czwartek, 11 czerwca 2015

Biszkopt z masą budyniową, truskawkami i galaretką

Wspaniałe ciacho z masą budyniową i truskawkami, galaretka jabłkowo miętowa idealnie tutaj pasuje. 

Wbrew pozorom to nieskomplikowany wypiek.  Kto nie próbował niech to szybko nadrabia. 

Sezon na truskawki krótki, więc szaleć trzeba, truskawkowo :D

Rodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;)






















Biszkopt :



4 jajka (L) 



2 pełne łyżki mąki pszennej

2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 łyżki cukru 

Nasączenie:

120 ml wody

Łyżka soku z limonki

2 łyżeczki cukru

Krem:

500 ml mleka

Budyń śmietankowy

2 łyżki mąki pszennej

25 dag masła lub Kasi ( temperatura pokojowa)

5 -6 łyżek cukru pudru

Wierzch :

Około 50 dag truskawek

2 galaretki jabłko-mięta  

750 ml wrzątku




Przygotowuję biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru i nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera.
Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką.

 Ciasto wykładam  na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą.
Piekę  około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia.

Teraz masa,  350 ml mleka zagotowuję,  w pozostałym mieszam mąkę i budyń, mieszankę wlewam na gotujące się mleko  i gotuję jak budyń.  Odstawiam aby dobrze ostygł.

Truskawki myję, odcinam szypułki, odsączam. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Zimny biszkopt wyciągam z blaszki, wykładam ją papierem do pieczenia lub folią, wkładam biszkopt. Zdzieram z niego delikatnie  wierzch( robię to za pomocą widelca) nasączam go lekko osłodzoną wodą z sokiem z limonki.

Masło ucieram z cukrem pudrem na puch, następnie dodaję po łyżce  gęstego, zimnego budyniu, miksuję całość. Gotową masę wykładam na biszkopta.  

Wciskam/ układam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką. Ciacho wstawiam do lodówki na parę godzin, najlepiej na noc.

Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną  i listkiem mięty.

SMACZNEGO ! 



























Wiosenne słodkości!

19 komentarzy:

  1. Ciasto jest rewelacyjne!!! Przepyszne i do tego pięknie się prezentuje :-) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie wygląda! Bardzoo smakowite ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudnie wygląda - te kolory razem wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu przepis świetny!
    co prawda nie mam tej galaretki, ale truskawkowa też chyba może być?
    miłego dnia, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne Reniu, będzie tylko innym wygląd i smak nieco odmienny :)

      Usuń
  5. Jaki świetny przepis! Super pomysł na letnie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym mogę zastąpić skrobie kukurydziana? Pozdrawiam Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąką ziemniaczaną lub budyniem :)

      Usuń
    2. Tak właśnie zrobiłam tzn zastąpiłem mąka ziemniaczana i wyszedł wspaniały! Zreszta całe ciasto pyszne juz praktycznie go nie ma!

      Usuń
    3. Cieszę sie niezmiernie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wyglada super,moze na Wielkanoc zrobie??, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)