poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Konkurs z sosami Folwark



Moi  Mili, razem z produktami  Folwark, zapraszam Was na  konkurs. 






Jakiś czas temu miałam przyjemność ich skosztowania,  jestem bardzo zadowolona, więc  tym bardziej chcę się tym smakiem 
podzielić z Wami. 

Np. Sos kebab-gyros, u nas jako dodatek do pizzy, pyszności:) 



Nagrodami będą :


- 1 miejsce – kosz z produktami Folwark






Teraz szczegóły:


*trzeba podać w tym poście przepis na danie z użyciem dowolnego sosu Folwark 

* proszę o przesłanie fotki gotowej potrawy na maila takietampichcenie@gmail.com, każde zdjęcie umieszczę w konkursowym albumie na fb

*przepisy mogą być wcześniej publikowane przez autora na innych portalach i blogach ( ale muszą być jego własnością) 

*ilość zgłoszeń nieograniczona, proszę tylko o dodawanie propozycji w osobnych postach

*konkurs trwa od  1 -  30 września br.

*wyniki podam do 5-ciu dni od zakończenia konkursu

*jeśli do 7 - miu dni po ogłoszeniu wyników nie dotrą do mnie dane do wysyłki, wybiorę kolejną osobę która otrzyma nagrodę

* w konkursie może brać udział każdy, jednak adres do wysyłki musi być na terenie kraju
*nagrody wysyła sponsor

*  w konkursie będą brane pod uwagę  tylko  przepisy  ze zdjęciami

*jeśli nie masz konta Google podpisz się i zostaw adres email 

* wybierzemy  3 najciekawsze pomysły

** Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na dobrowolne podanie danych do wysyłki w przypadku wygranej, oraz do publikacji przepisów i zdjęć na FB i moim blogu.Oraz do używania ich przez producenta sosów Folwark.


*** Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych /Dz. U. z 2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm./

Zapraszam do wspólnej zabawy:) Sponsorowi będzie miło jak polubicie jego profil na fb:) 



niedziela, 23 sierpnia 2015

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą

Nie ma to jak domowa pizza, lubimy na cienkim cieście.
 Tym razem z mozzarellą i tuńczykiem , cudowna, chrupiąca pizza, z mocno pomidorowym sosem. 
Uwielbiamy ją wszyscy.
 Polecam, warto upiec samemu, o niebo lepsza niż kupna. 


















Ciasto na pizze
350 g mąki pszennej 
5 g suchych drożdży 
1 łyżeczka cukru 
1 i 1/2 łyżeczki soli 
30 ml oliwy z oliwek
150 ml ciepłej wody 
100 ml letniego mleka
1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 
1 łyżka ziół dalmatyńskich


Dodatki:
tuńczyk
mozzarellla 
ser żółty

Sos pomidorowy:
5  dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
 cukier do smaku






Sos:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć, aby pozbyć się pestek, wymieszać   z  czosnkiem  posolić, dodać ciut cukru i doprawić  białym pieprzem.


Ciasto:
W  miseczce mieszam drożdże, mieszam je w mieszance z mleka i wody  z cukrem i łyżeczką mąki.  Odstawiam na  15 minut.
Przesianą mąkę mieszam z solą, przyprawami, dodaję drożdże i zagniatam ciasto. Odstawiam na 10 minut i znowu zagniatam z dodatkiem oliwy.  Ciasto zostawiam, na co najmniej godzinkę, do wyrośnięcia.

 Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę  dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam )

Sosem smaruję ciasto,  wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser żółty.

Pizze piekę w  200 st C do zrumienienia.




 Życzę smacznego;)




niedziela, 16 sierpnia 2015

Muffiny owsiane z bananami

Muffiny są takimi "wdzięcznymi" łakociami. robi się je szybko i lubią je wszyscy:)

Tym razem do mąki pszennej dodałam mąkę owsianą. Dała im ona, delikatny, orzechowy posmak. 

