czwartek, 17 grudnia 2015

Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami

Paszteciki francuskie z farszem pieczarkowo kapuścianym, są smaczną, wigilijną przystawką . 

Doskonale komponują się z czerwonym barszczem. 

Polecam nie tylko od święta, to szybki i smaczny poczęstunek:)


















gotowe ciasto francuskie 

50 dag kapusty kiszonej

2 listki laurowe

3 kulki ziela angielskiego

70 dag pieczarek

3 cebule

3 ząbki czosnku

masło klarowane 



Najpierw przygotowuję farsz. 

Pieczarki i cebule myję i obieram, następnie kroję drobno i przesmażam na maśle.


Osobno gotuje kapustę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, listkiem laurowym i zielem angielskim, jeśli kapusta jest mało słona to ją przyprawiam.


Gotuję do miękkości, staram się, aby nadmiar wody odparować.  Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli.

Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki. 

Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem.
Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić )





 





4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...