niedziela, 22 listopada 2015

Zupa gołąbkowa



Zupa z kapusty, mięsa mielonego i ryżu, smak domowych gołąbków w sosie pomidorowym:)

Pierwszy raz robiłam taką zupę, ale nie ostatni, wszystkim bardzo smakowało. Zupa jest smaczna i syta. 

Smakiem nie odbiega od tradycyjnych gołąbków. Jeśli nie masz czasu na zawijanie mięsa w kapustę, polecam tę zupę, nie zawiedziesz się :) 


Doskonale smakuje i szybko się ja robi, polecam :)



















około 0.5 kg mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
może być z łopatki 
2 średnie cebule

główka włoskiej kapusty ( około 80 dag)

10 dag ryżu

2-3 łyżki suszonej włoszczyzny

5-6 ziarenek pieprzu

koncentrat pomidorowy ( 200 g)  

kubek śmietany ( 180 g)

sól

pieprz biały

majeranek

zioła prowansalskie

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią



Obrane cebule kroję w kosteczkę, podsmażam na oleju. Do lekko rumianej dodaję mięso, przyprawiam i przesmażam razem. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy.


Suszoną włoszczyznę zalewam wodą ( około 3 l) dodaję pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę, doprowadzam do wrzenia i dodaję przesmażone mięso z cebulą. Po zagotowaniu całości wsypuję ryż.



Gotuję zupę do miękkości warzyw i ryżu, około 25-30 minut.
Na koniec zupę zabielam śmietaną. 




















SMACZNEGO!!!







piątek, 13 listopada 2015

Babka z makiem

Szybka i bardzo prosta babka z gotowym makiem z puszki. Babkę robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada. 

Pachnie cudnie i kusi do spróbowania. Polecam na wszelakie okazje, jak i do codziennej kawy czy herbaty.
Doskonałe łakocie na Boże Narodzenie.

      Przepis znalazłam na blogu Edytki , u mnie tylko małe zmiany. Polecam serdecznie :)




















20 dag miękkiego masła

1/3 szklanki cukru

6 jajek (L)

3 szklanki mąki pszennej 

15 g proszku do pieczenia

125 ml mleka

30 dag masy makowej z puszki 

lukier lub biała polewa czekoladowa

cukiereczki, posypka kolorowa




Masło miksuję z cukrem, aż ten się rozpuści, następnie dodaję po jednym ( całym ) jajku , cały czas miksując.

Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i dodaję do ciasta partiami, naprzemiennie z mlekiem.

Na koniec dodaję masę makową i dokładnie miksuję. 



Można dodać bakalie, jeśli ktoś lubi, u nas te w gotowej masie makowej wystarczyły.

Masę przekładam do wysmarowanej i oprószonej, drobną bułką tartą formy ( forma na babkę z kominkiem)

Wstawiam do nagrzanego piekarnika 180 st C, piekę godzinę.

Po upieczeniu, studzę babkę na kratce. 
Zimną można polać lukrem lub białą polewą i udekorować dowolnie.




















sobota, 7 listopada 2015

Krokiety z mięsem mielonym

Krokiet, to farsz zawinięty w naleśniku, panierowany i usmażony.

 Farsze mogą być dowolne, z grzybami, kapustą, serem, z mięsem, czy mieszane. 

U nas każda wersja jest dobra. 

Tym razem zrobiłam z mięsem, ale nie tradycyjnie z mielonego gotowanego, tylko z surowego. 

Miałam tylko mięso mielone, i tak powstały takie krokiety. Polecam, są pyszne :)

Krokiety z mięsem mielonym



Naleśniki:

2 jajka + pół łyżeczki soli

2 szklanki mleka

2 szklanki wody mineralnej gazowanej

2 i ½ szklanki mąki pszennej

50 ml oleju 

*porcja ciasta na 14 cieniutkich naleśników

Nadzienie:

50 dag mięsa mielonego ( u mnie z indyka)

2-3 cebule

3-4 ząbki czosnku

olej

2 jajka

2-3 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

majeranek

zioła prowansalskie

do panierki:

bułka tarta i jajka


Krokiety z mięsem mielonym




Składniki na naleśniki mieszam ze sobą tak, aby nie było grudek, ciasto odstawiam. 




Przygotowuję farsz. Obrane cebule kroję w drobną kosteczkę, czosnek też można drobniutko posiekać, ja wolę przecisnąć przez praskę.




 Przesmażam na oleju, jak się delikatnie zrumieni, dodaję mięso mielone, przyprawy i przesmażam całość.  Trwa to jakieś 10- 15 minut. Mięso odstawiam do przestudzenia.   W tym czasie smażę naleśniki.

Do przestudzonego mięsa wbijam dwa jajka, wsypuję bułkę tartą, i doprawiam do smaku.

 Mięso nakładam na naleśniki i zwijam krokiety. Każdego panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na oleju na rumiano z obu stron.
Krokiety można podać z surówką lub w towarzystwie czerwonego barszczu. 


Krokiety z mięsem mielonym

Krokiety z mięsem mielonym

Krokiety z mięsem mielonym

Krokiety z mięsem mielonym



poniedziałek, 2 listopada 2015

Szarlotka z budyniem

Pyszna szarlotka z budyniem, na kruchym cieście. Doskonała do popołudniowej kawy, lub herbaty.

Najlepsza na drugi dzień po upieczeniu, jak troszkę od wilgnie. 

Doskonale smakuje oprószona cukrem pudrem lub "pomiziana" lukrem :)


















ciasto:
45 dag mąki + 2 łyżki cynamonu 

25 dag margaryny (Kasia)

½ szklanki cukru pudru

1 całe jajko + 2 żółtka

2 łyżki gęstej śmietany

1 łyżeczką proszku do pieczenia

dodatkowo:

około kg jabłek

2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru

750 ml mleka 

drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta)





Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem, oprószam bułką tartą. 




Obrane jabłka kroję w grube plastry i układam gęsto na cieście.

Budynie gotuję z cukrem, wg wskazań na opakowaniu, z tą różnicą ze w 750 ml mleka .

Gorący budyń wylewam na jabłka. Na wierzch trę drugą połowę ciasta.

Ciasto wkładam do nagrzanego do 180-190 st. C piekarnika, piekę około 50 minut.

Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak troszkę od wilgnie.