środa, 22 kwietnia 2015

Ryż zapiekany z jabłkami


Ryż z jabłkami......smak dzieciństwa. 

Pachnący cynamonem....pyszotka ;) 

Chyba każdy lubi to danie ? Można jeszcze gorący polać gęstą śmietaną lub jogurtem , każda wersja jest smaczna . 

Ryż można ugotować na mleku lub wodzie  jak kto woli. 

 Dzielę się z Wami moim sposobem na pyszną zapiekankę,  jabłkowo ryżową z nutą cynamonu :)  

Smacznego :)


Ryż zapiekany z jabłkami 




4 woreczki ryżu 


około kg jabłek 


masło 


cukier cynamonowy lub cynamon i cukier trzcinowy 


Woda i / lub mleko








Ryż przepłukuję pod bieżącą wodą i gotuję.




Jeśli ma być dietetycznie to w samej wodzie, jeśli nie to proponuję ugotować w mleku, lub pół na pół woda i mleko.


Po ugotowaniu odsączam z płynu przesypuje do miski.

Jabłka myję , obieram i ścieram na tarce ( grubsze oczka)

Naczynie żaroodporne smaruję masłem ( ewentualnie margaryna) Wykładam część ryżu ( można połowę , ale ja wolę więcej warstw) na ryż część startych jabłek, które oprószam cukrem cynamonowym , znowu warstwa ryżu i jabłek z cynamonem , do wyczerpania składników , na wierzchu musi być ryż i kawałki masła.

Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C

Podaję oprószone cukrem cynamonowym, można dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu.
















5 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)