czwartek, 30 kwietnia 2015

Sałatka na grilla z kalafiora i ogórka

Jako że rozpoczyna się długi, majowy weekend , podzielę się z Wami pyszną, szybką sałatką, doskonałą do grillowanych mięs i kiełbasek. 

Sałatka jest prosta i szybka w wykonaniu, wystarczą trzy podstawowe składniki, kalafior, ogórki i koperek. 

Nam bardzo zasmakowała, więc jestem ciekawa Waszych opinii ;)

 

Sałatka na grilla




potrzebujemy : 

połowa dużego kalafiora lub jeden mniejszy

5 ogórków zielonych

pęczek koperku

sól i pieprz do smaku

majonez + gęsty jogurt lub śmietana






Kalafiora dzielę na małe różyczki i obgotowuję  w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i cukru ( około 5 minut) 


Ma być chrupki ( al dente)

Po ugotowaniu od razu go odcedzam i przelewam bardzo zimną wodą . Odstawiam aby dobrze odciekł z wody.

Ogórki myje i obieram, kroję w drobną kosteczkę, delikatnie solę i zostawiam na sitku, alby spłynął nadmiar soku .

Koperek opłukuję, suszę i drobniutko siekam.

Wszystkie składniki przekładam do miski.  

Jogurt łączę z majonezem, doprawiam do smaku . Mieszam  wszystko razem.

Doskonała sałatka do grillowanych potraw.   

 Gorąco polecam. 


Sałatka na grilla

Sałatka na grilla

Sałatka na grilla

Sałatka na grilla

SMACZNEGO !!! 



*przepis znaleziony na wż  

środa, 22 kwietnia 2015

Ryż zapiekany z jabłkami


Ryż z jabłkami......smak dzieciństwa. 

Pachnący cynamonem....pyszotka ;) 

Chyba każdy lubi to danie ? Można jeszcze gorący polać gęstą śmietaną lub jogurtem , każda wersja jest smaczna . 

Ryż można ugotować na mleku lub wodzie  jak kto woli. 

 Dzielę się z Wami moim sposobem na pyszną zapiekankę,  jabłkowo ryżową z nutą cynamonu :)  

Smacznego :)


Ryż zapiekany z jabłkami 




4 woreczki ryżu 


około kg jabłek 


masło 


cukier cynamonowy lub cynamon i cukier trzcinowy 


Woda i / lub mleko








Ryż przepłukuję pod bieżącą wodą i gotuję.




Jeśli ma być dietetycznie to w samej wodzie, jeśli nie to proponuję ugotować w mleku, lub pół na pół woda i mleko.


Po ugotowaniu odsączam z płynu przesypuje do miski.

Jabłka myję , obieram i ścieram na tarce ( grubsze oczka)

Naczynie żaroodporne smaruję masłem ( ewentualnie margaryna) Wykładam część ryżu ( można połowę , ale ja wolę więcej warstw) na ryż część startych jabłek, które oprószam cukrem cynamonowym , znowu warstwa ryżu i jabłek z cynamonem , do wyczerpania składników , na wierzchu musi być ryż i kawałki masła.

Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C

Podaję oprószone cukrem cynamonowym, można dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu.
















wtorek, 21 kwietnia 2015

Smoothie ananas , kiwi i banan -lekkie orzeźwienie

Szybko i smacznie. Wystarczy wcześniej schłodzić owoce i delektować się pysznym i dietetycznym deserem . Polecam!


Smoothie ananas , kiwi i banan -lekkie orzeźwienie 










pół świeżego ananasa


3 kiwi

1 banan 

200 ml nektaru bananowego





Owoce przed obróbką chłodzę. 

Ananasa obieram i kroję w kostkę . Kiwi obieram i kroję na mniejsze kawałki, Obranego banana w plasterki. Owoce i nektar przekładam do dzbanka i miksuję/rozdrabniam mikserem , aż uzyskam jednolitą , kremową konsystencję . 



Można dodać jeszcze banana, wtedy uzyskamy gęsty, kremowy deser.




