niedziela, 25 października 2015

Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Sporo muffin na moim blogu, ale jeszcze wiele Wam ich"podam"  

Dzisiaj kuszę przepysznymi, muffinami z bananami, z nadzieniem z masła orzechowego
Smaki doskonale ze sobą współgrają.

 Polecam do popołudniowej kawy, lub na drugie śniadanie. 


















1 i ½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
pełna łyżeczka proszku do pieczenia
pełna łyżeczka  przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową 
2 banany
szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
10 dag roztopionej margaryny lub olej
masło orzechowe 
czekolada  mleczna lub gorzka
kolorowa posypka
na 14-16 muffin





Do miski przesiewam sypkie składniki ( mąkę, proszek do pieczenia) dodaję cukier i przyprawę z imbirem i mieszam razem.

Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem.

Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę (zimną) mleko i jajko, całość mieszam łyżką, bez miksowania!

Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta.

Muffiny piekę około 35 – 40 minut w 185 st C


Na gorących układam po pół kosteczki czekolady i posypuję kolorowymi posypkami. Układam na kratce i pozostawiam do wystudzenia.















czwartek, 22 października 2015

Zupa krem z rzodkiewek


Słyszeliście o zupie z rzodkiewek?
Rzodkiewki uwielbiam, ale zupę z nich jadłam po raz pierwszy. Znalazłam ją na , a że akurat miałam rzodkiewki, to zaryzykowałam zupkę ;) 
Muszę Wam powiedzieć że dobrze zrobiłam, bo taka zupka będzie u nas często, zasmakowała wszystkim. 
Pycha, polecam :) 



















Składniki:

2 pęczki rzodkiewek 

1 cebula

olej lub masło klarowane

1 duży ziemniak

1 l odtłuszczonego bulionu drobiowego 

50 ml śmietanki 30%

pieprz biały 

sól

jajko na twardo

film krok po kroku, zupa z rzodkiewek :)
video



Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić w talarki. Ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę.

 Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na rozgrzane masło i delikatnie podsmażyć. 

Do cebuli dodać rzodkiewki smażyć do momentu aż rzodkiewka straci biały kolor. Po tym czasie dodać ziemniaka, chwilkę razem podsmażyć i zalać gorącym rosołem. 

Dodać białego pieprzu, wg smaku i gotować do miękkości warzyw, jakieś 25 minut. 

Na koniec dodać śmietankę, doprawić do smaku, i zmiksować na krem. 

Zupę podałam z tartym na tarce jajkiem.










smacznego !!!



sobota, 17 października 2015

Złocisty i chrupiący kotlet z piersi kurczaka

Świetne filety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Wcześniej "zamarynowane" w aromatycznych przyprawach. Doskonałe danie, polecam do tego surówkę z marchwi lub z selera.
Doskonale smakują też solo, jako przekąska , lub dodatek na kanapkę w towarzystwie zielonej sałaty i pomidora.  





















2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 

1 jajko + 20 ml wody 

Przyprawy : sól, zmielona suszona włoszczyzna , biały pieprz i odrobina imbiru 

płatki kukurydziane 

olej


Mięso z piersi kurczaka myję i przekrawam wzdłuż , z 2 filetów mam 4 kotlety i 2 „polędwiczki”

W misce łączę  z pomocą rózgi,  jajko , wodę i przyprawy , wkładam do niej filety, mieszam i odstawiam na co najmniej godzinę do lodówki.

Po tym czasie filety obtaczam w płatkach  kukurydzianych  i od razu smażę,  z obu stron na rumiano. 

















czwartek, 8 października 2015

Zupa z ciecierzycy 2

Przepyszna zupa z ciecierzycy. Ugotowana na wędzonce, pachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem.
Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe. 




50 dag ciecierzycy 

50 dag wędzonki ( schab lub żeberka)

2 łyżki suszonej włoszczyzny 

2 listki laurowe

3 ziela angielskie

parę kulek pieprzu

4 ząbki czosnku

majeranek

chilli

imbir

pieprz czosnkowy

magi lub sól wg smaku

grzanki czosnkowe  

natka pietruszki




Ciecierzycę przepłukuję , zalewam zimną wodą i zostawiam na noc, do namoczenia.

Na drugi dzień gotuję wywar z wędzonki , dodaję suszoną włoszczyznę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, plasterki czosnku. 

 Jak mięso jest już na tyle miękkie że da się oddzielić od kości, wyciągam i studzę.

 Do wywaru przekładam namoczoną ciecierzycę. Mięso obieram i dodaję do zupy. Dodaję resztę przypraw. Gotuję całość do miękkości. 

