piątek, 19 czerwca 2015

Zupa krem z cukinii


Pożywna, aromatyczna i bardzo smaczna zupa krem z cukinii. Zmiksowane warzywa smakują świetnie i doskonale sycą.


Dodatkowo,  jest to super pomysł na to, aby dzieciaczki zjadały masę warzyw ze smakiem i miały ochotę na dokładkę ;) 

Zupę można podać z grzankami  
 lub chipsami z szynki,boczku lub polędwicy łososiowej  



















2 młode cukinie
2 marchewki
kawałek selera
1 korzeń pietruszki
2 -3 cebule
3-4 ząbki czosnku
4-5 młodych ziemniaków  
30 dag zielonych szparagów 
masło klarowane
przyprawy, ilość wg gustu:
pieprz bałkański
zioła prowansalskie
pieprz cytrynowy
imbir
papryka
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
kostka bulionowa z liściem laurowym i zielem angielskim
łyżka posiekanego koperku 
3-4 gałązki świeżego oregano
sól 


Wszystkie warzywa myję, obieram ( oprócz szparagów) i kroję na małe kawałki. Ze szparagów odłamuję twarde łodyżki.

W garnku rozpuszczam masło klarowane, najpierw podsmażam cebulę i czosnek. Dodaję marchew, pietruszkę i seler. Następnie dokładam ziemniaki i szparagi, na koniec pokrojoną cukinię.  
Wsypuje przyprawy, dodaję kostkę rosołową, duszę chwilkę i zalewam wrzątkiem, ilość zależy od tego jaką chcemy gęstą zupę. Ja nalewam ciut ponad warzywa.

Gotuję zupę do momentu aż warzywa będą dały się zmiksować.  Dodaję łyżkę śmietany i miksuję na krem. 

Na koniec  dodaję posiekany drobniutko koperek.

SMACZNEGO!!! 









4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...