wtorek, 3 marca 2015

Grochówka na żeberkach

W takie dni jak dzisiaj, warto rozgrzać się  smaczną i pożywną zupą z dużą ilością mięska. Można ją podać z grzankami lub ziemniakami .  Doskonale rozgrzewa zimową porą. Pachnąca czosnkiem i majerankiem , po prostu pyszna;)  



Grochówka na żeberkach




60 dag żeberek mięsnych , mogą być wędzone
50 dag groszku żółtego  łupanego
2 łyżki suszonej włoszczyzny
3 duże ząbki czosnku
2 Listki laurowe
3 ziela angielskie
pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej
pełna łyżka majeranku
estragon  wg smaku
łyżeczka  prażonej cebulki
sol i pieprz mielony do smaku
ewentualnie przyprawa w płynie





Najpierw nastawiam wodę i gotuję żeberka, dodaję włoszczyznę, plasterki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie , gotuje jakieś  30 -40 minut, mięso musi dać się obierać , na wpół miękkie, wtedy żeberka wykładam , obieram i kroję na mniejsze kawałki.  Do wywaru dodaję przepłukany groszek ,resztę przypraw, cebulkę  i żeberka . Gotuję do miękkości groszku i mięsa. Na koniec doprawiam pieprzem i solą.  Jak ktoś lubi to przyprawą w płynie. 



życzę smacznego:) 






4 komentarze:

  1. smakowicie wygląda, aż nabrałam ochoty na grochówke

    OdpowiedzUsuń
  2. oj dawno nie miałam, a że chyba mam wszystko w domu to chyba sie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznego Reniu, fotka mile widziana :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)