niedziela, 23 sierpnia 2015

Pizza z tuńczykiem i mozzarellą

Nie ma to jak domowa pizza, lubimy na cienkim cieście.
 Tym razem z mozzarellą i tuńczykiem , cudowna, chrupiąca pizza, z mocno pomidorowym sosem. 
Uwielbiamy ją wszyscy.
 Polecam, warto upiec samemu, o niebo lepsza niż kupna. 


















Ciasto na pizze
350 g mąki pszennej 
5 g suchych drożdży 
1 łyżeczka cukru 
1 i 1/2 łyżeczki soli 
30 ml oliwy z oliwek
150 ml ciepłej wody 
100 ml letniego mleka
1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 
1 łyżka ziół dalmatyńskich


Dodatki:
tuńczyk
mozzarellla 
ser żółty

Sos pomidorowy:
5  dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
sól
biały pieprz
 cukier do smaku






Sos:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć, aby pozbyć się pestek, wymieszać   z  czosnkiem  posolić, dodać ciut cukru i doprawić  białym pieprzem.


Ciasto:
W  miseczce mieszam drożdże, mieszam je w mieszance z mleka i wody  z cukrem i łyżeczką mąki.  Odstawiam na  15 minut.
Przesianą mąkę mieszam z solą, przyprawami, dodaję drożdże i zagniatam ciasto. Odstawiam na 10 minut i znowu zagniatam z dodatkiem oliwy.  Ciasto zostawiam, na co najmniej godzinkę, do wyrośnięcia.

 Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę  dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam )

Sosem smaruję ciasto,  wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser żółty.

Pizze piekę w  200 st C do zrumienienia.




 Życzę smacznego;)




2 komentarze:

  1. Taka domowa pizza jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię sama przyrządzać pizze tak więc i taką spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)