piątek, 21 października 2016

Zupa krem z batata

Dzisiaj chcę Was zachęcić do spróbowania batatów, znacie je? To tak zwane „słodkie ziemniaki” mimo nazwy „słodkie” są zalecane cukrzykom ( między innymi mnie) mają IG niższy niż zwykłe ziemniaki i poprawiają wrażliwość na insulinę. 
 
Poza tym mają właściwości antynowotworowe, poprawiają nasz wzrok i naszą pamięć. 

Dodatkowo są bardzo smaczne i mają liczne zastosowania w kuchni.

Dzisiaj proponuję rozgrzewającą, zupę krem z batatów.  Spróbujcie, jest przepyszna:)






2 bataty
marchew
seler
pietruszka
czosnek
cebula
kawałek imbiru
masło klarowane
pieprz biały
sól
pieprz cytrynowy
papryka słodka
Śmietanka
Grzanki
Chipsy z buraków








Przygotowuję warzywa, myję je i obieram, następnie kroję na

 mniejsze kawałki. 


Na rozgrzanym maśle podsmażam cebulę, plasterki czosnku i 

imbiru. 


Po chwili dodaję marchew, pietruszkę i seler, całość mieszam i 

podsmażam aż warzywa puszczą sok.
 

Dodaję bataty, mieszam i zalewam gorącą wodą, tak, aby zakryła warzywa. 

Dodaję przyprawy, mieszam i gotuję do miękkości. 


Na koniec zupę blenderuję i doprawiam, jeśli jest taka potrzeba. 


Podaję z kleksem kwaśnej śmietany, grzankami i/lub chipsami z 

buraka.  










4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...