niedziela, 18 lutego 2018

Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem




 Taka rolada  jest dobra na ciepło i na zimno. Dodatki można zmieniać wg własnego smaku. 

Idealna przystawka na święta lub rozmaite imprezy. Polecamy !!! 



Ciasto:
 4 jajka ,
30 dag sera żółtego
2 łyżki majonezu,
 sól i pieprz do smaku ,
1 łyżka mąki
 szczypta proszku do pieczenia tak na koniec łyżeczki


Dodatki:
1 podwójny filet z kurczaka
szpinak mrożony ( 1 op. )
pomidory suszone w oleju






Ubijamy białka z solą, dodajemy żółtka, majonez, mąkę, proszek
do pieczenia, troszkę pieprzu mielonego( cały czas miksując)
 na koniec starty ser, mieszamy całość.

Masę wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
 (blaszka na wielkość piekarnika)

Pieczemy 15-20 minut 180 st.C

Szpinak przekładamy na patelnię, podsmażamy na maśle,
 przyprawiamy do smaku ( sól i pieprz)

 Upieczone( nie studzimy!) obracamy na blat, czy deskę,
ściągamy papier i na gorące ciasto wykładamy przygotowany
szpinak, na szpinak pokrojone w plastry filety, i 2 lub 3
rzędy pomidorów suszonych. 

Całość zwinąć w roladę i piec w piekarniku 25-30 minut 180st.C



















4 komentarze:

  1. Tak masz racje ta rolada jest pyszna na ciepło i zimno też mam przepis tylko inny

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo mój przepis! :)
    http://ostra-na-slodko.pl/2017/04/03/pieczona-rolada-serowa-z-kurczakiem-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/
    Szkoda , że nie ma tu takiej informacji ....
    Fajnie, że smakowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie jest Twój przepis Sylwio, chociaż Twój pewnie równie smaczny:)

      Składniki różnią się bardzo, więc proszę nie wprowadzaj czytelników w błąd. Przepis jest modyfikacją różnych przepisów :)
      U Ciebie :
      ROLADA:
      * ser żółty Gouda SERENADA – 330 g
      * jogurt grecki – 3 łyżki ( możemy go zastąpić majonezem – sprawdzone! )
      * jajko rozm. M – 4 szt
      U nas:
      4 jajka ,
      30 dag sera żółtego
      2 łyżki majonezu,
      sól i pieprz do smaku ,
      1 łyżka mąki
      szczypta proszku do pieczenia tak na koniec łyżeczki

      U Ciebie FARSZ:
      * filet z kurczaka – ok. 500 g
      * świeży szpinak – 100 g
      * biała cebula – 1 szt
      * suszone pomidory w oleju – 100 g
      * czosnek – 2 ząbki
      * masło min. 82% – 1 łyżka
      * sól, pieprz, chili, papryka słodka

      U nas Farsz:
      1 podwójny filet z kurczaka
      szpinak mrożony ( 1 op. )
      pomidory suszone w oleju

      pozdrawiam Magda

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...