sobota, 9 lipca 2016

Knedle serowe z morelami

Witam po małej przerwie z nowymi przepisami. Moje zdrówko trochę szwankuje i  ciut Was zaniedbałam. 

Moi Drodzy Czytelnicy, dziękuję za maile z pozdrowieniami, to bardzo miłe;) 

Na początek zostawiam przepis na pyszne, mięciutkie  knedle ziemniaczane z morelami. Do ciasta dodałam kisiel, nadał im ładnego koloru:)  

Morele przed sklejeniem, można nadziać dżemem.





























około 70 dkg ugotowanych ziemniaków

50 dkg mąki pszennej

1 kisiel wiśniowy

250 g białego sera

2 jajka 

morele (ilość uzależniona od wielkości )

śmietana

cukier trzcinowy



Przestudzone ziemniaki rozgniatam , dodaję do nich zmielony biały ser. Wsypuję kisiel, mąkę, wbijam jajka i zagniatam miękkie ciasto.

 Odrywam po kawałku, nakładam połówkę moreli, lub całą mniejszą i formuję kluski. 

Wrzucam na wrzątek, gotuję około 4 minut od momentu wypłynięcia.


Podaję ze śmietaną i cukrem trzcinowym, można oprószyć cynamonem.










SMACZNEGO :)






3 komentarze:

  1. w tym roku jeszcze nie robiłam, ale lubię, oj lubię bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajny ten dodatek kisielu. dawno nie jadłam knedli.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam ! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)