niedziela, 28 czerwca 2015

Sernik cytrynowy z truskawkami

Taki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko. 

Efekt nam wynagrodzi czekanie:)

Smaki świetnie się komponują. 
Lekko kwaskowa masa cytrynowa i słodkie truskawki. Idealnie:) 

Deser można podać z bitą śmietaną.



















1 kg sera mielonego 


3 galaretki cytrynowe + 300 ml wody


około 50 -60 dag truskawek


2 galaretki rubinowe + 750 ml wody


Biszkopty podłużne języczki


Nasączenie: sok + woda ( około 100 ml)






Najpierw rozpuszczam galaretki. Cytrynowe w 300 ml wrzątku. Dokładnie mieszam i odstawiam aby spokojnie ostygła.




Galaretki rubinowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i także studzę.



Dno blaszki (38 x 27 cm) wykładam papierem do pieczenia i wykładam biszkopty. Sok mieszam z wodą ( u mnie sok z truskawek i rabarbaru) i nasączam biszkopty.

Kiedy galaretki cytrynowe są zupełnie zimne i lekko tężejące, miksuję ser i wlewam powoli galaretki. Od razu wykładam na biszkopty. 

Do masy serowej wciskam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką rubinową. Wstawiam blaszkę do lodówki, do całkowitego stężenia.
















piątek, 26 czerwca 2015

Dżem truskawka z kiwi

Pyszny dżem z truskawek z dodatkiem kiwi. Słodycz przełamana jest sokiem z cytryny. 
Polecam do wypróbowania, można zamiast żelfixu dodać samą pektynę.





















2 kg truskawek 

4 owoce kiwi 

1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 

60 dag cukru 

2 opakowania żelfixu z pektyną



Kiwi obieram i kroję w drobną kosteczkę. 

Truskawki myję i odcinam szypułki, przekładam do rondla i rozdrabniam, u mnie sprawdza się tłuczek do ziemniaków, można zmiksować, jak kto woli.

Do „zmiętych” tryskawek dodaję pokrojone kiwi,  mieszam,  chwilę gotuję ( około 2-3 minutki) i wsypuję żelfixy, mieszam dokładnie, gotuję kolejne 2-3 minutki, po czym dodaję cukier i też dokładnie mieszam.

 Dżem gotuję jeszcze 5-6 minut, po czym nakładam gorący do wyparzonych, suchych słoiczków. 

Odwracam do góry dnem do wystudzenia.

Polecam również 










środa, 24 czerwca 2015

Ciasto jak na drożdżach, lecz nie drożdżowe

Ciasto rośnie jak na drożdżach, chociaż to nie drożdżowe:) 

Znalazłam go na blogu z cukrem pudrem , a że lubię szybkie i łatwe ciacha, postanowiłam go wypróbować i nie żałuję, zagości na stałe u nas. Będę kombinować z owocami…Polecam go Wam :)


Jest to łatwe ciasto z owocami, robi się szybciutko, jeszcze szybciej zjada, Zbyś kroił jeszcze gorące! 

Pachnie obłędnie. Nie można się mu oprzeć.



















4 jajka (L)
¾ szklanki cukru
2 łyżki cukru z wanilią
4 i ½ szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklaka oleju
1 szklanka mleka
3 łyżki octu

Na kruszonkę :
1 szklanka mąki
10 dag masła
2 łyżki cukru z wanilią
3 łyżki cukru

oraz:
około 50 dag truskawek




Jajka( całe) ubijam razem z cukrami, musi potroić swoją objętość . 

Do dzbanka wlewam mleko, olej , ocet i mieszam całość.



Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski. 

Dodaję do jajek, partiami, raz mąkę, raz płyn, na przemiennie,  cały czas miksując.

Kruszonka :
Masło rozcieram palcami z mąką i cukrami. 

Gęste ciasto wykładam do blaszki (35 x 24), wyłożonej papierem do pieczenia. 

Na wierzch układam , odszypułkowane truskawki.  Wysypuję na nie równomiernie kruszonkę.

Piekę w  185 st C 50 -55 minut.

Po upieczeniu zostawiam ciasto na chwilę w uchylonym piekarniku.  Później przekładam na deskę. 
Smacznego :)











poniedziałek, 22 czerwca 2015

Bigos z młodej kapusty


Dzisiaj zapraszam na bigos z młodej kapusty, sezon trwa więc korzystajmy:) 



Bigos ugotowany na wędzonce, doprawiony między innymi suszonymi pomidorami i pieprzem cytrynowym:)

Najlepiej ugotować go dzień wcześniej. Najlepszy smak jest po powtórnym odgrzaniu. Ale od razu też zajadamy, nie można się mu oprzeć :)

Podaję z pieczywem lub ziemniakami.



Bigos podałam na talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice

















1 główka młodej kapusty
50 dag wędzonych żeberek lub schabu
puszka pomidorów  z czosnkiem ( 400 g)
40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
2-3 listki laurowe
parę kulek ziela angielskiego
sól wg smaku
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
ewentualnie domowa wegeta  do smaku



Wędzonkę myję, zalewam w garnku wodą, dodaję plasterki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do miękkości. 

