piątek, 11 grudnia 2015

Pierniczki alpejskie-mięciutkie pierniczki


Mięciutkie i bardzo smaczne pierniczki. Warto zrobić z nich małe choineczki. Ucieszą dzieciaczki, albo będą świetnym prezentem dla bliskich.



Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków.

  






50 dag mąki pszennej  +  40 dag
2 całe jajka +  2 żółtka 
¾ szklanki cukru pudru
1 i ½ łyżki kakao
100 ml śmietany 18 %
1 i ½ łyżeczki sody
opakowanie  przyprawy do piernika 
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
125 g masła 
200 g płynnego miodu

Lukier: 
szklanka cukru pudru + białko

ozdoby cukiernicze
pisaki cukiernicze






Masło , przyprawę do piernika i miód przekładam do rondelka i mieszam do rozpuszczenia się składników. 

Kakao przesiewam do mąki i mieszam razem . Sodę mieszam ze śmietaną. 

Białka ubijam z cukrem , do ubitych dodaję żółtka  i mieszam wszystko z mąką , dodaję ostudzoną mieszankę z miodem i śmietanę z sodą.  

Wszystko  trzeba wymieszać , ja wyręczyłam się robotem ( hak) 

Masa jest rzadka, przekładam ją do miski, nakrywam folią i odstawiam na dobę do lodówki. 

Na drugi dzień masa jest gęsta, wyciągam ją i zostawiam na stolnicy wysypanej mąką, czekam aż  się ogrzeje i  zmięknie. 

\  Wyrabiam całość podsypując obficie mąką.

Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję, podsypując mąką. Wycinam  dowolne wzorki pierniczków, układam na blaszce i piekę . 7 minut w 180 st. C  





Aby zrobić choinkę potrzebne są  różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek  lub kwiatuszków . Po upieczeniu i ostudzeniu, sklejamy je lukrem i ozdabiamy













6 komentarzy:

  1. obowiązkowa pozycja na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smietana ma być gęsta kwasna czy słodka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam :śmietana 18%, więc gęsta :)

      Usuń
  3. Co to znaczy 50dkg mąki +40dkg

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To co napisane, 50 dkg i 40 dkg, razem 90 dkg, tylko osobno, to 40 będzie potrzebne do podsypywania, proszę przeczytać cały opis wykonania:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...