środa, 11 lutego 2015

Faworki - pyszne chrusty -szybkie i łatwe faworki


Polecam ten przepis, jest łatwy i bezstresowy. 

Pochodzi z Kuchni polskiej z 1972 roku.

Ciasta nie trzeba bić wałkiem,  wyrabia się go łatwo, jest mięciutkie i elastyczne. 

Faworki wychodzą rewelacyjne, chrupiące z milionem bąbelków, szybko się smażą a jeszcze szybciej znikają ;) 

Zapraszam :) 





faworki



20 dag mąki pszennej

3 żółtka

4 łyżki gęstej śmietany

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka spirytusu

jakieś 600 ml oleju do smażenia  

cukier puder do oprószenia










W misce mieszam mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaję śmietanę i  spirytus,mieszam razem, następnie mieszam z żółtkami i zagniatam mięciutkie ciasto.


Odcinam po kawałku ciasta i cieniutko wałkuję , można podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił.

Radełkiem wycinam paski, wielkość zależy od naszych upodobań, faworki sporo rosną. Paski dzielę na mniejsze, pod skos, w każdym robię nacięcie i przeciągam ciasto .

Faworki smażę na rumiano na gorącym oleju, trzeba uważać bo szybko się przypalają. Układam na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Zostaje oprószyć pudrem i zajadać ;) Smacznego :)

*źródło gotujmy.pl autor anemon

















 







7 komentarzy:

  1. Stare przepisy na takie cuda są najlepsze. Oj zjadłabym.

    OdpowiedzUsuń
  2. A kiedy ten spirytus dodać?

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis!!! Wyszly wspaniale!! Mega proste do zrobienia, nawet przez nowicjuszy! Bardzo dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ze smakowało i dziękuję za zaufanie;) Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  4. Bardzo się cieszę, że skorzystałaś z mojego przepisu i że faworki Ci smakowały. Jest mi niezmiernie miło, że zechciałaś podzielić się tym przepisem z czytelnikami swojego bloga. Mnie również zachwyciła ta cudowna elastyczność tego ciasta, a najbardziej, to że nie trzeba go pracowicie "wybijać" wałkiem, a i tak faworki najeżone są niezliczoną ilością pęcherzyków powietrza.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...