niedziela, 29 marca 2015

Babeczki do koszyczka -mini babeczki




Malutkie, fikuśne i smaczne babeczki, doskonałe do wielkanocnego koszyczka. Doprawione imbirem i skórką pomarańczową miło zaskoczą smakiem.

Robi się je szybko i przyjemnie.

Warto upiec je samemu, sprawimy dużo radości nie tylko dzieciaczkom, ale i sobie :) 




Babeczki do koszyczka -mini babeczki


2 szklanki mąki


pełna łyżeczka proszku do pieczenia


½ szklanki cukru


1 jajko


250 ml mleka


10 dag margaryny lub masła 


pełna łyżeczka przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową 





Margarynę roztapiam i odstawiam do ostudzenia. 

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem. 

Do zimnej margaryny wbijam jajko, wlewam mleko i mieszam, łączę z sypkimi składnikami. 

Masą napełnia foremki na babeczki, piekę około 30 minut w 180 st. C, muszą się zarumienić.

Po ostudzeniu można dowolnie udekorować. 

*Porcja wystarczy na około 24 babeczki




















czwartek, 26 marca 2015


wtorek, 24 marca 2015

Królik w sosie pomidorowym

Na Święta  tradycyjnie, królik musi być, w pasztecie i jako danie obiadowe.

Po raz pierwszy zrobiłam go w sosie pomidorowym, eksperyment udany, będą powtórki, Wam też polecam wypróbować , szczególnie teraz gdy jet w dobrej cenie KLIK:) 





tuszka królika  około 1,40 kg  (królik polski dobra cena  KLIK)
przyprawa do mięs czerwona Knorr
masło klarowane
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wegeta domowa
pieprz  czarny mielony  i sól do smaku
kubek gęstej śmietany ( 180 ml)
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej













Mięso królika  myję i dzielę na kawałki , każdy  nacieram obficie przyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedna.



Po tym czasie obsmażam kawałki  królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam wrzątkiem, tak aby woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy  i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa)


Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie.  Podaję z ziemniakami i korniszonami. 














niedziela, 22 marca 2015

Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka

Kolejna propozycja domowej wędliny, szynka peklowana, pieczona z sosem chrzanowym , w aromatycznych przyprawach. 

Coś wspaniałego, mój mężuś powiedział że coraz lepsze robię te szyneczki.  Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało:) 

Jeśli macie dojście do kupna szynki od hodowcy, to będziecie mieli najwspanialszą wędlinkę na święta. 

 
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka





Półtora kilowa szynka

Do peklowania 

woda , jakieś 1,5 do 2 l 

2 łyżki soli peklowej 

3 -4 ząbki czosnku 

5 kulek ziela angielskiego 

4 listki laurowe 

Do pieczenia 

Majeranek 

Papryka słodka 

Suszona natka pietruszki 

Rozmaryn 

Pieprz czarny mielony 

Tymianek 

Sos chrzanowy -polecam KIELECKI ( około 4 łyżki) 










Wodę na zalewę gotuję z przyprawami, odstawiam do chłodnego , aby całkiem ostygła. Do zimnej wkładam umyte mięso. Pekluje tydzień, codziennie mięsko obracam. 







Upeklowane, odsączam z zalewy ,obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Przyprawy mieszam i nacieram nimi porządnie szynkę, ( nie podaję ilość przypraw, dodajemy wg własnego smaku. Na koniec smaruję sosem chrzanowym i wkładam do rękawa foliowego. Rękaw nakłuwam w paru miejscach, aby nie popękał w czasie pieczenia. Piekę w piekarniku 90 minut w temp. 180-190 st. C . Można pod koniec rozciąć rękaw i delikatnie szyneczkę przyrumienić. 

Szynkę studzę w powstałym sosie, zimną zawijam w folię i wkładam do lodówki, kroimy zimną. Możną ją te podać na ciepło.

















Domowy Wyrób

środa, 18 marca 2015

Torcik serowy na zimno 2

Smaczny i lekki torcik z białego sera i kolorowych galaretek, na biszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;)  Masy szybciutko tężeją , można dodać inne owoce, lub   je pominąć . 

Taki deser jest dobry o każdej porze roku :)





























18-20 biszkopcików okrągłych  
2 galaretki truskawkowe + 250 ml wody

2 galaretki agrestowe +250 ml wody

1 galaretka o smaku coli + 250 ml wody 

1 galaretka turkusowa + 400 ml wody

1 kg sera mielonego ( wiaderko)  

2 banany





Tortownicę o średnicy 26 -28 cm, wykładam papierem do pieczenia. Układam na dnie biszkopciki.

Nasączam je przestudzoną galaretką o smaku coli ( galaretkę rozpuszczam w szklance wody)Na biszkopty układam plasterki banana.

Jak całkiem ostygnie wlewam resztę na biszkopty.





Ser dzielę n połowę. Galaretki truskawkowe i agrestowe, rozpuszczam osobno w dwóch garnuszkach, każde w szklance wody(250 ml) odstawiam aby ostygły .

Połowę sera miksuję, dodając zimną galaretkę truskawkową, od razu wlewam na biszkopty, tak samo postępuję z galaretką agrestową i drugą połową sera. Wylewam masę zieloną na czerwoną , aby uzyskać „wzorek” delikatnie mącę szpatułkę, aby masy nieco się zmieszały. Mona poczekać aby pierwsza warstwa zastygła( szybko zastyga) ale ja wolę takie „zygzakowate” : )

Na wierzch układam plasterki drugiego banana i wylewam lekko tężejącą galaretkę turkusową, którą rozpuściłam w 400 ml wody .

