poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Sernik z chałwą

Kolejna odsłona sernika, tym razem z chałwą, chyba każdy łasuch ją lubi :)  

U mnie spód z herbatników, ale można przygotować ciasto kruche, jak kto woli.

Sernik z chałwą, słodziutki i przepyszny, spróbujcie bo warto, od święta i bez okazji, polecam !!! 



herbatniki

1 kg sera białego ( mielony)

15 dag masła

15 dag cukru pudru

7 jajek (L)

2 budynie waniliowe

15 dag chałwy waniliowej

15 dag chałwy czekoladowej

masa krówkowa

ozdoby cukiernicze


Na blaszkę wyłożoną papierem (23x28), wykładam herbatniki. 

Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Do utartych dodaję porcjami ser i nadal ucieram. Mąkę i budynie przesiewam i dodaję do masy serowej. Całość ucieram.

Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, na sztywno. Dodaję na koniec do sera, mieszam już łyżką. 

Połowę ciasta wykładam na herbatniki. Chałwę kroję na mniejsze kawałki, układam na masie serowej, przykrywam resztą sera. 

Sernik piekę godzinę w 180 st. C

Po upieczeniu lekko studzę i smaruję wierzch masą krówkową. Ozdabiam całkiem zimny.








1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)