środa, 7 czerwca 2017

Zupa pieczarkowa z mięsem

Zupy są smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. 

W naszym domu zupy są bardzo lubiane, każdy ma swoją ulubioną, np. mąż kocha rosół, syn ogórkową, wnusia i ja pomidorową....Marzenka...kurcze nie wiem, muszę się dowiedzieć :D 

No ale pieczarkową lubi każdy, taka z dodatkiem mięsnym jest sycąca i  bardzo smaczna, można ją podać z ziemniakami ugotowanymi osobno, lub makaronem, pyszotka, polecam :)  





1 golonka wieprzowa bez skóry

1-2 łyżki suszonej włoszczyzny

3 kulki ziela ang.

parę ziarenek pieprzu

60 dag pieczarek

1 cebula

olej kokosowy

sól i pieprz mielony do smaku

natka pietruszki

śmietana lub jogurt




Zaczynam od ugotowania golonki, gotuję ją razem z włoszczyzną, zielem angielskim, dodaję pół łyżeczki soli i parę ziarenek pieprzu. 

Gotuję do miękkości mięsa, później mięso obieram od kości, dzielę na kawałeczki i podaję z zupą.

Pieczarki kroję w plasterki i przepłukuję.

Cebulę obieram, kroję drobniutko i przesmażam na oleju kokosowym

do cebuli dodaję pieczarki i duszę chwilę razem

Następnie pieczarki i cebulę przekładam do wywaru, gotuję chwilę.

Na koniec zabielam śmietaną, lub jogurtem( zupa już się nie gotuje) i posypuję natką.








2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...