czwartek, 26 lutego 2015

Izaura czyli murzynek z serem


Murzynek z serem, popularna Izaura. 
Pyszne ciasto czekoladowe z serem. Smaki idealnie się komponują.
Doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty, na święta i bez okazji.  


                                               

Ciasto:

1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
5 łyżek zimnej wody
250 g Kasia
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 jajka

Masa serowa;
1 kg sera mielonego 
4 jajka
¾ szklanki cukru
125 g Kasi 
wiórki kokosowe do oprószenia ciasta





Do rondelka przekładam margarynę, cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam do wrzenia, całość chwilkę gotuję, odstawiam do wystudzenia. ( w tym czasie przygotowuję masę serowa) 

Do zimnej masy wbijam 4 żółtka i dokładnie mieszam. Odlewam jakieś pół szklanki na polewę. 

Do pozostałej przesiewam mąkę i proszek do pieczenia , miksuję i dodaję ubitą pianę z białek. Mieszam mikserem na najmniejszych obrotach. 

Ciasto przelewam do formy (34x25) wyłożonej papierem do pieczenia. 

Masa serowa: Kasię ucieram z cukrem, dodaję po jednym jajku i porcjami ser. Jednolitą masę wylewam na ciasto, mieszam wierzch, delikatnie widelcem( powstaną fajne fale) Ciasto piekę godzinę w temp. 180 st. C 

Po upieczeniu polewam pozostawioną wcześniej masą i posypuje wiórkami kokosowymi. 

Pozostawiam do całkowitego wystudzenia.







wtorek, 24 lutego 2015

Zupa z ciecierzycy

 Ciecierzyca -groch włoski, jest bardzo zdrowa i lżejsza od grochu. 

 Zawiera potas,który obniża ciśnienie krwi, także żelazo, które jest wskazane przy anemii i niedokrwistości. 

Ponadto, ciecierzyca obniża "zły cholesterol" więc warto ją włączyć do naszego menu. 

Mam nadzieję ze troszkę Was zachęciłam do jej zajadania;) Aaaa.. jest ponoć świetnym afrodyzjakiem :)

Dzisiaj zapraszam na pikantną, rozgrzewającą zupę z ciecierzycy, na chudej wędzonce. 

Pokochaliśmy ją bardzo, smakuje wyśmienicie. 


Zupa z ciecierzycy






50 dag cieciorki 

40 dag wędzonki ( u mnie chude żeberka)  

łyżka włoszczyzny suszonej 

5-6 ząbków czosnku 

2 listki laurowe 

4 kulki ziela angielskiego 

8-10 ziarenek pieprzu 

Łyżeczka prażonej cebulki 

Pół łyżeczki młotkowanego pieprzu z kolendrą 

1-2 łyżki majeranku 

Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego 

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 

Sól do smaku













Cieciorkę namaczam na noc. 





Wędzonkę zalewam wodą ,dodaję  listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i czosnek pokrojony w plasterki , gotuję około 20 minut. 



Po tym czasie mięso wyciągam i wsypuję przepłukaną cieciorkę .  Dodaję resztę przypraw i gotuję około godziny. 

Mięso kroję na mniejsze kawałki, dodaję pod koniec gotowania razem z koncentratem pomidorowym, gotuję  jeszcze jakieś 15 minut.  Na koniec doprawiam  do smaku.

Podaję solo lub z grzankami czosnkowymi. 








poniedziałek, 23 lutego 2015

Sałatka ze śledzia i ciecierzycy

Uwielbiam eksperymenty, tym razem ze śledziami  i ciecierzycą konserwową. 

Szalotka i czosnek marynowany nadają jej charakterku, doprawiona pikantną musztardą chrzanową i delikatnym majonezem kieleckim z Omega3.   

Serdecznie polecam! 



Sałatka ze śledzia i ciecierzycy



8 płatów śledzi marynowanych

6-7 szalotek

puszka ciecierzycy (400 g) 

15 -20 ząbków czosnku marynowanego

3 -4 łyżki majonezu u mnie kielecki Omega3 ,smaczny i delikatny

2-3 łyżki musztardy chrzanowej u mnie kielecka chrzanowa ( dla nas najlepsza,polecam)





Płaty śledziowe obieram ze skórki i kroję w kosteczkę. Przekładam do miski.  


Ciecierzycę odcedzam.
Szalotki obieram i kroję drobniutko, tak samo  siekam czosnek.  



Dodaję wszystko do śledzi, razem z cieciorką . Nakładam musztardę i majonez.





Mieszam wszystko razem. Ostawiam aby składniki się „przegryzły”  i podaję. 

Osobiście zajadam solo, można przygryzać  świeżym chlebkiem. 















