sobota, 30 maja 2015

Roladki drobiowe ze szparagami

Kolejny przepis z "udziałem" pysznych i zdrowych szparagów. 

To smaczne roladki ze szparagami, otulonymi szynką i przyprawione aromatycznym pieprzem cytrynowym.  

Można je ugotować na parze, upiec bez panierki, lub tak jak ja tym razem, właśnie z panierką ;) 

Takie roladki zasmakują nawet wybrednym smakoszom.

Szparagi są niestety dość drogie, ale tutaj KLIK możecie kupić w przystępnej cenie.

Roladki drobiowe ze szparagami 
















Roladki podałam na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice, prezentują się idealnie, a po zjedzeniu można talerze umyć w zmywarce :)

Porcelana Bogucice


Składniki :

piersi z kurczaka 

szynka ( dobrej jakości) po plasterku na roladkę 

pieprz cytrynowy 

szparagi po dwa małe na roladkę + dowolna ilość jako dodatek 

bułka tarta, mąka i jajka + odrobina soli do panierki 

olej do smażenia




Umyte piersi z kurczaka dzielę na pól wzdłuż, każdy płat delikatnie rozbijam tłuczkiem. 


Na mięso wykładam plaster szynki , posypuje pieprzem cytrynowym i układam wcześniej umyte szparagi ( u mnie surowe) Zwijam roladki i panieruję, najpierw w mące, jajku i bułce tartej.

Smażę powoli, na oleju.

Pozostałe szparagi obwalam w jajku i bułce tartej i smażę razem z roladkami.

Podaję od razu. Smacznego




Roladki drobiowe ze szparagami 



Roladki drobiowe ze szparagami 



Roladki drobiowe ze szparagami 



Roladki drobiowe ze szparagami 



Roladki drobiowe ze szparagami 



piątek, 29 maja 2015

Koktajl borówkowy ze szpinakiem i miętą

Może się komuś wydawać dziwne połączenie, borówka, banan, szpinak i ........mięta? 

Ja gwarantuję  że to super połączenie!

W planach był koktajl z borówką, kefirem i szpinakiem, dodałam banana, było  smacznie, ale coś mi brakowało, więc zerwałam w ogródku świeżą miętę i  to był strzał w dziesiątkę. 

Pychota, spróbujcie sami:) 
Samo zdrowie  i w dodatku smaczne ;)  








25 dag borówki amerykańskiej ( u mnie mrożona) 

pół banana 

dwie garści liści szpinaku

5 listków młodej mięty

500 ml kefiru

stewia lub ksylitol wg smaku










Borówki lekko odmrażam, przekładam do wysokiego dzbanka. Dodaję stevie ( 2 łyżeczki) i zalewam jogurtem. Po chwili miksuję.

Listki szpinaku i mięty dokładnie myję, odcinam ogonki, siekam i wrzucam do borówek, miksuję dokładnie. Na koniec obieram banana, kroję i miksuję całość dokładnie.

 Podaję schłodzone. 


Moc witamin, smaki idealnie się ze sobą komponują. Polecam spróbować.  Można dosładzać do smaku cukrem, stewią, ksylitolem lub gęstym sokiem czy nektarem. 












Wiosenne słodkości!

czwartek, 28 maja 2015

Zupa krem ze szparagów białych i zielonych

Świetna zupa kremowa, odpowiednio gęsta i dobrze doprawiona, lekko pikantna, tak jak lubimy;) 

Dzisiaj zrobiona ze szparagów zielonych i białych, można całość zmiksować, lecz przy niewielkim nakładzie pracy, mamy zupkę dwukolorową, która ślicznie się prezentuje i doskonale smakuje;)  

Podałam ją na talerzu z kolekcji ISTRIA od Porcelana Bogucice, prawda że to zgrany duet ? :)





















udko z kurczaka lub 4 skrzydełka

marchewka

2 pietruszki

połowa selera

3 ząbki czosnku

50 dag białych szparagów

5 dag zielonych szparagów

80 dag ziemniaków

groszek konserwowy 

3 listki laurowe

4 kulki ziela angielskiego

płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego

pół łyżeczki imbiru

sól i biały pieprz
grzanki lub groszek ptysiowy 





Najpierw gotuję wywar z mięsem i przyprawami. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągam je i odstawiam. Dodaję umyte i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa ( ziemniaki, pietruszki marchew i seler)oraz czosnek.

Po 10 minutach dodaje szparagi. Białe najpierw obieram, odcinam zdrewniałe łodyżki, kroję na kawałki, z zielonych odłamuje tylko twarde łodyżki, nie obieram. Gotuję całość kolejne 10 minut. 

Teraz przecedzam warzywa. Przygotowuje dwa garnki, do jednego oddzielam połowę ziemniaków, pietruszki i selera , oraz białe szparagi, do drugiego połowę białych warzyw, zielone szparagi i groszek konserwowy( zostawiam pełną łyżkę groszku do ozdoby)

Warzywa zalewam rosołem ( po połowie) Obieram mięso i także rozdzielam po równo do każdego garnka. Do białych warzyw dodaję 2 łyżki śmietany. Następnie zupy miksuję. Przyprawiam do smaku, solą, imbirem i białym pieprzem. 


Nalewam na talerze, z jednej strony krem biały z drugiej zielony, można także zrobić coś na kształt „zebry” Nalewam kremy naprzemiennie, raz biały raz zielony, znowu biały…. 

Podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami czosnkowymi







SMACZNEGO!!! 




poniedziałek, 25 maja 2015

Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy

Tort upiekłam na szóste urodziny wnusi. 

