niedziela, 25 października 2015

Muffiny bananowe z masłem orzechowym

Sporo muffin na moim blogu, ale jeszcze wiele Wam ich"podam"  

Dzisiaj kuszę przepysznymi, muffinami z bananami, z nadzieniem z masła orzechowego
Smaki doskonale ze sobą współgrają.

 Polecam do popołudniowej kawy, lub na drugie śniadanie. 


















1 i ½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
pełna łyżeczka proszku do pieczenia
pełna łyżeczka  przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową 
2 banany
szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
10 dag roztopionej margaryny lub olej
masło orzechowe 
czekolada  mleczna lub gorzka
kolorowa posypka
na 14-16 muffin





Do miski przesiewam sypkie składniki ( mąkę, proszek do pieczenia) dodaję cukier i przyprawę z imbirem i mieszam razem.

Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem.

Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę (zimną) mleko i jajko, całość mieszam łyżką, bez miksowania!

Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta.

Muffiny piekę około 35 – 40 minut w 185 st C


Na gorących układam po pół kosteczki czekolady i posypuję kolorowymi posypkami. Układam na kratce i pozostawiam do wystudzenia.















6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...