sobota, 23 grudnia 2017

Keks - babka nadziana bakaliami

Keks, babka nadziana bakaliami, pachnąca skórką pomarańczową i suszonymi owocami. 

Pyszny deser nie tylko od święta.  

Znika szybko z talerzyka. 

Koniecznie ją upiecz i spraw radość najbliższym! :) 





25 dag mąki
15 dag cukru
1 duża łyżka cukru z wanilią
25 dag masła lub dobrej margaryny ( temp.pokojowa)
5 jajek (L)
2-3 łyżki alkoholu ( wódka, rum, koniak)
40 dag mieszanki bakaliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia




Mieszankę bakaliową wsypuję do miski, zalewam wrzącą wodą ( tylko tyle, aby zakryła bakalie) i mieszam z alkoholem.  Odstawiam na jakieś 15 minut. 

Po tym czasie odsączam dokładnie na sitku.

Odsączone mieszam z trzema łyżkami mąki. Resztę mąki przesiewam z proszkiem do pieczenia.  

Kasię ucieram z cukrem i cukrem waniliowym, do utartej masy dodaję po jednym całym jajku, dalej miksuję. Na koniec dodaję mąkę i bakalie. Masę mieszam, jest bardzo gęsta. 

Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. 

Piekę 1 godzinę w 180 st C.

Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy i wykładam posiekane orzechy.















3 komentarze:

  1. Co rok robię keks z tego przepisu. Czy to na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Przepyszny. Jest tylko jeden problem... znika w mig!!!

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...