środa, 31 grudnia 2014

Życzenia noworoczne

Kochani, dziś Sylwester. Chciałam Wam podziękować za kolejny wspólny rok i życzyć zdrowia, szczęścia i miłości w Nowym 2015 Roku ! 

 Nie będę się rozpisywać , 
bo nie jest to moją mocną stroną  :D 

Poza tym, zaczynam nowy rok z choróbskiem. Ale już szykuję dla Was nowe przysmaki, więc zostańcie ze mną i zaglądajcie, zapraszam serdecznie i pozdrawiam  
Magda :) 















poniedziałek, 29 grudnia 2014

Sernik gotowany z rodzynkami -sernik w biszkopcie

Parę lat temu znalazłam na ten przepis, wypróbowałam lekko go modyfikując, jest wart polecenia.

Sernik gotowany w kakaowym biszkopcie z dużą ilością rodzynek, pyszności , nie może go zabraknąć na świątecznym stole.




Sernik gotowany z rodzynkami -sernik w biszkopcie 



Biszkopt kakaowy z 7 -8 jajek  
Wg własnego przepisu lub  mojego  ;

7 świeżych jajek 

¾  szklanki cukru

1 i 1/2 szklanki mąki  tortowej

Łyżeczka  proszku do pieczenia

budyń czekoladowy

 2 łyżki oleju

szczypta soli do ubicia białek




1 kg sera mielonego dobrego(polecam Pilos z KLIK)
25 dag masła
6 jajek
aromat waniliowy
¾ szklanki cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
rodzynki  ( 20 – 25 dag)

100 ml mleka



   








Białka oddzielam od żółtek i wbijam do większej miseczki.
Żółtka wbijam do mniejszej. Do białek dodaję ciut soli i ubijam, nie przerywając ubijania dosypuję małe porcje cukru. Jak już masa jest sztywna, dodaję po jednym żółtku, dalej ubijając.

Mąkę mieszam razem z budyniem i proszkiem do pieczenia, przesiewam po troszku do ubitych jajek, za każdym razem bardzo delikatnie mieszam łyżką. Jeżeli dodaję olej to właśnie na samym końcu, biszkopt jest wilgotniejszy.


Spód blaszki  ( 33 x 24) smaruję masłem lub margaryną, wysypuję drobną bułką tartą, wlewam ciasto i wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika, 180 st. C na 40-45 minut.




 Zimny biszkopt  przekrawam na pół .

Ser, masło, cukier,  aromat  i jajka przekładam do garnka, podgrzewam i mieszam do połączenia się składników. Budyń  rozprowadzam z mlekiem , mieszankę wlewam do masy serowej, mieszam dokładnie i  doprowadzam do wrzenia . Na koniec wsypuje rodzynki i mieszam. Odstawiam do przestudzenia, raz za czas mieszam.
Ciepłą masę wylewam na jeden blat biszkopta , nakrywam drugim i lekko dociskam.  Na wierzch robię lukier , posypałam skórką pomarańczy i wiórkami czekolady.







niedziela, 28 grudnia 2014

Szynka w marynacie -szynka 8 minut



Pyszna ,soczysta , pachnąca szyneczka, doskonała do kanapki czy sałatki. 

Robi się ją szybko i sprawnie, jest o  niebo lepsza od sklepowej. Na święta obowiązkowa. 

Ale warto ja też zrobić bez okazji, można dobierać przyprawy wg własnego gustu. 





Szynka w marynacie -szynka 8 minut


około 2 kg szynki

5 łyżek majonezu

3 łyżki musztardy

3 płaskie łyżki soli morskiej

1 łyżka cukru

2 łyżeczki czosnku w granulkach

3 łyżki mieszanki przypraw z estragonem Deluxe

(skład : sól, cebula smażona, gorczyca mielona,

pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka,

natka pietruszki, czosnek granulowany,

mielone liście laurowe i goździki)

3 litry wody











W wodzie mieszam dokładnie składniki marynaty , zagotowuje i odstawiam do całkowitego wystudzenia.




