piątek, 10 kwietnia 2015

Muffiny z mrożonymi borówkami

Wiosna, więc porządki, także w zamrażarce :) 

Tak powstały pyszne muffiny z borówką amerykańską, można też użyć mrożonych  jagód lub malin.  Co mamy akurat"pod ręką" lub co lubimy najbardziej.

Urocze, małe "łakotki" ,szybko się je robi i smakują każdemu, a najbardziej naszej Zuzi :) 

Polecam do wypróbowania i czekam na opinie;) 


Muffiny z mrożonymi borówkami


Na  14 muffin



30 dag mąki pszennej

1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka proszku do pieczenia

8 łyżeczek cukru 

2 łyżeczki cukru z wanilią lub

łyżeczka przyprawy Deluxe ze skórką pomarańczy i imbirem
( skład: imbir , zmielona skórka pomarańczy, olejek pomarańczowy, cukier) 

1 duże jajko

220 ml kefiru

125 ml oleju

15 dag mrożonej borówki amerykańskiej, jagód lub malin







Suche składniki, czyli mąkę, proszek, sodę i cukry , ew. przyprawę, mieszam w misce . Osobno mieszam  składniki mokre, czyli , kefir, jajko i olej .  




Do suchych składników przelewam mokre, mieszam i dodaję owoce, łączę całość , ciasto jest raczej gęste. 


Nakładam masę do przygotowanych foremek, piekę  około 30 minut w 190 st C ( góra-dół)


Po wystudzeniu można dowolnie udekorować , lub tylko oprószyć pudrem.

































Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety