czwartek, 21 stycznia 2016

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana z groszkiem, kiszonymi ogórkami i czerwoną cebulą. 

Doskonała do mięs i kiełbasek, np. z grilla. 

U mnie jako dodatek do białej kiełbaski w cieście francuskim, duet doskonały. 

Przepis, na białe kiełbaski w cieście francuskim, na blogu KLIK



































1 kg ziemniaków sałatkowych 
70 dag kiszonych ogórków

3 czerwone cebule

puszka groszku konserwowego, ( 400 g )

majonez 

musztarda 

sól i pieprz





Ziemniaki myję i gotuję w osolonej wodzie al dente. 

Po ugotowaniu studzę, obieram i kroję w dużą kostkę. 





Ogórki i cebule, kroję drobniutko. 


*do krojenia polecam nożyki Victorinox, które kupicie w sklepie OSTRY   - polecam! 



Warzywa przekładam do miski, przyprawiam, dodaję majonez i musztardę ( ilość wg własnego smaku). 

Sałatkę mieszam delikatnie, najlepiej ręką. Odstawiam do lodówki, aby się „przegryzła” 

*Najlepsza na drugi dzień. 

















piątek, 8 stycznia 2016

Sałatka z tuńczyka i ryżu

Tym razem zachęcam do spróbowania sałatki z tuńczykiem i ryżem. Ta sałatka jest po prostu pyszna. 

Kto jej nie jadł musi skosztować. Moja rodzinka jest nią zachwycona. 

Składniki układamy warstwowo, można ułożyć w misce lub pucharkach:)
























3 woreczki ryżu

12 łyżek majonezu takiego 

4 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki, każda po 185 g) 

3 pęczki zielonej cebulki

30 dag żółtego sera  

7 jajek  

pieprz mielony





Ryż gotuję w osolonej wodzie , ma być sypki, odcedzam go i studzę.

Tuńczyka odsączam z zalewy.




 Cebulkę siekam drobniutko. Ser ścieram na tarce o grubszych oczkach. 

Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i także trę na grubych oczkach tarki.

Składników wystarcza na dwie średnie miseczki lub jedną dużą.

Układam warstwami:

  • -ryż 
  • -majonez oprószony pieprzem 
  • -tuńczyk 
  • -majonez z pieprzem 
  • -posiekana cebulka 
  • -tarty ser 
  • -majonez z pieprzem 
  • -jajka 
Sałatkę przed podaniem należy schłodzić.


  




  












niedziela, 3 stycznia 2016

Ciasto amerykańskie zwane salcesonem

 Witam w Nowym Roku, życzę wszystkim zdrowia i szczęścia. Spełnienia postanowień noworocznych.....jeśli takowe są :D


Jako pierwsze w tym roku "wskakuje" na bloga-Ciasto amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami.

 Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami. 

Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;)

Do ciacha pyszna herbata i  można się rozmarzyć;)








5 jajek (L) 

4 szklanki mąki 

½ - ¾ szklanki cukru (ilość zależy od słodkości jabłek) 

1 i ½ szklanki oleju 

2 łyżeczki cynamonu 

2 łyżeczki kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody 

1 i ½ kg jabłek




Całe jajka wbijam do misy miksera i dokładnie miksuję z cukrem, masa podwoi objętość. 



Wlewam powoli olej stale miksując.




Mąkę mieszam z cynamonem, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. 

Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam, masa jest bardzo gęsta.

Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość.

Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę godzinę, w 180 st. C

Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam serduszkowymi cukierkami.