poniedziałek, 16 marca 2015

Szynka peklowana i pieczona

Wielkimi krokami zbliżają się Święta wielkanocne , więc zachęcam do zrobienia samodzielnie , pysznych wędlin. Zaskoczycie rodzinę i gości. 

Wiem że teraz można kupić wszystko, supermarkety prześcigają się w promocjach. 

Jednak domowa szyneczka jest najlepsza . Wcześniej zapeklowana z ulubionymi przyprawami , będzie smakowała najbardziej . 

Więc jeśli ktoś ma troszkę czasu i chęci, zachęcam do wypróbowania przepisu:)

Szynka peklowana i pieczona 


Szynka wieprzowa ( kulka) 1,20 – 1,40 kg

Marynata:

Około 2 l wody ( tyle żeby przykryła mięso)

2 łyżki peklosoli

Główka czosnku

3- 4 liście laurowe

6-8 kulek ziela ang.

Przyprawy do pieczenia:

Papryka słodka

Sól

Pieprz mielony

Tymianek

Kolendra 

Olej









Odmierzam wodę , zalewając szynkę w naczyniu w którym będzie peklowana. Mięso wyciągam, wodę zagotowuję i odstawiam do całkowitego wystudzenia.



Do zimnej wody dodaję peklosól , dokładnie mieszam , następie  listki, ziele i czosnek w plasterkach , zanurzam mięso, naczynie zakrywam i wkładam do lodówki na  3-10 dni, u mnie peklowało się tydzień. W trakcie peklowania, mięso można obracać raz dziennie.

Po tym czasie, mięso wyciągam, przepłukuję pod wodą , związuję  sznurkiem( ale nie jest to konieczne) nacieram przyprawami i olejem. Wkładam do rękawa i piekę  w   180 st.C około półtorej godziny. Rękaw nakłuwam wykałaczką z wierzchu.

 Po upieczeniu rozcinam rękaw i pozostawiam szynkę do wystudzenia.

Pyszna, kruchutka , smakuje jak wędlina z najwyższej półki.  Można dobierać przyprawy indywidualnie. Polecam .








Smacznego ;)







Domowy Wyrób

4 komentarze:

  1. Robię bardzo podobnie. Wędliny domowe nie wygrają ze sklepowymi. Zawsze sama przygotowuję na różne sposoby. Twoja szyneczka tak pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Prawda, domowe najlepsze;)

      Usuń
  2. Taka domowa najlepsza, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)