Podaję z grzankami czosnkowymi , posypuje posiekaną natką.








poniedziałek, 5 października 2015

Sernik w kratkę - sernik szachownica

Kochamy serniki, to dla nas Królowie wypieków :) 
Dzisiaj kuszę sernikiem w kratkę, pieczonym w biszkopcie. Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje. 

Jako polewy użyłam gotowej masy krówkowej, można też zrobić polewę czekoladową, lub posmarować np nutellą.

Warto go upiec nawet bez okazji. 





















Biszkopt: 

7 jajek (L) 

7 łyżek cukru 

7 łyżek mąki pszennej 

3 łyżki kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa serowa: 

1 i ½ kg sera mielonego 

8 jajek(L) 

200 g masła 

1 szklanka cukru 

3 budynie waniliowe 

Na wierzch masa krówkowa lub nutella 





Najpierw piekę biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po jednym żółtku, na koniec mieszam z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 st C ( blaszka 38x27) 





Zimny biszkopt dzielę na paski (2 -3 cm) 

Teraz przygotowuję masę serową: 

Żółtka oddzielam od białek. 

Masło ( temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę, cukier ma się rozpuścić. Do masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek) . Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość. 

Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca. Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową. 

Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę w 180 st.C 

Wierzch ciasta smaruję masą krówkową, można też nutellą. 






Smacznego :)




niedziela, 4 października 2015

Konkurs z sosami Folwark-wyniki !!!

Konkurs z sosami Folwark-wyniki !!!






Kochani, na początku serdecznie dziękuję za udział w konkursie i za  smaczne propozycje z wykorzystaniem sosów Folwark.
Wybór był ciężki, nagrody trzy…..

Tak, więc…


Pierwszą nagrodę, kosz z sosami Folwark, dostanie Anna Kurzyna

Za przepis „Zapiekanka Gyros"

SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)
1 szkl suchego ryżu
50 dag piersi kurczaka
przyprawa do gyrosa
2 cebule
1 czerwona papryka
25 dag pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
2 czubate łyżki majonezu kremowego FOLWARK
ser żółty do posypania


1. Ryż ugotować.
2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę do lodówki żeby mięsko ładnie się zamarynowało, ale nie jest to konieczne) i usmażyć.
3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. Posolić do smaku.
4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso, wymieszać.
5. Zapiekać ok 25-30 min w 180°C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiową, ale można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość "odpoczęła".

Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo:
1)  Ryż z majonezem i keczupem
2) Warzywa
3) Mięso
4) Ryż z majonezem i keczupem
5) Ser żółty





 Nagroda druga- sosy Folwark

Dla Barbary Wiśniewskiej


Za przepis "Sałatka zacierkowa z porem"

Składniki:
* 1 por
* puszka kukurydzy
* 25 dag szynki 
* 2 pęczki natki pietruszki
* sól, pieprz
 
Zacierki:

* 40 dag mąki
* 4 jajka
* szczypta soli

Sposób przygotowania: Składniki na zacierki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki i formujemy kluseczki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Por kroimy w półplasterki, szynkę w podłużne paseczki. Natkę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem




Nagroda trzecia- także sosy Folwark dla:
 Elżbiety Dziurkowskiej, za przepis na
Goloneczki w sosie keczupowym z suszonymi jabłkami.

10 pałek
2 łyżki masła
2 łyżki skórki otartej z cytryny
łyżka soku z cytryny
100 g suszonych jabłek
1/3 szklanki wody
sól do smaku
Marynata:
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka ziaren kolendry
0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu

Z pałek odcinamy dolny odcinek kości który pokryty jest tylko skórą. Składniki na marynatę mieszamy razem, nacieramy suche ( takie lepiej chłonie zapachy) mięso nacieramy marynatą, wkładamy do reszty płynu i odstawiamy na co najmniej dwie godziny.

Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy jest rumiane podlewamy marynatą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Miękkie mięso wyjmujemy na talerz, a na patelnie wkładamy wszystkie pozostałe składniki na sos i chwilę ( 5 - 7 min )razem gotujemy pod przykrycie. Do tak powstałego sosu wkładamy goloneczki, dokładnie je w nim obtaczamy i zostawiamy pod przykryciem na jakieś 10 minut.























Serdecznie gratuluję i czekam na dane do wysyłki, które przekażę sponsorowi :)



*jeśli do 7 - miu dni po ogłoszeniu wyników nie dotrą do mnie dane do wysyłki, wybiorę kolejną osobę która otrzyma nagrodę