Szynkę dzielę na dwie części , myję i zwijam, formując zgrabne szyneczki, obwiązuję je nicią . 


Wkładam do zimnej zalewy, doprowadzam do wrzenia i gotuje na małym gazie 8 minut, szynki mają być zakryte marynatą. 

 Po tym czasie ściągam garnek z gazu i odstawiam do wystudzenia , można zostawić na noc.

 Po tym czasie znowu szynkę zagotowuje i gotuję kolejne 8 minut, odstawiam aby całkiem wystygła w zalewie.



Później zostaje szynkę wyciągnąć, odsączyć i kroić.









środa, 24 grudnia 2014

Wesołych Świąt!!!

Kochani, życzę Wam dużo zdrowia, bo to najważniejsze, szczęścia i miłości, bo całą resztę sobie można kupić :)

Spędzajcie ten świąteczny czas w miłym towarzystwie, bo tylko od nas zależy jaka  atmosfera będzie panowała, nic na siłę , bo tak wypada, róbmy tak jak nam pasuje i z kim w ten  czas chcemy być  ;)

Wesołych Świąt!!! 


















wtorek, 23 grudnia 2014

Kapusta z grochem i grzybami - pyszne danie wigilijne

Groch z Kapustą ... Długo się nie mogłam się przekonać ........ w końcu postanowiłam zrobić, ale według własnego smaku, wyszło rewelacyjnie, smaczne, doskonale przyprawione danie. 
Polecam gorąco,  spróbujcie nie będziecie żałować, doskonała na wigilijną kolację i nie tylko. 





Składniki :



50 dag grochu ( cały, nie łuskany)

50 dag kapusty kiszonej ( nie kwaszonej)

spora garść suszonych grzybów 

cebula

3 łyżki smalcu

sól morska i pieprz świeżo mielony do smaku

łyżka majeranku

płaska łyżka mieszanki przypraw Deluxe z estragonem ( ( w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki)

            




Groch trzeba wypłukać  i moczyć w zimnej wodzie , najlepiej całą noc . Grzyby  rozkruszam i też zalewam wodą na noc. 



Kapustę kiszoną kroję , dodaję odcedzone  grzyby   i zalewam wodą ,  wody tyle aby zakryła kapustę , gotuję do miękkości  odkrytą , aby woda wyparowywała( jeśli kapusta jest jeszcze twarda a woda się wygotuje, podlewam wrzątkiem. Gotowa kapusta ma być  prawie bez wody .





Groch gotuję osobno, też do miękkości . Po ugotowaniu odcedzam  i łączę z kapustą .

Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na smalcu  łączę z kapustą i grochem, przyprawiam, duszę całość chwilkę, mieszam i podaję. 
















piątek, 12 grudnia 2014

Uszka z kapustą i grzybami - pyszny farsz do uszek wigilijnych

Uszka z kapustą i grzybami , podaję w czerwonym barszczu. 

Pyszny zakwas znajdziecie na blogu (KLIK) 
Nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Bardzo je lubimy. 

Do farszu dodaję pieczarki, bo tak lubimy, ale można je pominąć i zrobić z samych grzybów suszonych i kiszonej kapusty, obie wersje pyszne.  


Nadmiar farszu wykorzystuję do pierogów, krokietów lub pasztecików, polecam !!! 





Uszka z kapustą i grzybami 



Na  uszka
½ kg mąki pszennej  
2 łyżki oleju roślinnego   
100 ml wody 
200 ml mleka 
Sól 


Farsz:

 ( farszu robię więcej, wykorzystuję go do krokietów, na taką ilość ciasta potrzeba około  400 ml farszu )

2 kg  kiszonej kapusty

4 listki laurowe

5 -6 kulek ziela angielskiego

2 kg pieczarek

15 -20 dag suszonych grzybów

4 cebule

5 - 6 ząbków czosnku

Olej


  
 




Uszka:


Do miski przesiewam mąkę dodaję szczyptę soli .  Do kubka wlewam wodę i mleko, podgrzewam delikatnie , dodaję olej, taką mieszankę wlewam do miski z mąką i solą.  