Smacznego życzę :) 





czwartek, 19 lutego 2015

Placuszki z kurczaka z ciecierzycą

Dziś zapraszam na pyszne placuszki z piersi kurczaka z dodatkiem ciecierzycy, danie wymyśliłam na poczekaniu, jest proste i bardzo smaczne.
 
Kapitalna kombinacja smaków. Rodzinka mega zadowolona. 

Doskonałe danie obiadowe lub samodzielna przekąska . 

Podałam z mixem sałat z KLIK , nic więcej nie potrzeba:) 



Placuszki z kurczaka z ciecierzycą 



duża pierś z kurczaka 

puszka cieciorki ( 400 g) 

2 jajka 

papryka czerwona dobra cena  KLIK

15 dag tartej mozzarelli lub innego sera dobra cena KLIK 

łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki 

sól 

pieprz czosnkowy 

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią








Pierś z kurczaka myję i kroję w malutką kosteczkę. Przekładam do miski, dodaję odsączoną cieciorkę . 

Paprykę oczyszczam z nasion , też kroję w kosteczkę i dodaję  do miski . Wbijam 2 jajka , wsypuje ser, przyprawiam , dodaję łyżkę skrobi i mieszam całość.  





Na patelni rozgrzewam olej, wykładam  łyżką  masę mięsną i formuje placuszki. Smażę  po parę minut z każdej strony. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
 Podaję z mixem sałat. 














niedziela, 15 lutego 2015

Galaretkowiec kolorowy i piegowaty



Kolorowe ciasto, idealne na Kinderbal ,ale dorośli też go lubią :)


Można użyć dowolnych galaretek, tak aby był kontrast, kombinacji sporo :) 

 Pierwsze ciacho robiłyśmy dla przedszkolaków i ich dziadków , drugie, inne kolorki na Walentynki, na życzenie Zuzi:)

Polecam , bo dobre :)





Biszkopt :

6  jajek
10 łyżek mąki pszennej
3 łyżki maku
3/4 szklanki cukru
12 łyżek oleju
pełna łyżeczka proszku do pieczenia

masa:

galaretka  niebieska + 250 ml wody
galaretka  rubinowa + 250 ml wody
2 śnieżki + 350 ml  mleka
2 galaretki zielone ( miętowo jabłkowe )+ 350 ml wody 

Na wierzch;

2 galaretki  ametystowe + 750 ml wody






Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki. 





Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli  i cukrem na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając. 


 Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty.

Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam w 350 ml mleka, pod koniec ubijania dodaję , lekko tężejącą galaretkę zieloną , miksuję aż ładnie się połączą, jeśli galaretka jest mocniej ścięta, zostają fajne kawałeczki w masie;)

Na pierwszy blat wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy. Przykładam drugim blatem, lekko dociskam. Na wierzch wylewam zimną galaretkę ametystową. Odstawiam w zimne miejsce do zastygnięcia.






tutaj druga wersja,inne kolory i smaki galaretek....o smaku coli, turkusowa , niebieska i  truskawkowa.













piątek, 13 lutego 2015

Sałatka z zupek chińskich i brokuła

Od początku nie byłam przekonana do tej sałatki . Zupki chińskie...hmmmm , jednak brokuł i pomidory w składnikach mnie ciut, ciut, zachęciły do wypróbowania. 

Skosztowałam i ...miłe zaskoczenie, idealna kompozycja smaków, bardzo smaczna sałatka. 

Raz za czas można zjeść "niezdrowo" Polecamy, ja i Marzenka. 































2 brokuły 

3- 4 pomidory 

8- 10 jajek 

2 zupki chińskie ostre 

1 zupka chińska łagodna 

1 i ½ szklanki wrzątku 

3 łyżki majonezu 

1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu 

pieprz mielony i sól do smaku







Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze.  

Ugotowane na twardo jajka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. 



 Pomidory również trzeba pokroić w kostkę, tylko większą. 


Makaron z zupek rozgniatamy , przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy i zalewamy wrzątkiem. 


Ostudzone brokuły, jajka, pomidory i napęczniały makron, łączymy razem z majonezem i śmietaną/jogurtem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy mielonym pieprzem i solą.

Podajemy z wędliną lub zajadamy solo.















środa, 11 lutego 2015

Faworki - pyszne chrusty -szybkie i łatwe faworki


Polecam ten przepis, jest łatwy i bezstresowy. 

Pochodzi z Kuchni polskiej z 1972 roku.

Ciasta nie trzeba bić wałkiem,  wyrabia się go łatwo, jest mięciutkie i elastyczne. 

Faworki wychodzą rewelacyjne, chrupiące z milionem bąbelków, szybko się smażą a jeszcze szybciej znikają ;) 

Zapraszam :) 





faworki



20 dag mąki pszennej

3 żółtka

4 łyżki gęstej śmietany

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka spirytusu

jakieś 600 ml oleju do smażenia  

cukier puder do oprószenia










W misce mieszam mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaję śmietanę i  spirytus,mieszam razem, następnie mieszam z żółtkami i zagniatam mięciutkie ciasto.


