środa, 21 stycznia 2015

Papryka faszerowana mięsem i soczewicą

Zapraszam do wypróbowania przepisu . Kombinacja własna, wyszło kapitalnie, będzie u nas często. 

Papryka faszerowana mięsem mielonym, u mnie indycze, ale można dowolnym , do tego soczewica, pyszotka. Podałam z mixem sałat , nie trzeba żadnych dodatków, ale  jak ktoś chce może podać z kaszą lub ziemniakami.  




Papryka faszerowana mięsem i soczewicą


6 średnich papryk czerwonych
40 dag mielonego mięsa z udźca indyka
cebula
puszka soczewicy ( puszka 400 g)
serek topiony ( 100g) lub tarta mozzarella
pomidory suszone z czosnkiem i bazylią  1-2 łyżki
zioła prowansalskie  1-2  łyżeczki
sol i pieprz  wg smaku






Cebule obieram i kroję drobniutko, podsmażam na oleju , jak się przyrumieni dodaję mięso mielone, obsmażam i dodaję  soczewicę, następnie przyprawy , smażę do odparowania wody . Na koniec dodaję serek  topiony , mieszam aż się ładnie rozpuści. 








Z  papryk odcinam wierzch , wycinam gniazda nasienne  i napełniam przygotowanym farszem . Układam w naczyniu żaroodpornym, nakładam  odcięte  „czapeczki” solę delikatnie,  na spód naczynia wlewam szklankę wody i ciut oleju  . Papryki piekę  około godziny w 180 st. C   
















2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam! :) ale bym zjadła taką paprykę, a ja właśnie ostatnio zapasy mrożonej zużyłam:(

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...