  Po ugotowaniu, mięso wyciągam, jak przestygnie obieram z kości i  kroję na małe kawałeczki.

W między czasie jak mięso stygnie, dodaję do wywaru poszatkowaną kapustę i pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszam i gotuję.  Dodaję mięso.

Pokrojoną w kostkę kiełbasę  przesmażam  na oleju z cebulą.  Dodaję do garnka z kapustą, doprawiam całość  do smaku i gotuję jeszcze chwilę. 

SMACZNEGO! 













niedziela, 21 czerwca 2015

Dżem z truskawek z dodatkiem rabarbaru z nutką mięty

Pyszny, aromatyczny dżem/konfitura, z truskawek i rabarbaru z miętą. 

 Doskonały dodatek do mącznych potraw, ciast, deserów, naleśników, lub po prostu do pieczywa:)

Uwielbiany nie tylko przez dzieci;) 























1,60 kg truskawek 

0,40 kg rabarbaru 

2-3 gałązki mięty ogrodowej 

0,70 kg cukru 

1-2 łyżki soku z limonki 

żelfix z pektyną 3 : 1 ( 2 opakowania)






Truskawki myję i wycinam szypułki, zostawiam na durszlaku. 

Jak odcieknie woda, przekładam do szerokiego garnka, rozdrabniam ( używam tłuczka do ziemniaków, można zmiksować)

Rabarbar obieram i kroję w plasterki, dodaję do truskawek. Podgrzewam całość, gotuję powoli, często mieszając około 7-10 minut. 

Po tym czasie wsypuję żelfix i dokładnie mieszam, dodaję cukier, mieszam ponownie, na koniec dodaję związaną miętę. Gotuję jakieś 4-5 minut. 


Z garnka wyciągam miętę, zbieram powstałą pianę a dżem przekładam do wyparzonych słoiczków. 

Zakręcam od razu, układam na wieczkach i tak zostawiam aby całkiem wystygły. 











Wiosenne słodkości!

sobota, 20 czerwca 2015

Wyniki konkursu z okazji trzeciej rocznicy bloga...

Wyniki konkursu!!!!

Kochani, na początku wszystkim serdecznie dziękuję za udział w zabawie, za "szperanie i grzebanie" na moim blogu, aby upichcić coś pysznego :) 

Zgłoszenia są mega apetyczne. Wybór jak zawsze trudny, chciałabym każdemu coś ofiarować ale tak się niestety nie da... 


Tak więc nagroda główna zestaw dla 6 osób do herbaty 6/15 w klasycznej dekoracji ( 6 filiżanek, 6 spodków, 6 talerzyków deserowych, mlecznik, cukiernica i dzbanek) od Porcelana Bogucice, otrzymuje Iwona Cieplik 


Książki powędrują do 
Justyna Dragan (Pascal i Okrasa)  za  Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami -http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/02/ciasto-makowe-z-serem-i-brzoskwiniami.html



Małgorzata Lewicka-Jaśkiewicz - ( Cukiernia Lidla) za Fasola po bretońsku-pikantna - http://takietampichcenie.blogspot.com/2012/08/fasola-po-bretonsku-pikantna.html





























Nagrody niespodzianki wyślę do :




Jolanta Okonek - Łatwe ciasto z kakao kokosem i jabłkami - pyszne ciasto z jabłkami - http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/06/atwe-ciasto-z-kakao-kokosem-i-jabkami.html





























Zwycięzców proszę o podanie danych do wysyłki + nr tel dla kuriera, na maila takietampichcenie@gmail.com
Gratuluję i dziękuję raz jeszcze ;)

piątek, 19 czerwca 2015

Zupa krem z cukinii


Pożywna, aromatyczna i bardzo smaczna zupa krem z cukinii. Zmiksowane warzywa smakują świetnie i doskonale sycą.


Dodatkowo,  jest to super pomysł na to, aby dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;) 

Zupę można podać z grzankami  
 lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej  



















2 młode cukinie
2 marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
2 -3 cebule
3-4 ząbki czosnku
4-5 młodych ziemniaków  
30 dag zielonych szparagów 
masło klarowane
przyprawy, ilość wg gustu:
pieprz bałkański
zioła prowansalskie
pieprz cytrynowy
imbir
papryka
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
kostka bulionowa z liściem laurowym i zielem angielskim
łyżka posiekanego koperku 
3-4 gałązki świeżego oregano
sól 


Wszystkie warzywa myję, obieram ( oprócz szparagów) i kroję na małe kawałki. Ze szparagów odłamuję twarde łodyżki.

W garnku rozpuszczam masło klarowane, najpierw podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję marchew, pietruszkę i seler. Następnie dokładam ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię.  
Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa.

Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować.  Dodaję łyżkę śmietany i miksuję na krem. 

Na koniec  dodaję posiekany drobniutko koperek.

SMACZNEGO!!!