Odcinam po kawałku ciasta i cieniutko wałkuję , można podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił.

Radełkiem wycinam paski, wielkość zależy od naszych upodobań, faworki sporo rosną. Paski dzielę na mniejsze, pod skos, w każdym robię nacięcie i przeciągam ciasto .

Faworki smażę na rumiano na gorącym oleju, trzeba uważać bo szybko się przypalają. Układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Zostaje oprószyć pudrem i zajadać ;) Smacznego :)

*źródło gotujmy.pl autor anemon

















 







niedziela, 8 lutego 2015

A'la pizza z ciecierzycą z mąki gryczanej -oszukana pizza



Miało być bardziej zdrowo, i tak wyszło, do tego mega smacznie. Oszukana pizza, bo pizzą tego nazwać nie można .

Pyszne ciasto z mąki gryczanej i mąki z ciecierzycy, samo zdrowie:) 

Obłożyłam tym co akurat miałam w lodówce, między innymi kabanosy ( super miękną podczas pieczenia) i oczywiście cieciorka konserwowa 

 Musicie spróbować takiej zapiekanki, przepis autorski.  Zachęcam, pyszności:)  



A'la pizza z ciecierzycą z mąki gryczanej -oszukana pizza




50 g drożdży 

330 ml ciepłej wody 

40 dag mąki gryczanej 

20 dag mąki z cieciorki 

opcjonalnie 15 dag mąki pszennej 

100 ml oleju 

płaska łyżka soli 

pół łyżeczki cukru 

łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 

Do obłożenia; 

Puszka cieciorki 

Cieniutkie kabanosy dobrej jakości

4 szalotki 

Papryka czerwona 

30 dag żółtego sera 

Sos: 

Pomidory bez skórki ( u mnie puszka 400 g) 

Czosnek marynowany ( ilość wg smaku) u mnie sporo 










Drożdże rozpuszczam w wodzie , łączę z resztą składników i zagniatam mięciutkie ciasto, odstawiam . W tym czasie przygotowuję dodatki.

Odcedzam cieciorkę , paprykę kroję w mniejsze kawałki, szalotki w piórka . Kabanosy kroję drobniutko. Ser żółty ścieram na grubszych oczkach.


Pomidory, wraz z zalewą miksuję z czosnkiem.

Ciasto rozciągam rękami na natłuszczonej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka z wyposażenia piekarnika 30 x 36 )

Wykładam sos i rozsmarowuję . Układam kolejno dodatki , na wierzchu rozkładam tarty ser.

Piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20 – 25 minut.

Podaję z ketchupem lub dipem czosnkowym. 







 







czwartek, 5 lutego 2015

Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami

Musicie go spróbować , jest pyszne. 

Połączenie maku, sera i brzoskwiń, idealne. 

Przepis autorski, udany i godny polecenia. 

Można kombinować z masami i dodatkami. Polecam gorąco. 

Wybierajcie ser, nie wyroby sero- podobne, polecam ser Pilos  



Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami


Ciasto  :
6  jajek
10 łyżek mąki
3 łyżki maku
3/4 szklanki cukru
12 łyżek oleju
pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
0,5 kg sera twarogowego z wiaderka 
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe

Na wierzch
2 galaretki wieloowocowe lub brzoskwiniowe
reszta brzoskwiń





Żółtka oddzielam od białek. Biała ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaje porcjami cukier, następnie zmniejszam obroty miksera do minimum i dodaję po jednym żółtku, teraz wlewam powoli olej, następnie wsypuję porcjami  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak. Ciasto wylewam do blaszki  ( 34 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piekę  35 minut w 180 st. C
Po wystudzeniu przekrawam  na  dwa blaty, grubszy i cieńszy.


Brzoskwinie odsączam, sok zostawiam . 
Cztery połówki brzoskwiń kroję w kosteczki . Ser przekładam do miski i mieszam z pokrojonymi brzoskwiniami.
Syrop wlewam do rondelka , dopełniam wodą aby uzyskać pół litra płynu, zagotowuje go i rozpuszczam w nim galaretki. Studzę, lekko tężejącą  wlewam do sera  i mieszam na najmniejszych obrotach miksera, masę wykładam na pierwszy blat , wyrównuje i nakrywam cieńszym blatem.
Galaretki wieloowocowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody  i miksuję z resztą brzoskwiń. Lekko tężejącą  wylewam na wierzch ciasta.  Można udekorować , ja użyłam kolorowej posypki.
Odstawiam do   całkowitego stężenia. 

























Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...