SMACZNEGO :) 




Wiosenne słodkości!

piątek, 17 kwietnia 2015

Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem

Ciekawa sałatka, wymyśliłam ją z tego co było akurat w lodówce, ciecierzycę, zamoczyłam dzień wcześniej, ale można użyć konserwowej. 

Wyszło świetnie. Smaki doskonale się komponują. 

Śledzie, ciecierzyca, marynowane buraczki i marchew, jeszcze jajka , cebulka, majonez, pieprz i mamy pyszną, sytą sałatkę. 

Jako dodatek, proponuję świeże pieczywo :) 

Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem 




6 filetów śledziowych marynowanych 

cieciorka ugotowana około 300 g  

pęczek dymki 

buraczki marynowane wiórki ( 400 g) 

marchew wiórki marynowana ( 400 g) 

5 jajek ugotowanych na twardo 

majonez 400 g  

pieprz świeżo zmielony










Przygotowuję wszystkie składniki i układam w misce warstwami. 





Buraczki i marchew, należy dokładnie odsączyć na sitku.

 Na spód połowa śledzi, obranych ze skóry i pokrojonych na mniejsze kawałki. Śledzie smaruję majonezem, wykładam odsączoną marchew , posiekaną dymkę i cieciorkę, oprószam mielonym pieprzem i smaruję majonezem.

Wykładam resztę śledzi, buraczki , majonez , posypuję pieprzem. Na wierzch wykładam starte na grubych oczkach tarki jajka.

Sałatkę ozdabiam natką , podaję schłodzoną .














środa, 15 kwietnia 2015

Zupa krem z pulpetami z brukselką

Brukselka, to jedno z moich ulubionych warzyw. "Wciskam" ją gdzie tylko mogę. 

Tym razem "wylądowała" w pulpetach. 

Ugotowałam lekką zupę warzywną, zmiksowałam na krem i jako dodatek do niej, zrobiłam pulpety nadziane brukselką.

 Wyszło smaczne, syte i dietetyczne danie. 

Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką. 


Zupa krem z pulpetami z brukselką 




2 litry bulionu drobiowego 

2-3 różyczki kalafiora 

2-3 różyczki brokułu 

marchewka 

30 dag brukselki 

jogurt do zabielenia zupy 

sól 

pieprz cytrynowy 

Na pulpety : 

50 dag mięsa z indyka 

1 jajko 

sól 

pieprz mielony 

2 łyżeczki cebulki granulowanej 

2 łyżki otrąb gryczanych 

ugotowana brukselka ( około 15 -20 sztuk)



Warzywa myję i obieram, można użyć mrożonych. Następnie przekładam do bulionu i gotuję do miękkości.



W międzyczasie przygotowuję pulpety. 


Mięso mielę, do zmielonego wbijam jajko, dodaję przyprawy i otręby, wyrabiam dokładnie.  Następnie  lepię pulpety, nabieram łyżką  masę mięsną , rozpłaszczam na dłoni i wkładam brukselkę, oblepiam mięsem, jeśli masa się lepi do dłoni, moczą ręce zimną wodą. 

Pulpety gotuję w lekko osolonej wodzie , około 15 minut.

Jak zupa jest prawie gotowa, miksuję ją dokładnie, doprawiam solą i pieprzem cytrynowym. 

Podaję z pulpetami i kleksikami jogurtu. 











poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem

Pomysł na tę szarlotkę powstał, kiedy znalazłam w jednym z marketów, świetny dżem pomarańczowy z kawałkami owoców( razem ze skórką ) 

Miałam w planach upiec ciacho z budyniem i jabłkami, dodałam do niego dżem pomarańczowy.........to był strzał w dziesiątkę, doprawiłam dodatkowo aromatycznymi przyprawami...."miodzio". 

