na Ciasto drożdżowe mojej Babci<br /><br />Składniki na ciasto:<br /><br />800 g mąki<br />5 jajek<br />200 g masła<br />1 cukier waniliowy<br />10 dag drożdży <br />1/4 litra mleka, <br />1 1/2 szklanki cukru, <br />5 dkg skórki pomarańczowej<br />10 dkg rodzynek<br /><br />Składniki na kruszonkę:<br /><br />60 g cukru<br />60 g mąki<br />40 g masła<br /><br />Przygotowanie:<br /><br />W miseczce rozetrzeć drożdże z łyżeczkę cukru. W garnuszku zagrzać mleko ii przelać do drożdży, wymieszać, przykryć i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, stopione masło i utarte z cukrem jajka. Dodać cukier waniliowy, bakalie i porządnie wyrobić ciasto.Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kruszonką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni C na około 1 godzinę. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i podawać.Najlepiej z mlekiem.Smacznego :)<br /><br />pozdrawiam Gosia SkrzypczakAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08689996558492134112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-86935797473675310102014-03-21T13:11:03.647+01:002014-03-21T13:11:03.647+01:00Sałatka ze szpinakiem
Składniki:
garść świe...Sałatka ze szpinakiem<br /><br />Składniki:<br /><br /> garść świeżego szpinaku<br /> 3 pomidorki koktajlowe<br /> ćwiartka papryki żółtej<br /> ćwiartka papryki czerwonej<br /> 3 różyczki brokuła <br /> 1 łyżeczka sosu sałatkowego w proszku<br /> 1 łyżeczka oleju<br /><br />Przygotowanie :<br />Szpinak, papryki ,pomidorki i brokuła umyć. Paprykę pokroić w paski. Pomidorki pokroić w ćwiartki ,brokuł pokroić na mniejsze różyczki.<br />Na talerzu układać.Szpinak ,pomidorki,papryki i brokuł. Posypać sosem i polać olejem. <br /><br />Klaudia Koperska<br />duusiak@o2.pl<br />Koperek :)https://www.blogger.com/profile/04689324558331774666noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-82326947720234167462014-03-20T23:29:32.445+01:002014-03-20T23:29:32.445+01:00Cudne , dziękuję :) fotka na fb https://www.facebo...Cudne , dziękuję :) fotka na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.427894197313946.1073741836.224966624273372&type=3&uploaded=1Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-71372642041442204892014-03-20T23:07:52.018+01:002014-03-20T23:07:52.018+01:00Cytrynowe ciasteczka z marmoladą
200 g mąki pszen...Cytrynowe ciasteczka z marmoladą<br /><br />200 g mąki pszennej<br />150 g cukru pudru<br />170 g masła<br />50 g mąki kukurydzianej<br />2 żółtka<br />30 ml soku z cytryny<br />szczypta soli<br /><br />Marmolada do przełożenia ciasteczek<br /><br /><br />Cukier puder, mąkę pszenną i kukurydzianą oraz szczyptę soli przesiewamy na stolnicę. Dodajemy sok z cytryny, żółtka oraz pokrojone w drobną kostkę bardzo zimne masło. Bardzo szybko zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na 3 godziny do lodówki. <br /><br />Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3 mm i wycinamy ciasteczka. W co drugim za pomocą mniejszej foremki wykrawamy otworek. Wykrojone ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w 180-190 st przez 15-20 minut. <br /><br />Czas pieczenia zależy do tego jak grubo rozwałkowaliśmy ciasto. <br /><br />Upieczone i ostudzone ciasteczka przekładamy domowej roboty marmoladą.<br /><br /><br />Monika J<br />abecadlo555@interia.plAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-36642436764115030392014-03-20T20:29:17.000+01:002014-03-20T20:29:17.000+01:00Canneloni z ruskim farszem
Składniki:
10 rurek m...Canneloni z ruskim farszem<br /><br />Składniki:<br /><br />10 rurek makaronu canneloni<br />5 ziemniaków<br />250g półtłustego twarogu<br />2 cebule<br />sól, pieprz<br />pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki<br />masło<br />olej<br /><br />Ugotowane i obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub utrzeć widelcem. To samo zrobić z twarogiem. Cebule drobno pokroić, usmażyć na łyżce oleju. Połączyć ziemniaki, twaróg i połowę usmażonej cebuli na jednolitą masę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. <br />Canneloni obgotować tak, aby było tylko lekko miękkie. Napełnić rurki farszem i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu, na wierzchu położyć resztę cebuli i cieniutkie plastry masła. <br />Piec przez 15 minut w 180 st.<br />Smacznego :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135562109449948433.post-78172711096813542672014-03-20T20:05:54.816+01:002014-03-20T20:05:54.816+01:00Oj ciężki;) Ale jak to mówią "od przybytku, g...Oj ciężki;) Ale jak to mówią "od przybytku, głowa nie boli" :) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.427894197313946.1073741836.224966624273372&type=3&uploaded=1<br />Takietampichceniehttps://www.blogger.com/profile/05054634276811986081noreply@blogger.com