poniedziałek, 23 lutego 2015

Sałatka ze śledzia i ciecierzycy

Uwielbiam eksperymenty, tym razem ze śledziami  i ciecierzycą konserwową. 

Szalotka i czosnek marynowany nadają jej charakterku, doprawiona pikantną musztardą chrzanową i delikatnym majonezem kieleckim z Omega3.   

Serdecznie polecam! 



Sałatka ze śledzia i ciecierzycy



8 płatów śledzi marynowanych

6-7 szalotek

puszka ciecierzycy (400 g) 

15 -20 ząbków czosnku marynowanego

3 -4 łyżki majonezu u mnie kielecki Omega3 ,smaczny i delikatny

2-3 łyżki musztardy chrzanowej u mnie kielecka chrzanowa ( dla nas najlepsza,polecam)





Płaty śledziowe obieram ze skórki i kroję w kosteczkę. Przekładam do miski.  


Ciecierzycę odcedzam.
Szalotki obieram i kroję drobniutko, tak samo  siekam czosnek.  



Dodaję wszystko do śledzi, razem z cieciorką . Nakładam musztardę i majonez.





Mieszam wszystko razem. Ostawiam aby składniki się „przegryzły”  i podaję. 

Osobiście zajadam solo, można przygryzać  świeżym chlebkiem. 















Smacznego życzę :) 





5 komentarzy:

  1. Mogłabym jeść śledzie codziennie! :) Nigdy mi się nie znudzą. Ta odmiana bardzo kusząca.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cóż za ciekawe połączenie. Musi być wyśmienita (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda ty to masz pomysły :), ale swoją drogą chętnie bym spróbowała takiego połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...