wtorek, 19 kwietnia 2016

Pstrąg pieczony z masłem i koperkiem

Lubicie ryby? My bardzo, pod każdą postacią, marynowane, smażone, wędzone, na parze, pieczone.... 

Tym razem podzielę się z Wami przepisem, na pysznego pstrąga pieczonego w piekarniku, z masłem i koperkiem. 

Użyjcie prawdziwego masła, pstrąg i masło to duet idealny:) 















2 pstrągi tęczowe świeże 
sok z cytryny
pieprz cytrynowy
sól
masło 
koperek



Pstrągi ( moje były wypatroszone, mąż tylko usunął oczka) oczyszczam z łusek, myję dokładnie i osuszam.
Ryby układam na folii aluminiowej ( matową stroną na zewnątrz)

Nacinam skórę, skrapiam sokiem z cytryny. Następnie nacieram solą i  pieprzem cytrynowym.

Odstawiam na 10 minut,(ryba szybko ”łapie” smaki)  po czym do każdej rybki wkładam plastry masła i po dwie, trzy gałązki zielonego koperku. Masło wykładam też na wierzchu.

Rybki piekę w 180 st.C   25 minut.











smacznego!!! 





2 komentarze:

  1. Właśnie tak przyrządzoną rybe lubię najbardziej :) Prosto i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)