czwartek, 26 lutego 2015

Izaura czyli murzynek z serem


Murzynek z serem, popularna Izaura. 
Pyszne ciasto czekoladowe z serem. Smaki idealnie się komponują.
Doskonałe do popołudniowej kawy czy herbaty, na święta i bez okazji.  


                                               

Ciasto:

1 i ½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 łyżki gorzkiego kakao
5 łyżek zimnej wody
250 g Kasia
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 jajka

Masa serowa;
1 kg sera mielonego 
4 jajka
¾ szklanki cukru
125 g Kasi 
wiórki kokosowe do oprószenia ciasta





Do rondelka przekładam margarynę, cukry oraz kakao, dodaję wodę i mieszając doprowadzam do wrzenia, całość chwilkę gotuję, odstawiam do wystudzenia. ( w tym czasie przygotowuję masę serowa) 

Do zimnej masy wbijam 4 żółtka i dokładnie mieszam. Odlewam jakieś pół szklanki na polewę. 

Do pozostałej przesiewam mąkę i proszek do pieczenia , miksuję i dodaję ubitą pianę z białek. Mieszam mikserem na najmniejszych obrotach. 

Ciasto przelewam do formy (34x25) wyłożonej papierem do pieczenia. 

Masa serowa: Kasię ucieram z cukrem, dodaję po jednym jajku i porcjami ser. Jednolitą masę wylewam na ciasto, mieszam wierzch, delikatnie widelcem( powstaną fajne fale) Ciasto piekę godzinę w temp. 180 st. C 

Po upieczeniu polewam pozostawioną wcześniej masą i posypuje wiórkami kokosowymi. 

Pozostawiam do całkowitego wystudzenia.







15 komentarzy:

  1. Wow świetny ten murzynek! Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie dwóch moich ulubionych ciast, to musi smakować fantastycznie! :D
    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciacho, u mnie w domu zwiemy go łaciatym sernikiem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciasto i tylko się zastanawiam dlaczego ja go jeszcze nigdy nie piekłam. Czas to zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja od wielu lat piekę Izaurę..no już od 20lat! W moim przepisie jednak w serze nie gości żadna margaryna bądź masło. Są to poprostu niepotrzebne dalsze kalorie. Ja do sera dodaję jedynie budyń waniliowy w proszku. Ser wtedy jest również fajnie lekki i pulchny. A co do smaku, to bajka 😊💕

    OdpowiedzUsuń
  6. A jak sprawdza ser z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
  7. Great ? I should certainly pronounce, impressed with
    your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related
    information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I
    hoped for before you know it in the least. Reasonably
    unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme .
    a tones way for your client to communicate.
    Excellent task.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...