poniedziałek, 6 lutego 2017

Mielonka drobiowa z szynkowara -domowa wędlina

Każdy to wie, że najlepsze domowe wędliny, wiemy co jemy i doprawiamy pod swój smak.

Zachęcam do zrobienia mielonki drobiowej, przyprawy można dobrać samemu. 

Mielonka jest smaczna, lekka, zasmakuje każdemu, małemu i dużemu i temu co na diecie i takiemu co dieta niepotrzebna :) 

domowa mielonka


około 1 kg mięsa z kurczaka, udka, piersi

5 łyżeczek żelatyny

1 łyżeczka cukru pudru

2 łyżeczki soli peklującej lub zwykłej soli

100 ml zimnej przegotowanej wody

pieprz czosnkowy około 1-2 łyżeczek

1 łyżeczka majeranku

mielonka z szynkowara

Mięso kroję na mniejsze części i mielę w maszynce o drobnych oczkach, jak na pasztet.

Do zmielonego dodaję przyprawy, żelatynę i wodę, masę mięsną wyrabiam do momentu aż masa będzie klejąca i zwarta.

Przekładam masę mięsną do woreczka i odstawiam na całą noc do lodówki.

Po tym czasie wkładam woreczek do szynkowara, dokładnie go upycham, aby pozbyć się powietrza.

Szynkowar wkładam o garnka, nalewam wodę tak, aby była poniżej szynkowara. 

Szynkę gotuję godzinę w  70 st C, ( bez termometru; jeśli w wodzie od dna pokazują się malutkie pęcherzyki powietrza).

Na koniec szynkowar studzimy wraz z zawartością, zimny wkładam do lodówki.

 Jak się odpowiednio schłodzi, dopiero wyciągam szynkę. 

domowa mielonka


domowa mielonka


domowa mielonka





2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ta mielonka. :-) Domowe wyroby są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...