niedziela, 29 maja 2016

Kluski wątrobiano mięsne do rosołu

Pyszne kluseczki z wątróbki drobiowej i delikatnego mięsa z piersi kurczaka. 
Doskonały dodatek do niedzielnego rosołu.
 Zasmakuje małym i dużym. 



50 dag wątroby drobiowej

1 pierś z kurczaka

łyżka cebuli liofilizowanej 
2 jajka
łyżeczka czosnku w granulkach
pieprz biały mielony 
sól ( wg smaku ) 
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
2-3 łyżki mąki




Wątróbkę i mięso myję, kroję na mniejsze kawałki i rozdrabniam w malakserze. Dodaję jajka, cebulkę, czosnek, resztę przypraw i mieszam. 

Następnie wsypuję grysik ( kasza manna) bułkę tartą i mąkę, mieszam do połączenia się składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka, aby formować kluseczki, dodaję mąki. 

Z masy formuję łyżką kluseczki, wkładam na wrzątek i gotuję pomalutku, około 10 minut, od ponownego zawrzenia wody. 

Ugotowane podaję z gorącym rosołem.

Kluski można gotować od razu w rosole, jednak rosół nie będzie już klarowny.












piątek, 20 maja 2016

Pizza ze szpinakiem i tuńczykiem



Nie ma jak domowa pizza, ciasto robi się szybciutko, jest mięciutkie, troszkę czasu aby wyrosło, ulubione dodatki, szybki sos i mamy pyszną pizzę :)


Tym razem ze szpinakiem i tuńczykiem. Doskonała na obiad lub kolację. Polecam.




Ciasto:
35 dag mąki pszennej
7 g suchych drożdży
250 ml letniej wody
40 ml oleju
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Dodatki:
25 dag szpinaku
olej z cytryną i bazylią
sól
czarne oliwki  
tuńczyk w oleju 
mozzarella

 Sos:
pomidory z papryką 400 g  
biały pieprz
30 % koncentrat pomidorowy
sól



Zaczynam od ciasta.  Drożdże wsypuję do letniej wody, dodaję łyżeczkę cukru i dokładnie mieszam, jak drożdże całkiem się rozpuszczą dodaję mąkę, 3-4 łyżki, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Resztę mąki przesiewam do miski, dodaję zaczyn, sól i olej, wyrabiam mięciutkie ciasto.

W międzyczasie przygotowuję sos i szpinak.
Szpinak myję, osuszam i podsmażam na oleju z cytryną i bazylią, delikatnie solę. Odstawiam do wystudzenia.

Teraz sos-pomidory z puszki przekładam do garnuszka, dodaję dużą łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawiam solą i białym pieprzem, blenduję.

Ciasto wykładam na rozgrzaną blachę, smaruję sosem, wykładam dodatki, szpinak, odsączone kawałki tuńczyka i oliwki. Na wierzch rozkładam mozzarellę i listki szpinaku.

Piekę do zrumienienia (jakieś 25 minut) w 200 st. C

















poniedziałek, 16 maja 2016

Pasta twarogowa z papryką

Pomysł na smaczne śniadania, lub kolacje. 
Pasta z twarogu, papryki i szczypiorku. 

Nie warto przepłacać za gotowe, smakowe twarożki.  Taka pasta smakuje dzieciom i rodzicom. Polecam.




















50 dag sera białego 

2-3 łyżki śmietany lub jogurtu  

1 pęczek szczypiorku 

1-2 łyżki papryki słodkiej 

sól wg smaku 




Twaróg można zmielić lub tak jak ja, dokładnie „zmiąć” razem ze śmietaną widelcem. 

Szczypiorek myję, osuszam i drobniutko siekam. Dodaję go do sera i mieszam. 

Następnie dodaję paprykę słodką. Wszystko razem mieszam, solę do smaku i gotowe.













piątek, 13 maja 2016

Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsa wieprzowego, można użyć łopatkę wieprzową lub karczek. 

