wtorek, 29 września 2015

Gulasz z szynki z pomidorową nutą

Na zimne, jesienne dni i wieczory, polecam  rozgrzewający, gorący gulasz. Taki z chudej szynki, odpowiednio doprawiony, zachwyci niejednego smakosza;) 

Gulasz podaję na kolację z pieczywem, lub na obiad z kaszą gryczaną. Do tego ogórek kiszony... Pyszne danie, zasmakuje każdemu.





















1 kg chudej szynki wieprzowej 

Marynata: 

Przyprawa czerwona do mięs 

Olej smakowy -pomidor czosnek bazylia 

Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 

Czosnek granulki 

Do duszenia: 

Cebulka liofilizowana  

Sól 

2 liście laurowe 

3 ziela angielskie 

parę kulek pieprzu czarnego 

3- 4 gałązki świeżego oregano 

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego



Mięso myję, odcinam błonki i zbędny tłuszcz, kroję w większą kostkę. 

 Mieszam ze składnikami marynaty i odstawiam, na co najmniej godzinę, do lodówki.

Po tym czasie mięso podsmażam, dodaję resztę przypraw, gałązki oregano i koncentrat pomidorowy, podlewam wrzątkiem i duszę do miękkości. 

Jeśli trzeba to dosalam.





Na koniec, zostawiam Wam gazetki z super ofertami, na pewno się przydadzą :) 



poniedziałek, 21 września 2015

Deser z chia i musem owocowym

Pudding z chia, musem z banana i brzoskwiń, posmakuje nawet wybrednym łasuchom. Polecam wszystkim,  nie tylko osobom ceniącym zdrowe odżywianie. 
Deser jest smaczny, zasmakuje także dzieciaczkom;) 





















200 ml napoju sojowego 

3 łyżki nasion chia  

1 banan 

4 brzoskwinie 

1 szklanka borówki amerykańskiej 

150 ml jogurtu naturalnego 

4 łyżeczki konfitury jagodowej ( u mnie Fantazja jagodowa)





Napój sojowy mieszam z nasionami, odstawiam do lodówki 
( przynajmniej na 2 godziny) ja zostawiam na noc. 

Banana i brzoskwinie obieram, kroję na małe kawałki, dodaję do owoców jogurt i rozdrabniam blenderem, na mus . 

Do pucharków nakładam po 1-2 łyżki borówek, na to parę łyżek musu i pudding z chia. Na wierzch mus bananowo brzoskwiniowy i łyżeczka konfitury. Podaję od razu.

Smacznego.






niedziela, 20 września 2015

Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami

Zapraszam na pyszną propozycję, makaron w sosie pomidorowym z oliwkami. Podałam go z lekkimi pulpecikami, z indyka, dosmaczonymi sosem barbecue Folwark.

 Wprawdzie oliwek nie lubię, ale ta wersja mi zasmakowała.
 Polecam gorąco;) 
Szybko i mega smacznie;) 
Można użyć świeżych pomidorów, cebuli i czosnku, ale wtedy nie będzie "na szybko" :D

Sosy Folwark, można wygrać, szczegóły tutaj (KLIK)





























makaron świderki razowe około 250 g 

puszka pomidorów z czosnkiem i cebulką 400 g 

olej lub oliwa z oliwek 

oliwki zielone ( ilość wg gustu)

sól

pieprz

zioła prowansalskie

oraz sos Folwark barbecue 





Najpierw gotuję makaron, al.’dente, taki jest najlepszy.

W międzyczasie, przygotowuję sos.
  Pomidory miksuję i przekładam do rondelka, podgrzewam, przyprawiam  i dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, lub oleju rzepakowego. 

Oliwki kroję na plasterki i dorzucam do pomidorów.  
Całość duszę jakieś 10 -15 minut.

Ugotowany makaron odcedzam i łączę z sosem.

Podałam z pulpecikami oblanymi sosem barbecue, pyszota:)



SMACZNEGO!!! 



niedziela, 13 września 2015

Skrzydełka w ryżu

Kolejna wariacja na temat skrzydełek i ryżu. To jedno z ulubionych dań mojego Zbysia. 

Ryż jest tak smaczny, że znika jako pierwszy:)  

Może nie jest to zdrowa potrawa, ale jaka pyszna, w końcu nie jemy tak codziennie, a od czasu do czasu można sobie "po-grzeszyć " kulinarnie:)