I tak powstały muffiny owsiane, banany pasują do nich idealnie, ale można użyć także np. brzoskwiń czy moreli.

 Polecam gorąco :) 

Z tej porcji, upieczecie 24 muffiny :)




















4 mocno dojrzałe banany 

240 ml oleju 

2 łyżki cukru 

4 jajka(L) 

---------

20 dag mąki owsianej 

20 dag mąki pszennej 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 
--------------

10 dag kropelek czekoladowych







Banany obieram ze skórki i rozgniatam widelcem na papkę. Dodaję olej, cukier i jajka, całość mieszam. 

W drugiej misce mieszam mąki i proszek do pieczenia. Przesypuję je do miski z bananami i mieszam razem. Na koniec wsypuję kropelki czekoladowe, mieszam delikatnie.

Masę przekładam do foremek na muf finy. Piekę 30 -35 minut w temp. 185 st. C ( do suchego patyczka)

Studzę na kratce.


Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.












niedziela, 9 sierpnia 2015

Deser jagodowy z chia




Upał nie odpuszcza, więc taki deser będzie jak znalazł. Nie dość że smaczny, to jeszcze zdrowy.

Sporo dobrego czytałam o tych nasionkach. Szałwia hiszpańska zwana chia, pochodzi z Meksyku i Gwatemali. Jej nasionka są bardzo zdrowe. Zawierają 20% białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego, przeciwutleniacze, flawonoidy. 
Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 i nie zawiera glutenu. 

Chia poleca się na rozmaite dolegliwości, ma mało kalorii, jest polecana między innymi, dla diabetyków.

Wystarczy nasionka zalać chudym mlekiem lub jogurtem( odpowiedni wcześniej) i mamy zdrową przekąskę.

 Ale nie tylko, nasionka można dodawać do wypieków, słodkich i wytrawnych...



























1 szklanka napoju sojowego (kokos) 

¼ szklanki nasion chia

2 szklanki jagód

maliny i śmietana do ozdoby

cukier trzcinowy wg smaku





Nasiona szałwii argentyńskiej ( chia) namaczam w napoju sojowym. Zostawiam na co najmniej 2 godziny, aby nasionka całkiem nasiąkły. 

Do pucharków nakładam warstwami, pudding chia, jagody wymieszane z cukrem trzcinowym , znowu warstwa puddingu i jagody z cukrem. 

Na wierzch wykładam po łyżce śmietany i maliny.







SMACZNEGO :)






piątek, 7 sierpnia 2015

Wyniki konkursu Barilla

Wyniki konkursu z Barilla


Kochani, konkurs dobiegł końca, serdecznie dziękuję za  dość liczny udział pomimo wakacji  i pyszne  propozycje.

Wybór był ciężki, nagrody trzy, a moim zdaniem wszyscy na nie zasłużyliście.
Wybrałam przepisy, które by mi smakowały najbardziej. Nie wykluczam, że je sama przygotuję  i pokosztuję ;)

Tak więc, nagrody powędrują do :

Edyty Hass – za  „Sałatka makaronowa z brokułem i suszonymi pomidorami we włoskim sosie”


• 25 dag makaronu kokardki 
• 1 szt brokuła
• 5 dag suszonych pomidorów w oleju
• 4 łyżki oleju, w którym były pomidory
• ząbek czosnku 
• po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
• sól i pieprz do smaku

W misce przygotować sos: wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę pomidory, zioła, troszkę soli i pieprzu (ale bez przesady, zawsze można dosmaczyć po wymieszaniu sałatki). Wymieszać. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, włożyć na lekko osolony wrzątek, gotować około 8-10 minut (powinien zostać jędrny i chrupiący). Łyżką cedzakową przełożyć go do naczynia z lodowatą wodą, a po chwili na sito do ocieknięcia. Pokroić w mniejsze kawałki, takie na jeden kęs do ust. Makaron i pokrojonego brokuła dodać do sosu, delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.