Takie krokiety, są doskonałym daniem obiadowym, lub przystawką imprezową, zawsze smakują doskonale, do tego filiżanka kiszonego barszczu....poezja ;) 






















1, 5 kg łopatki lub karczku  

1 łyżka suszonej włoszczyzny 

kulki ziela ang. 

pieprz czarny cały 

sól - około ½ łyżeczki 

2-3 ząbki czosnku 

Do farszu: 

cebula 

olej 

pieprz mielony 

maggi w płynie 

majeranek 

sól do smaku 

Naleśniki: 

4 szklanki wody gazowanej 

2 szklanki mleka

3 jajka

1/ 4 szklanki oleju 

½ łyżeczki soli

70 dag mąki pszennej

Do panierki :

2 jajka + sól 

bułka tarta 

tłuszcz do smażenia 






Zaczynam od gotowania mięsa, można pokroić na małe kawałki, lub ugotować w całości i później pokroić. Do gotowania wsypuję suszoną włoszczyznę ( można dodać świeże warzywa) plasterki czosnku i przyprawy. 

W międzyczasie obieram i kroję cebulę, podsmażam ją na oleju, do lekkiego zrumienienia. 

Ugotowane mięso wyciągam z wywaru i mielę razem z cebulą. Farsz przyprawiam i mieszam. 

Ze składników na naleśniki przygotowuję ciasto. Mieszam mleko z olejem, wodą, solą i jajkami, dodaję mąkę i dokładnie miksuję, aby nie był grudek. Smażę naleśniki. 

Na każdy nakładam farsz i zwijam, następnie maczam w jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z oby stron.












czwartek, 5 maja 2016

Sałatka tuńczyk i tortellini

Sałatka warstwowa z tortellini, tuńczykiem, ogórkami i papryką. 

Sałatkę można podać w wersji warstwowej, lub wymieszanej. Obie wersje dozwolone;)  

Sałatka jest lubiana przez wszystkich, znika szybciutko, jest syta, doskonale zastąpi posiłek. 































25 dag tortellini ( dowolne nadzienie) 

2 ogórki 

2 papryki ( u mnie zielona i pomarańczowa) 

 2 puszki tuńczyka w oleju 

majonez 

pieprz mielony 

szczypiorek 

pomidory koktajlowe 




Tortellini gotuję, odcedzam i zostawiam do wystudzenia. 

Ogórki obieram i kroję w drobną kosteczkę. 

Tuńczyka odcedzam z oleju. 

Paprykę myję, wycinam pesteczki, i kroję w kosteczkę. 

W misce układam warstwy sałatki, na spód daję połowę pierożków, następnie połowę ogórków, oprószam pieprzem. 

Układam warstwy kolorowej papryki, smaruję obficie majonezem, oprószam pieprzem. 

Teraz wykładam tuńczyka, resztę ogórków, pierożki i znowu majonez. 

Sałatkę dekoruję posiekanym szczypiorkiem i połówkami pomidorków.














wtorek, 3 maja 2016

Koktajl z awokado i truskawek

Awokado, truskawki i banan, troszkę otrębów i nasion chia. Można dosłodzić miodem.

Moc witamin, która doskonale smakuje. Można podać od razu, lub po czasie, jako deser, ponieważ chia i otręby zagęszczą koktajl. 

Taki kokatjl-deser, zasyca na długo, jest dietetyczny, smaczny i pożywny:)























1 awokado 

40 dag truskawek 

1 banan 

1 łyżka mielonych otrębów owsianych 

1 łyżka nasion chia 

500 ml napoju sojowego bez cukru ( u mnie waniliowy) 



Truskawki myję, obieram z szypułek, przekładam do dzbanka. Wlewam napój sojowy. Banana obieram, kroję na małe kawałki, dodaję do dzbanka. 

Awokado wydrążam ze skórki, dzielę na mniejsze kawałki i także dodaję do dzbanka. Na koniec wsypuję chia i otręby, całość dokładnie blenderuję.