czwartek, 21 grudnia 2017

Nototenia smażona - pyszna rybka na Wigilię

Jest tyle gatunków ryb, że nie trzeba karpia na Wigilię. 
Wiem że to tradycja, ale karpie są coraz droższe, a ich jakość gorsza ....niestety, bo bardzo lubimy te ryby. 

No ale cóż, jest okazja do próbowania innych, nowych smaków:) 

Polecam nototenię, jej mięsko jest delikatne i bardzo smaczne :)


1 kg tuszek nototeni
sok z cytryny
sól
pieprz cytrynowy
skrobia kukurydziana ( może być mąka pszenna)
masło



Ryby oczyszczam z łusek, myję i wycinam płetwy. 

Osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam sokiem z cytryny, oprószam sola i pieprzem cytrynowym.

Odstawiam na 10 minut ( rybka szybko „łapie” smaki)

Po tym czasie ryby obtaczam w skrobi i smażę na maśle z obydwu stron.














3 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...