niedziela, 22 marca 2015

Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka

Kolejna propozycja domowej wędliny, szynka peklowana, pieczona z sosem chrzanowym , w aromatycznych przyprawach. 

Coś wspaniałego, mój mężuś powiedział że coraz lepsze robię te szyneczki.  Wypróbujcie i dajcie znać czy smakowało:) 

Jeśli macie dojście do kupna szynki od hodowcy, to będziecie mieli najwspanialszą wędlinkę na święta. 

 
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka





Półtora kilowa szynka

Do peklowania 

woda , jakieś 1,5 do 2 l 

2 łyżki soli peklowej 

3 -4 ząbki czosnku 

5 kulek ziela angielskiego 

4 listki laurowe 

Do pieczenia 

Majeranek 

Papryka słodka 

Suszona natka pietruszki 

Rozmaryn 

Pieprz czarny mielony 

Tymianek 

Sos chrzanowy -polecam KIELECKI ( około 4 łyżki) 










Wodę na zalewę gotuję z przyprawami, odstawiam do chłodnego , aby całkiem ostygła. Do zimnej wkładam umyte mięso. Pekluje tydzień, codziennie mięsko obracam. 







Upeklowane, odsączam z zalewy ,obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Przyprawy mieszam i nacieram nimi porządnie szynkę, ( nie podaję ilość przypraw, dodajemy wg własnego smaku. Na koniec smaruję sosem chrzanowym i wkładam do rękawa foliowego. Rękaw nakłuwam w paru miejscach, aby nie popękał w czasie pieczenia. Piekę w piekarniku 90 minut w temp. 180-190 st. C . Można pod koniec rozciąć rękaw i delikatnie szyneczkę przyrumienić. 

Szynkę studzę w powstałym sosie, zimną zawijam w folię i wkładam do lodówki, kroimy zimną. Możną ją te podać na ciepło.

















Domowy Wyrób

8 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda a przy okazji mam pytanie gdzie kupię taki bawełniany sznurek żeby związać szyneczkę ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Trzeba poszukać w necie, chociaż może w pasmanterii będą mieli, nić szpagat:)

      Usuń
  2. czy szynka po peklowaniu nie powinna " po leżakować " w przyprawach chociaż jeden dzień ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może "poleżeć " , u mnie trwa to nieraz godzinkę , nie raz parę godzin, a niekiedy wędruje od razu do worka:)

      Usuń
  3. Zjadłabym takiej peklowanej szynki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Można skrócić czas peklowania szynki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Peklowanie powinno trwać minimum 7 dni, nie peklowałam nigdy krócej.

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...