piątek, 7 sierpnia 2015

Wyniki konkursu Barilla

Wyniki konkursu z Barilla


Kochani, konkurs dobiegł końca, serdecznie dziękuję za  dość liczny udział pomimo wakacji  i pyszne  propozycje.

Wybór był ciężki, nagrody trzy, a moim zdaniem wszyscy na nie zasłużyliście.
Wybrałam przepisy, które by mi smakowały najbardziej. Nie wykluczam, że je sama przygotuję  i pokosztuję ;)

Tak więc, nagrody powędrują do :

Edyty Hass – za  „Sałatka makaronowa z brokułem i suszonymi pomidorami we włoskim sosie”


• 25 dag makaronu kokardki 
• 1 szt brokuła
• 5 dag suszonych pomidorów w oleju
• 4 łyżki oleju, w którym były pomidory
• ząbek czosnku 
• po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
• sól i pieprz do smaku

W misce przygotować sos: wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę pomidory, zioła, troszkę soli i pieprzu (ale bez przesady, zawsze można dosmaczyć po wymieszaniu sałatki). Wymieszać. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, włożyć na lekko osolony wrzątek, gotować około 8-10 minut (powinien zostać jędrny i chrupiący). Łyżką cedzakową przełożyć go do naczynia z lodowatą wodą, a po chwili na sito do ocieknięcia. Pokroić w mniejsze kawałki, takie na jeden kęs do ust. Makaron i pokrojonego brokuła dodać do sosu, delikatnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę podawać lekko schłodzoną.



Moniki Jakubowskiej- za  „Makaron farfalle zapiekany z cukinią, boczkiem i szynką”



Składniki:

140 g szynki wieprzowej wędzonej
100 g wędzonego boczku
300 g cukinii
200 g makaronu farfalle
160 g żółtego sera
8 małych pomidorków (można dać więcej)
Dodatkowo:
200 g śmietany 18
200 g wywaru mięsnego ( ja użyłam wywaru jaki został mi z duszenia kurczaka)
4 jajka
przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Wędzony boczek oraz szynkę kroimy w niewielką kosteczkę. Cukinię dokładnie myjemy osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Kika małych pomidorków myjemy. 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Gdy będzie odpowiednio ugotowany odsączamy go i dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek i szynkę i dokładnie mieszamy. 

Tortownicę wykładamy folią aluminiową matową stroną do dołu. Na folię układamy plasterki cukinii, które doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Na cukinie przekładamy makaron z boczkiem i szynką. Pozostałe plasterki cukinii wciskamy pomiędzy makaron. Na wierzchu układamy małe pomidorki. Całość zalewamy mieszanką jajek, śmietany i wywaru mięsnego przygotowanego następująco. 

Do miski przekładamy śmietanę. Dodajemy do niej jajka i dokładnie wszystko ze sobą łączymy. Następnie wlewamy wywar mięsny i ponownie dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku. Ja użyłam tradycyjnie (jestem uzależniona od tych przypraw) bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką, pieprzem kolorowym i solą morską. Tak przygotowaną mieszaninę ostrożnie wlewamy do formy.
Wierzch posypujemy startym na tarce żółtym serem. Zapiekankę pieczemy w temp. 180 st przez około 40 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Podajemy od razu po przygotowaniu.





Moniki Piekarskiej za „Pomidorowa sałatka makaronowa z kurczakiem” 



składniki:

250 g makaronu kokardki 
500 g piersi z kurczaka
250 g pomidorków cherry
100 g sera sałatkowego a`la feta
1/2 słoiczka suszonych pomidorów
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
olej do smażenia
słodka papryka
czosnek granulowny

Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć słodką papryką i odrobiną czosnku granulowanego. Następnie usmażyć na oleju i wystudzić. Suszone pomidory pokroić w paseczki a pomidorki cherry przekroić na pół. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do miski. Dodać suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz rozkruszony ser sałatkowy. Całość delikatnie skropić olejem z suszonych pomidorów i wszystko wymieszać.



Gratuluję zwycięzcom i czekam na dane do wysyłki.

 Jeszcze raz wszystkim dziękuję i zapraszam na kolejne konkursy :)

4 komentarze:

  1. Wow! Ale niespodzianka! :D Cieszę się ogromnie, że znalazłam się w gronie laureatów.
    Serdeczne gratulacje dla Moniki i Moniki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję, za wyróżnienie :) To najmilsza niespodzianka w ostatnim czasie :) Gratulacje dla Edyty i Moniki :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...