poniedziałek, 18 maja 2015

Pizza z szynką i sosem chrzanowym

Pyszna, chrupiąca pizza z szynką i dwoma serami.

 Jeśli nie mamy kamienia( jak ja), warto nagrzać blaszkę, spód jest chrupiący i o niebo lepszy. 

 Do pizzy polecam sos chrzanowy, pyszotka;)



















Ciasto:

350 g mąki pszennej 

5 g suchych drożdży 

1 łyżeczka cukru 

1 i 1/2 łyżeczki soli 

30 ml oliwy z oliwek 

250 ml ciepłej wody 

1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią 

Dodatki: 

Pomidory z czosnkiem z puszki (400 g)

Szynka drobiowa w plasterkach 

2-3 kulki mozzarelli 

6 plasterków sera żółtego 





Sos: 

Pomidory przekładam do wysokiego pojemnika, solę do smaku i miksuję. 

Dodatki: 

Mozzarellę kroję w plastry, szynkę kroję w paski . Plasterki sera żółtego, dzielę na mniejsze.

Najpierw przygotowuję  drożdże, mieszam je w ciepłej wodzie z cukrem i łyżeczką mąki.  Odstawiam na jakieś 10 -15 minut.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, suszone pomidory  i mieszankę z drożdżami, zagniatam  elastyczne ciasto. Odstawiam znowu na 10 minut, po tym czasie dodaję oliwę i ponownie zagniatam ciasto.  Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia ( około godzinki)

 Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, można sobie pomóc natłuszczając ręce oliwą, (blaszka  duża z wyposażenia piekarnika)

Pustą blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika. 

Na ciasto  nakładam sos, rozsmarowuję go i układam dodatki,  najpierw plastry mozzarelli, następnie paseczki szynki i na wierzch ser żółty. 

Na mocno rozgrzaną blaszkę przeciągam, ostrożnie papier z ciastem. Wkładam do piekarnika i piekę do zrumienia ciasta w 200 st C.

Podaje z sosem chrzanowym. 




SMACZNEGO :)





6 komentarzy:

  1. Tez mam słabość do domowej pizzy - a potem tyłek tylko rośnie :} Ale co poradzić, kiedy ona jest taka dobra ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobra, dobra, o nieba lepsza niż kupna :)

      Usuń
  2. Nie ma to jak domowa pizza, to takie dobre a kaloryczne i czemu coś co dobre nie dobre dla naszej figury. Ale co tam nam się tez coś należy od życia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)