poniedziałek, 22 czerwca 2015

Bigos z młodej kapusty


Dzisiaj zapraszam na bigos z młodej kapusty, sezon trwa więc korzystajmy:) 



Bigos ugotowany na wędzonce, doprawiony między innymi suszonymi pomidorami i pieprzem cytrynowym:)

Najlepiej ugotować go dzień wcześniej. Najlepszy smak jest po powtórnym odgrzaniu. Ale od razu też zajadamy, nie można się mu oprzeć :)

Podaję z pieczywem lub ziemniakami.



Bigos podałam na talerzu z kolekcji ANTONIO od Porcelana Bogucice

















1 główka młodej kapusty
50 dag wędzonych żeberek lub schabu
puszka pomidorów  z czosnkiem ( 400 g)
40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy
2 cebule
4-5 ząbków czosnku
2-3 listki laurowe
parę kulek ziela angielskiego
sól wg smaku
2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
ewentualnie domowa wegeta  do smaku



Wędzonkę myję, zalewam w garnku wodą, dodaję plasterki czosnku, listki laurowe i ziele angielskie, gotuję do miękkości. 

  Po ugotowaniu, mięso wyciągam, jak przestygnie obieram z kości i  kroję na małe kawałeczki.

W między czasie jak mięso stygnie, dodaję do wywaru poszatkowaną kapustę i pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszam i gotuję.  Dodaję mięso.

Pokrojoną w kostkę kiełbasę  przesmażam  na oleju z cebulą.  Dodaję do garnka z kapustą, doprawiam całość  do smaku i gotuję jeszcze chwilę. 

SMACZNEGO! 













2 komentarze:

  1. Właśnie zabieram się za taki bigosik od kilku dni i wciąż brakuje czasu....

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki bigos, jest znacznie delikatniejszy i dlatego tak dobrze pasuje na obiad w lato, takie jak mamy teraz - pochmurne i deszczowe.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)