czwartek, 31 marca 2016

Pulpety w sosie ogórkowym

Witam po Świętach i zapraszam na lekki, a zarazem smaczny obiadek. 

Pulpety indycze, z dodatkiem kaszy lub ryżu, w sosie z kiszonych ogórków. Smacznie i zdrowo. 
Za inspirację dziękuję Bahusowi :)






























Pulpety

700 g mielonego mięsa z udźca indyka 

1 spora cebula 

2 -3 łyżki oleju

2 jajka

2 łyżki ugotowanej kaszy owsianej, można dać ryż

sól i pieprz do smaku,

1 łyżka majeranku

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

Sos

1 łyżka masła 

3 łyżki mąki 

5 ogórków kiszonych

400 ml wody z gotowania pulpetów 

łyżka suszonego lub świeżego koperku

100 ml wody z ogórków

½ łyżki kwaśnej śmietany 

sól i pieprz do smaku


Pulpety:

Obraną cebulę kroję w kosteczkę, przekładam ją na rozgrzany na patelni tłuszcz i podsmażam na złoto. Mięso przekładam do miski, dodaję ostudzoną cebulę, jajka, przyprawy zimną kaszę, całość dokładnie mieszam. Wyrabiam masę mięsną i formuję z niej kulki/pulpety. Obtaczam je w skrobi. Gotuję w lekko osolonej wodzie, 20 minut. Po tym czasie wyciągam i odkładam. 

Przygotowuję sos: 

Ogórki trę na tarce o grubszych oczkach, przesmażam je na maśle, chwilkę przesmażam, poczym wlewam wodę z gotowania pulpetów, jeśli potrzeba dolewam wodę z ogórków. Gotuję chwilę, na koniec dodaję śmietanę i koperek. Przyprawiam do smaku. Pulpety podaje w sosie. 

Sos można zagęścić, wszystko zależy od gustu:)
Smacznego:)
















6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...