poniedziałek, 5 października 2015

Sernik w kratkę - sernik szachownica

Kochamy serniki, to dla nas Królowie wypieków :) 
Dzisiaj kuszę sernikiem w kratkę, pieczonym w biszkopcie. Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje. 

Jako polewy użyłam gotowej masy krówkowej, można też zrobić polewę czekoladową, lub posmarować np nutellą.

Warto go upiec nawet bez okazji. 





















Biszkopt: 

7 jajek (L) 

7 łyżek cukru 

7 łyżek mąki pszennej 

3 łyżki kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Masa serowa: 

1 i ½ kg sera mielonego 

8 jajek(L) 

200 g masła 

1 szklanka cukru 

3 budynie waniliowe 

Na wierzch masa krówkowa lub nutella 





Najpierw piekę biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po jednym żółtku, na koniec mieszam z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 st C ( blaszka 38x27) 





Zimny biszkopt dzielę na paski (2 -3 cm) 

Teraz przygotowuję masę serową: 

Żółtka oddzielam od białek. 

Masło ( temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę, cukier ma się rozpuścić. Do masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek) . Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość. 

Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca. Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową. 

Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę w 180 st.C 

Wierzch ciasta smaruję masą krówkową, można też nutellą. 






Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Kusisz Madziu kusisz strasznie:D
    też kochamy serniki nade wszystkie wypieki, a ten wyglada bardzo atrakcyjnie:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu za miłe słowa :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jaki w kratę, bardzo pomysłowy :) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam pyszny robie taki od dobrych 2 lat zawsze znika

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)