Kierowałam się jej smakami, lubi kokos, czekoladę i truskawki. Więc taki jest smak tego tortu, truskawkowo kokosowo czekoladowy.
  Wszystkim bardzo smakował, więc podzielę się z Wami przepisem.  
Może ktoś się skusi? Jeśli tak to będzie mi bardzo miło;)























Biszkopt kakaowy: 

7 jajek 

szczypta soli 

½ szklanki cukru 

1 i ½ szklanki mąki pszennej 

budyń czekoladowy 

Łyżeczka proszku do pieczenia 

Blat kokosowy: 

3 białka 

10 dag cukru 

15 dag kokosu drobnego 


Masa: 

3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag) 

400 ml śmietanki 30% 

25 dag mascarpone 

15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę 

Dodatkowo: 

Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia) 

Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa 

Podłużne biszkopty 

Czekoladowe motyle 

Opłatkowe kwiatuszki 

Posypki cukrowe 

4 truskawki do ozdoby 

Nasączenie: 

Woda + sok z limonki lub cytryny





Biszkopty piekę dzień wcześniej, są lepsze do obróbki.

Biszkopt kakaowy:

Od żółtek oddzielam białka, ubijam je ze szczypta soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru , następnie po żółtku i miksuje /ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąkę , budyń i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję partiami do ubitej masy, mieszam już wtedy delikatnie łyżką. 

Dno tortownicy wykładam papierem.

Ciasto przekładam do tortownicy ( 28 cm) piekę 40 minut w 180 st. C Zimne przekrawam na dwa blaty.

Biszkopt kokosowy:

Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, na koniec mieszam z wiórkami kokosowymi . 

Przekładam na tortownicę ( dno wyłożone papierem, 28cm) piekę 15 minut w 175 st. C . 

Masa:

Śmietankę mocno podgrzewam, prawie do zawrzenia, odstawiam i łamię czekoladę, czekam chwilkę , jak czekolada zacznie się roztapiać, mieszam do całkowitego połączenia się składników. Studzę, zimną wkładam do lodówki, można przygotować masę wieczorem i ubijać rano, ja chłodziłam 5 godzin. Po tym czasie ubijam, do momentu aż zgęstnieje, pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone. Mieszam z truskawkami.

Przełożenie:

Kakaowe blaty nasączam mocno wodą z sokiem z limonki.

Na pierwszy spód kakaowy wykładam połowę masy śmietankowej. Blat kokosowy smaruję dżemem, nakładam na masę smarowanym. Teraz smaruję wierzch kokosowego i nakładam drugą część masy z truskawkami, nakrywam drugim blatem kakaowym. 

Teraz dekoruję wierzch tortu. Ubiłam do tego celu śmietankę z masą śmietankową malinową. Można ozdobić ubitą śmietaną z fixem. 

Boki smaruję masą i obkładam biszkoptami. Obwiązałam wstążką. Tort trzeba schłodzić Na pół godzinki przed podaniem wyciągnąć z lodówki. Najlepiej kroić nożem moczonym w ciepłej wodzie.










Smacznego!!! 






Wiosenne słodkości!

sobota, 23 maja 2015

Potrawka z ciecierzycy i fasolek -danie jednogarnkowe

Przepis na tę potrawkę wymyśliłam z potrzeby, jak zwykle wtedy "rodzą" się dobre pomysły.  

Miałam ochotę na ciecierzycę, a że zalegała w szafce fasolka konserwowa to i ją dodałam. 

Danie smaczne,  pachnące wędzonką, ugotowane w jednym garnku, nie licząc podsmażania kiełbasy ;) 

Szybko i smacznie. 
Zapraszam do pichcenie i dzielenie się opinią i fotkami :) 
Konkurs trwa :)


*potrawkę podałam na talerzu z serii



















60 dag wędzonych żeberek ( kąty)

50 dag cienkiej kiełbasy ( podwawelska lub inna)

1 duża cebula

puszka fasolki czerwonej (400 g)

puszka fasolki białej (400 g)

puszka ciecierzycy (400 g)

2 listki laurowe

3 kulki ziela ang.

pieprz czarny 

4 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

pomidory suszone z czosnkiem i bazylią

papryka słodka

sól wg smaku 

Mieszanka deluxe z pieprzem syczuańskim kupuję w KLIK












piątek, 22 maja 2015

Deser z miksowanych owoców

Pyszny , zdrowy i pożywny deser.

 Zmiksowane owoce mango, kiwi, ananas i banan, dodatkiem są płatki zbożowe. 
 To deser dla diabetyków, wegan i osób dbających o zdrowie.

 Polecam szczególnie dzieciom. 
Można wmiksować dowolne owoce aby przemycić naszym milusińskim naturalne witaminki, zjedzą je z radością:)





















2 mango 

5 kiwi 

mały ananas  

banan 

mix ulubionych płatków , lub granola czy musli





Mango obieram ze skórki i odkrawam pestkę, następnie kroję na kawałeczki. Miksuję. 


Kiwi obieram , odkrawam plasterki do dekoracji, resztę miksuję z obranym i pokrojonym w plastry bananem.


Ananasa obieram, kroję i miksuję w osobnym naczyniu.


Na spód szklaneczek wykładam po 2 łyżki płatków, po bokach układam plasterki kiwi( ładnie się kleją do ścianek szklanki) 


Łyżką nakładam mus z mango , następnie mus z banana i kiwi , znowu mango, na wierzch wykładam mus z ananasa. 


Dekoruję i od razu podaję.
















Wiosenne słodkości!