Moniki Jakubowskiej- za  „Makaron farfalle zapiekany z cukinią, boczkiem i szynką”



Składniki:

140 g szynki wieprzowej wędzonej
100 g wędzonego boczku
300 g cukinii
200 g makaronu farfalle
160 g żółtego sera
8 małych pomidorków (można dać więcej)
Dodatkowo:
200 g śmietany 18
200 g wywaru mięsnego ( ja użyłam wywaru jaki został mi z duszenia kurczaka)
4 jajka
przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Wędzony boczek oraz szynkę kroimy w niewielką kosteczkę. Cukinię dokładnie myjemy osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Kika małych pomidorków myjemy. 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gdy będzie odpowiednio ugotowany odsączamy go i dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek i szynkę i dokładnie mieszamy. 

Tortownicę wykładamy folią aluminiową matową stroną do dołu. Na folię układamy plasterki cukinii, które doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Na cukinie przekładamy makaron z boczkiem i szynką. Pozostałe plasterki cukinii wciskamy pomiędzy makaron. Na wierzchu układamy małe pomidorki. Całość zalewamy mieszanką jajek, śmietany i wywaru mięsnego przygotowanego następująco. 

Do miski przekładamy śmietanę. Dodajemy do niej jajka i dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Następnie wlewamy wywar mięsny i ponownie dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. Ja użyłam tradycyjnie (jestem uzależniona od tych przypraw) bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką, pieprzem kolorowym i solą morską. Tak przygotowaną mieszaninę ostrożnie wlewamy do formy.
Wierzch posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekankę pieczemy w temp. 180 st przez około 40 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podajemy od razu po przygotowaniu.





Moniki Piekarskiej za „Pomidorowa sałatka makaronowa z kurczakiem” 



składniki:

250 g makaronu kokardki 
500 g piersi z kurczaka
250 g pomidorków cherry
100 g sera sałatkowego a`la feta
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
olej do smażenia
słodka papryka
czosnek granulowny

Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć słodką papryką i odrobiną czosnku granulowanego. Następnie usmażyć na oleju i wystudzić. Suszone pomidory pokroić w paseczki a pomidorki cherry przekroić na pół. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz rozkruszony ser sałatkowy. Całość delikatnie skropić olejem z suszonych pomidorów i wszystko wymieszać.



Gratuluję zwycięzcom i czekam na dane do wysyłki.

 Jeszcze raz wszystkim dziękuję i zapraszam na kolejne konkursy :)

niedziela, 2 sierpnia 2015

Pierogi śmietankowe z jagodami

Pyszne pierogi z jagodami, czy jak ktoś woli borówkami. 

Delikatne ciasto z dodatkiem śmietany, serdecznie polecam. Jest mięciutkie, smaczne i  super w obróbce. Za sprawą jajek, pierożki są żółciutkie.

Smaczne, sezonowe danie na słodko, lub pyszny podwieczorek. 

Dzieciaki, te duże i małe je uwielbiają. 

Można polać stopionym masłem , lub podać z gęstą śmietaną.
Obie wersje pyszniutkie ;)


















Ciasto na pierogi

70 dag mąki pszennej 

2 jajka (L)

5 łyżek śmietany 18% ( gęsta) 

3 pełne łyżki oleju

180 ml ciepłej wody

Nadzienie

½ l jagód

3 łyżki cukru trzcinowego

Dodatki:

śmietana

cukier

masło  






Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie. 

Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką. 

Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem. 

Z ciasta odrywam kawałek i wałkuję ( podsypuję mąką delikatnie) , resztę ciasta zostawiam nakryte, aby nie obsychało, wycinam foremką krążki, nakładam jagody i zlepiam pierogi. 

Wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję powoli 3 minutki ( na małym gazie, ma lekko pyrkać ) 

Ugotowane wyciągam łyżką cedzakową, układam n talerze.

SMACZNEGO!!!