Skrzydełka w ryżu 
Danie podałam na talerzu ISTRIA od porcelana Bogucice


14 skrzydełek z kurczaka 


przyprawa do kurczaka 

zioła prowansalskie 

papryka 

oregano świeże 

czosnek 

domowa wegeta 

olej z czosnkiem i bazylią 

olej do smażenia 

2 szklanki ryżu + 4 szklanki wody


Skrzydełka dokładnie myję i oczyszczam z piórek, przecinam na połówki, lotki odkładam( można ich użyć do gotowania bulionu)
Mięsko przekładam do miski, doprawiam, ilość przypraw wg gustu. Polewam aromatyzowanym olejem i mieszam.
 Tak zamarynowane odstawiam  na co najmniej 2-3 godziny, najlepiej na noc.
Po tym czasie skrzydełka  obsmażam na oleju, przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję gałązki oregano.  Wsypuję 2 szklanki ryżu i całość zalewam  4 szklankami wody + tłuszcz ze smażenia.
Naczynie ze skrzydełkami  ( zakryte) wkładam do gorącego piekarnika 200 st C i zapiekam godzinę. 











poniedziałek, 7 września 2015

Ciasto jogurtowe ze śliwkami -ciasto kubeczkowe

Mega łatwe i mega smaczne, ciasto jogurtowe ze śliwkami. Można oczywiście użyć dowolnych owoców.

 Miarką jest tutaj kubek od jogurtu. Odmierzamy nim mąkę, olej, cukier i oczywiście  jogurt. 
Ciasto mieszamy łyżką, nie miksujemy, to bardzo ważne, chyba że lubimy zakalec :) 

Więc do dzieła:)




Składniki: 

kubeczek jogurtu naturalnego 200 ml 

3 kubeczki (3x 200ml ) mąki pszennej 

0,5 kubeczka cukru (100 ml) 

1 kubeczek (200 ml) oleju roślinnego 

3 jajka 

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

1 łyżeczka cukru z wanilią















Śliwki myję, wyciągam pestki i kroję na połówki, lub ćwiartki, jeśli są duże.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski, dodaję resztę składników.



Wszystko mieszam łyżką, powstanie gęsta masa. ( nie miksujemy, trzeba mieszać, inaczej wyjdzie zakalec )

Średniej wielkości blaszkę( 30 x 20) do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, na wierzchu układam śliwki.

Piekę 50 minut w 180 st. C

Zimne ciasto można oprószyć pudrem z wanilią.










  


sobota, 5 września 2015

Knedle pierogowe ze śliwkami

Knedle pierogowe ze śliwkami- to pyszna odmiana knedli lepionych jak pierogi. 
Do ciasta dodałam przyprawę z imbirem i skórką pomarańczową, nadała ona daniu super smaczku, polecam:) 



Knedle pierogowe ze śliwkami




500 g ugotowanych ziemniaków

300 g mąki pszennej + na podsypanie

½ łyżeczki przyprawy z przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową 

po szczypcie soli i cukru

2 jajka

śliwki

cukier trzcinowy


Knedle pierogowe ze śliwkami



Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa, przekładam do miski, wbijam jajka, dodaję resztę składników.




Zagniatam ciasto, odstawiam na 15 minut i ponownie wyrabiam podsypując mąką.

Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje na kawałki.

Z ciasta odrywam po kawałku, delikatnie wałkuję( nie cienko) , nakładam śliwkę i zlepiam jak pierogi.

Gotowe wrzucam na gotującą się wodę, od zagotowania gotuję jakieś 5-7 minut, (na małym gazie)

Podaję oprószone cukrem trzcinowym, można polać topionym masłem, lub śmietanką.

Knedle pierogowe ze śliwkami

Knedle pierogowe ze śliwkami






czwartek, 3 września 2015

Kurczak z warzywami


Witam po wakacjach, przez dwa miesiące troszkę Was zaniedbałam, więc zaczynam to nadrabiać :) 

Na początek proponuję soczystą pierś z kurczaka, duszoną z warzywami.
 Polecam to danie, jest pyszne i zdrowe. Zasmakuje Wam na pewno. 


































2 piersi z kurczaka 

Marynata: 

*ilość przypraw dostosowana do własnych upodobań 

Przyprawa do kurczaka (złocista) 

Cebulka liofilizowana 

Czosnek granulki 

Imbir 

Chilli 

Zioła prowansalskie 

Pieprz bałkański 

Pieprz cytrynowy 

Olej smakowy-cytryna bazylia 

Sos sojowy ciemny 

Sos Worcester 

Warzywa mrożone (mieszanka chińska) (450 g)  




Z piersi kurczaka ściągam skórę, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski, dodaję przyprawy, sosy i olej, mieszam całość i odstawiam na godzinę. 



Po tym czasie mięso przekładam do woka i obsmażam, nie dodaje już żadnego tłuszczu.






Jak mięsko dobrze się obsmaży, wsypuję mieszankę chińską, mieszam, warzywa „puszczą” wodę, jeśli jest mało można dolać trochę wrzątku.




Duszę całość do miękkości warzyw.







                               
Osobno gotuję ryż, mięso z warzywami podaję w jego towarzystwie.






Kurczak z warzywami 

Kurczak z warzywami 

Kurczak z warzywami 

Kurczak z warzywami 

Kurczak z warzywami