poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Zupa krem z ogórkiem

Zachęcam do spróbowania zupy z ogórków, cukinii i kalarepy, zmiksowana na krem , jest pysznym i sytym posiłkiem. 

Warto gotować zupy krem, ponieważ  to doskonały sposób na przemycenie "niejadkom" sporej ilości warzyw. 

Moja zupa jest pikantna, wystarczy zmniejszyć ilość czosnku, imbiru i pieprzu, a zupka będzie bardziej delikatna i  będzie smakowała dzieciakom.


















2 ogórki 

1 cukinia 

1 kalarepa  

3 cebule 

4 ząbki czosnku 

kawałek imbiru 

olej kokosowy 

serek topiony 

pieprz cytrynowy 

bulion warzywny 1,5 – 2 l





Przygotowuję warzywa, cebule, imbir i czosnek obieram, kroję w plasterki. Obraną kalarepę kroję w kostkę. Ogórków i cukinii nie obieram, tylko myję i kroję na mniejsze kawałki. 

Na oleju kokosowym podsmażam cebule i czosnek. Do podsmażonych dodaję kalarepę i imbir, po chwili ogórki i cukinię. Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem.

 Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu i miksuję na krem. 

Podaję z kleksami kwaśnej śmietany, zmieszanej z niewielką ilością mięty, lub z grzaneczkami czosnkowymi.















6 komentarzy:

  1. Akurat zupy krem z ogórka jeszcze nigdy nie jadłam i chętnie bym jej spróbowała, zwłaszcza, że twoja prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu też przemycam różne warzywa czy nawet owoce w podobny sposób
    Świetny przepis:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)