wtorek, 3 marca 2015

Grochówka na żeberkach

W takie dni jak dzisiaj, warto rozgrzać się  smaczną i pożywną zupą z dużą ilością mięska. 

Można ją podać z grzankami lub ziemniakami.  

Doskonale rozgrzewa zimową porą. 
Pachnąca czosnkiem i majerankiem, po prostu pyszna;)  



Grochówka na żeberkach




60 dag żeberek mięsnych , mogą być wędzone

50 dag groszku żółtego  łupanego

2 łyżki suszonej włoszczyzny

3 duże ząbki czosnku

2 Listki laurowe

3 ziela angielskie

pół łyżeczki papryki słodkiej lub wędzonej

pełna łyżka majeranku

estragon  wg smaku

łyżeczka  prażonej cebulki

sol i pieprz mielony do smaku

ewentualnie przyprawa w płynie




Najpierw nastawiam wodę i gotuję żeberka, dodaję włoszczyznę, plasterki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie, gotuje jakieś  30 -40 minut, mięso musi dać się obierać, na wpół miękkie, wtedy żeberka wykładam, obieram i kroję na mniejsze kawałki.  

Do wywaru dodaję przepłukany groszek, resztę przypraw, cebulkę  i żeberka. 

Gotuję do miękkości groszku i mięsa. Na koniec doprawiam pieprzem i solą.  

Jak ktoś lubi to przyprawą w płynie. 




życzę smacznego:) 








4 komentarze:

  1. smakowicie wygląda, aż nabrałam ochoty na grochówke

    OdpowiedzUsuń
  2. oj dawno nie miałam, a że chyba mam wszystko w domu to chyba sie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznego Reniu, fotka mile widziana :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)