czwartek, 15 listopada 2018

Ciasto z daktylami i jabłkami

Jakiś  czas temu odebrałam przesyłkę ze sklepu Bee.pl , znajdziecie tam zdrowe i naturalne produkty, nie tylko żywność :) 
Zachęcam do odwiedzin, sklep godny polecenia!



Otrzymałam sporo produktów, daktyle od razu "wpadły" do ciasta, wyszło obłędnie :) 

Każdy produkt zostanie wykorzystany, kolejnym będzie kasza gryczana  !  





Ciasto z daktylami i jabłkami ....




70 dag jabłek (waga po obraniu)
około 30 daktyli
3 łyżki cukru lub jakiś słodzik

3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
150 ml oleju
6 jajek (L)
po łyżeczce proszku do pieczenia i sody





Umyte i obrane jabłka, kroje na mniejsze kawałki, może być kosteczka.  
Przekładam je do miski i zasypuje cukrem. Odstawiam na godzinę ,w tym czasie  jabłka puszczą sok.

Białka oddzielam od żółtek, ubijam na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych dodaję po jednym żółtku i nadal ubijam. 
Mąkę mieszam z kakao, cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.

Do jabłek wlewam olej, dodaję ubite jajka mieszam, następnie łączę z sypkimi składnikami. 
Na koniec dodaję pokrojone daktyle, mieszam i wylewam na blaszkę (35x24) wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekę w 180 st. C przez 50 minut.

Ciasto można polać polewą czekoladową. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...