piątek, 11 grudnia 2015

Pierniczki alpejskie-mięciutkie pierniczki


Mięciutkie i bardzo smaczne pierniczki. Warto zrobić z nich małe choineczki. Ucieszą dzieciaczki, albo będą świetnym prezentem dla bliskich.



Aby zrobić choinkę potrzebne są różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek lub kwiatuszków.



  


































50 dag mąki pszennej  +  40 dag
2 całe jajka +  2 żółtka 
¾ szklanki cukru pudru
1 i ½ łyżki kakao
100 ml śmietany 18 %
1 i ½ łyżeczki sody
opakowanie  przyprawy do piernika 
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
125 g masła 
200 g płynnego miodu

Lukier: 
szklanka cukru pudru + białko

ozdoby cukiernicze
pisaki cukiernicze






Masło , przyprawę do piernika i miód przekładam do rondelka i mieszam do rozpuszczenia się składników. 

Kakao przesiewam do mąki i mieszam razem . Sodę mieszam ze śmietaną. 

Białka ubijam z cukrem , do ubitych dodaję żółtka  i mieszam wszystko z mąką , dodaję ostudzoną mieszankę z miodem i śmietanę z sodą.  

Wszystko  trzeba wymieszać , ja wyręczyłam się robotem ( hak) 

Masa jest rzadka, przekładam ją do miski, nakrywam folią i odstawiam na dobę do lodówki. 

Na drugi dzień masa jest gęsta, wyciągam ją i zostawiam na stolnicy wysypanej mąką, czekam aż  się ogrzeje i  zmięknie. 

\  Wyrabiam całość podsypując obficie mąką.

Odrywam po kawałku ciasta i wałkuję, podsypując mąką. Wycinam  dowolne wzorki pierniczków, układam na blaszce i piekę . 7 minut w 180 st. C  





Aby zrobić choinkę potrzebne są  różne wielkości ( 6 sztuk) jednego wzorku foremek, gwiazdek  lub kwiatuszków . Po upieczeniu i ostudzeniu, sklejamy je lukrem i ozdabiamy












2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)