Jeśli lubicie pomarańczową nutę, to ten wypiek jest dla Was:) 

W sam raz na poprawę humoru lub sprawienie  przyjemności rodzince :)



Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem








Ciasto: 


25 dag margaryny 

3 szklanki mąki pszennej 

½ szklanki cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

2 jajka 



Ponadto 

8 jabłek ( ilość zależy od wielkości) 

dżem pomarańczowy ( 16 łyżeczek) kupiłam w KLIK 

1 l mleka ( u mnie 0,5 %) 

3 budynie waniliowe 

4 łyżeczki przyprawy Deluxe ze skórką pomarańczy i imbirem I imbir, zmielona skórka pomarańczy,olejek pomarańczowy, cukier) kupuję w KLIK

4 łyżeczki przyprawy Deluxe cynamon i jabłko ( jabłka w proszku, skórki cytryn, cynamon, cukier)  kupuje w KLIK

1 łyżeczka cynamonu 

1 łyżka cukru






    

 Z podanych składników zagniatam ciasto. Dzielę go na pół i wylepiam dno blaszki ( 31x21) wyłożonej papierem do pieczenia , jedną i drugą połówkę, z tym że jedną odstawiam , będzie potrzebna do wyłożenia na wierzch ciasta. 



Jabłka myję i obieram, dzielę na połówki . Do każdej nakładam po łyżeczce dżemu. 


Gotuję  budyń  z przyprawami i cukrem, wg wskazówek na opakowaniu, z tą różnicą że na litr mleka daję trzy budynie.

 Budyń lekko studzę często mieszając aby nie zrobił się kożuch . Przelewam większą część budyniu na ciasto, na budyń układam połówki jabłek, wydrążonym na dół, na jabłka reszta budyniu i kruche ciasto, można swobodnie przenieść je na wałku . Lekko dociskam i piekę.

Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę jakieś 50 minut w 180 st C ( grzałka góra-dół)

Po wystudzeniu posypuję pudrem , można zrobić lukier, ale wtedy trzeba dać mniej cukru do ciasta. Kroić całkiem zimne. Smacznego:) 

















niedziela, 12 kwietnia 2015

Sałatka z rzodkiewkami i żółtym serem





Świetna sałatka do wędliny, ale solo też smakuje idealnie.

 Szybko i  smacznie :) 

Pikantność rzodkiewek , super się komponuje z łagodnością jajek i sera.

 Majonez dodaję łagodny . Polecam Kielecki z omega-3. Jest delikatny i nie dominuje smaku rzodkiewki.



Sałatka z rzodkiewkami i żółtym serem




3 pęczki rzodkiewek

15 dag sera żółtego (twardego)

6 jajek

Majonez kielecki omega-3

Pieprz  czosnkowy

Sól

do sałatki polecam chlebek drwalski...(KLIK)  







Rzodkiewki myjemy i odcinamy ogonki, trzemy na tarce o grubych oczkach, następnie przekładamy na sitko w celu odcedzenia nadmiaru soku.



Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ścieramy na tarce ( też grube oczka) razem z serem. Dodajemy majonez, ilość wg gustu, doprawiamy do smaku, pieprzem czosnkowym i solą .
















piątek, 10 kwietnia 2015

Muffiny z mrożonymi borówkami

Wiosna, więc porządki, także w zamrażarce :) 

Tak powstały pyszne muffiny z borówką amerykańską, można też użyć mrożonych  jagód lub malin.  Co mamy akurat"pod ręką" lub co lubimy najbardziej.

Urocze, małe "łakotki" ,szybko się je robi i smakują każdemu, a najbardziej naszej Zuzi :) 

Polecam do wypróbowania i czekam na opinie;) 


Muffiny z mrożonymi borówkami


Na  14 muffin



30 dag mąki pszennej

1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia

8 łyżeczek cukru 

2 łyżeczki cukru z wanilią lub

łyżeczka przyprawy Deluxe ze skórką pomarańczy i imbirem
( skład: imbir , zmielona skórka pomarańczy, olejek pomarańczowy, cukier) 

1 duże jajko

220 ml kefiru

125 ml oleju

15 dag mrożonej borówki amerykańskiej, jagód lub malin







Suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukry , ew. przyprawę, mieszam w misce . Osobno mieszam  składniki mokre, czyli , kefir, jajko i olej .  




Do suchych składników przelewam mokre, mieszam i dodaję owoce, łączę całość , ciasto jest raczej gęste. 


Nakładam masę do przygotowanych foremek, piekę  około 30 minut w 190 st C ( góra-dół)


Po wystudzeniu można dowolnie udekorować , lub tylko oprószyć pudrem.