Całość wkładam do lodówki, kroję jak całkiem zastygnie.







Życzę smacznego:)






poniedziałek, 16 marca 2015

Szynka peklowana i pieczona

Wielkimi krokami zbliżają się Święta wielkanocne , więc zachęcam do zrobienia samodzielnie , pysznych wędlin. Zaskoczycie rodzinę i gości. 

Wiem że teraz można kupić wszystko, supermarkety prześcigają się w promocjach. 

Jednak domowa szyneczka jest najlepsza . Wcześniej zapeklowana z ulubionymi przyprawami , będzie smakowała najbardziej . 

Więc jeśli ktoś ma troszkę czasu i chęci, zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Szynka peklowana i pieczona 


Szynka wieprzowa ( kulka) 1,20 – 1,40 kg

Marynata:

Około 2 l wody ( tyle żeby przykryła mięso)

2 łyżki peklosoli

Główka czosnku

3- 4 liście laurowe

6-8 kulek ziela ang.

Przyprawy do pieczenia:

Papryka słodka

Sól

Pieprz mielony

Tymianek

Kolendra 

Olej









Odmierzam wodę , zalewając szynkę w naczyniu w którym będzie peklowana. Mięso wyciągam, wodę zagotowuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia.



Do zimnej wody dodaję peklosól , dokładnie mieszam , następie  listki, ziele i czosnek w plasterkach , zanurzam mięso, naczynie zakrywam i wkładam do lodówki na  3-10 dni, u mnie peklowało się tydzień. W trakcie peklowania, mięso można obracać raz dziennie.

Po tym czasie, mięso wyciągam, przepłukuję pod wodą , związuję  sznurkiem( ale nie jest to konieczne) nacieram przyprawami i olejem. Wkładam do rękawa i piekę  w   180 st.C około półtorej godziny. Rękaw nakłuwam wykałaczką z wierzchu.

 Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia.

Pyszna, kruchutka , smakuje jak wędlina z najwyższej półki.  Można dobierać przyprawy indywidualnie. Polecam .








Smacznego ;)







Domowy Wyrób

sobota, 14 marca 2015

Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami

Lekkie ciasto z owocami, mega łatwe , ma jedną wadę.........za szybko znika , jeszcze dobrze nie ostygnie a już nie ma połowy... 

Odwrócone ..tak, ponieważ po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem , owoce wtedy są na wierzchu, można na zimne ciasto wylać tężejącą galaretkę, tak zrobię następnym razem . 

Można użyć innych owoców, widziałam z ananasem, czekam na śliwki i z nimi wiem ze będzie pysznie, lub z brzoskwiniami..mniam ;)

Polecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :)



Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 









80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki) 

6 dużych jajek 


10 łyżek mąki pszennej 

1 budyń ( dałam truskawkowy dla koloru) 

½ szklanki cukru 

12 łyżek oleju 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia













Jabłka i gruszki myję i obieram , następnie kroję w grubsze plastry i wykładam na dno blaszki ( 31 x 21) wyłożonej papierem , papier smaruję tłuszczem.





Ciasto- Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera, następnie wlewam po łyżce oleju, na koniec porcjami, mąki i proszek do pieczenia, przesiane przez sitko . Masę wylewam na owoce.

Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 minut w 180 st C.

Po upieczeniu ciasto zostawiam w piekarniku na jakieś 15 minut, po tym czasie przekładam ciasto , do góry owocami na deskę , wyłożoną papierem do pieczenia.

Zostawiam do wystudzenia. Na zimny można wylać galaretkę, ja oprószyłam tym razem pudrem.





















Wielkanocne Wypieki

czwartek, 12 marca 2015

Schab w mleku -domowa wędlina

Przepis podpatrzony na , oczywiście z własnymi modyfikacjami, Wy też możecie "bawić " się smakami :) 

Polecam taki schabik nie tylko od święta. Warto zrobić domową wędlinę do kanapek,  wiemy co jemy a w dzisiejszych czasach "sklepowa" wędlina jest niskiej jakości i nie ma się co oszukiwać .... 

Mięsko jest mięciutkie i soczyste , doskonałe na kanapkę, ale także na ciepło do obiadu.  Przyprawy można dobrać wg własnego smaku i upodobań, wybór dowolny.  

Polecam i zachęcam do wypróbowania, taka wędlina jest  najsmaczniejsza.  Na święta obowiązkowa:)  



Schab w mleku -domowa wędlina








1,6 kg schabu

olej z czosnkiem 

czosnek granulki lub świeży 

sól 

majeranek 

Mieszanka syczuańska Deluxe (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól) 

Około 1 l mleka




Schab najpierw myję i osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, następnie polewam go olejem z czosnkiem i nacieram dość obficie przyprawami, ilość przypraw  wg własnych upodobań. 




 „Taplam” mięso w marynacie i zostawiam  na 2 godzinki . Po tym czasie  schab zalewam mlekiem.

 Wkładam do gorącego piekarnika, piekłam 1 godzinę  i 40 minut  w 200 st C , grzałki góra dół. 

W trakcie pieczenia, polewałam parę razy „wystające”  mięso sosem.


Mięso studzę w zalewie mlecznej,  następnie zawijam w folię aluminiową , zawijam i wstawiam do lodówki na całą noc. 

Rano kroimy i zajadamy pyszne śniadanko :)
















Zachęcam do wypróbowania przepisu  i nadsyłania do mnie fotek :)