czwartek, 8 października 2015

Zupa z ciecierzycy 2

Przepyszna zupa z ciecierzycy. Ugotowana na wędzonce, pachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem.
Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe. 




50 dag ciecierzycy 

50 dag wędzonki ( schab lub żeberka)

2 łyżki suszonej włoszczyzny 

2 listki laurowe

3 ziela angielskie

parę kulek pieprzu

4 ząbki czosnku

majeranek

chilli

imbir

pieprz czosnkowy

magi lub sól wg smaku

grzanki czosnkowe  

natka pietruszki




Ciecierzycę przepłukuję , zalewam zimną wodą i zostawiam na noc, do namoczenia.

Na drugi dzień gotuję wywar z wędzonki , dodaję suszoną włoszczyznę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, plasterki czosnku. 

 Jak mięso jest już na tyle miękkie że da się oddzielić od kości, wyciągam i studzę.

 Do wywaru przekładam namoczoną ciecierzycę. Mięso obieram i dodaję do zupy. Dodaję resztę przypraw. Gotuję całość do miękkości. 

Podaję z grzankami czosnkowymi , posypuje posiekaną natką.








6 komentarzy:

  1. Ciecierzyca to wyzwanie przede mną, za jakiś czas. Zupka wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest to, czego mi teraz potrzeba, w te pierwsze przymrozki :) pokrzepiająca i sycąca zupka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, rozgrzeje i "połechce" podniebienie ;)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)