wtorek, 3 marca 2015

Grochówka na żeberkach

W takie dni jak dzisiaj, warto rozgrzać się  smaczną i pożywną zupą z dużą ilością mięska. 

Można ją podać z grzankami lub ziemniakami.  

Doskonale rozgrzewa zimową porą. 
Pachnąca czosnkiem i majerankiem, po prostu pyszna;)  



Grochówka na żeberkach




60 dag żeberek mięsnych , mogą być wędzone
50 dag groszku żółtego  łupanego
2 łyżki suszonej włoszczyzny
3 duże ząbki czosnku
2 Listki laurowe
3 ziela angielskie
pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
pełna łyżka majeranku
estragon  wg smaku
łyżeczka  prażonej cebulki
sol i pieprz mielony do smaku
ewentualnie przyprawa w płynie




Najpierw nastawiam wodę i gotuję żeberka, dodaję włoszczyznę, plasterki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, gotuje jakieś  30 -40 minut, mięso musi dać się obierać, na wpół miękkie, wtedy żeberka wykładam, obieram i kroję na mniejsze kawałki.  

Do wywaru dodaję przepłukany groszek, resztę przypraw, cebulkę  i żeberka. 
Gotuję do miękkości groszku i mięsa. Na koniec doprawiam pieprzem i solą.  
Jak ktoś lubi to przyprawą w płynie. 




życzę smacznego:) 








4 komentarze:

  1. smakowicie wygląda, aż nabrałam ochoty na grochówke

    OdpowiedzUsuń
  2. oj dawno nie miałam, a że chyba mam wszystko w domu to chyba sie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...