Mieszam i zagniatam mięciutkie ciasto.  Dzielę na kawałki i wałkuję cieniutko, wykrawam kółka kieliszkiem, nakładam farsz i zlepiam uszka .

Grzyby suszone namaczam w zimnej wodzie, parę godzin, można zostawić na noc.  Na drugi dzień gotuję z  pokrojoną drobno kapustą kiszoną, z dodatkiem przypraw i plasterków czosnku. Gotuję do miękkości kapusty i odparowania płynów.

 Pieczarki obieram, kroję w plasterki  i przepłukuję,   zalewam wodą doprowadzam do wrzenia i odcedzam. 

Następnie duszę do miękkości na oleju z pokrojoną w kosteczki cebulą.

Łączę kapustę i grzyby  z pieczarkami , doprawiam do smaku.

Farsz przeznaczony na uszka czy pierogi mielę w maszynce do mięsa, można rozdrobnić w malakserze. 

Na wycięte z ciasta kołeczka nakładam po troszku farszu i sklejam uszka.

 Gotowe gotuję, nadmiar studzę i mrożę:) 





zBLOGowani.pl

środa, 10 grudnia 2014

Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami



Zachęcam do wypróbowania tego ciasta, jest mocno kakaowe z pyszną masą gruszkową , wierzch posypałam skruszonymi michałkami. Smakowało całej rodzince, wprost mruczeli z zachwytu, podczas konsumpcji :)







Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami 




Ciasto:



¾ szklanki oleju ( u mnie ryżowy ale można użyć rzepakowego lub słonecznikowego)



½ szklanki cukru



125 ml wody


4 pełne łyżki gorzkiego kakao 

5 dużych jajek

2 łyżki cukru

1 i ½ szklanki mąki pszennej

łyżeczka sody

łyżeczka proszku do pieczenia


szczypta soli

Krem:

puszka gruszek w syropie ( 850 g)

łyżka cukru

2 jajka

budyń śmietankowy 

łyżka mąki

łyżka skrobi kukurydzianej ( można użyć ziemniaczanej)

galaretka gruszkowa

25 dag Kasi lub masła

dodatkowo dżem , u mnie z czarnej porzeczki około 300 ml

8 michałków kawowych

Gruszkowiec-krok po kroku


Najpierw ciasto:
Wodę, olej cukier i kakao mieszam i doprowadzam do zawrzenia , odstawiam do wystudzenia.
Następnie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaję porcjami cukier  , następnie po jednym żółtku , masa musi być pulchna, dobrze ubita,  cały czas ubijając  przekładam masę kakaową.

 Mąkę , sodę i proszek przesiewam i dodaję  po trochu do masy , mieszam  delikatnie na najniższych obrotach robota.
Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia ( tylko spód)
Gotowe ciasto wykładam do blaszki ( 33 x 24)  wyrównuje, wsadzam do nagrzanego piekarnika, piekę 40 minut w  180 st C


Po upieczeniu studzę i przekrawam na dwa blaty.

Masa:
Gruszki odcedzam syropu ( syrop zostawiam na budyń) i kroje na mniejsze kawałki.
Syrop uzupełniam wodą , tak aby było pół litra , w niewielkiej ilości mieszam jajka,mąki, budyń i cukier, resztę zagotowuję,  i wlewam mieszankę , gotuję jak zwykły budyń . Do gorącego wsypuję  galaretkę ( proszek) mieszam i odstawiam aby trochę przestygło.  Jak masa jest lekko ciepła  wkładam na wierzch Kasię i dokładnie miksuję całość.


Jeden blat ciasta smaruję dżemem.  W 2/3 masy mieszam gruszki , przekładam na ciasto z demem i wyrównuję , nakrywam drugim blatem . Wierzch smaruję resztą masy i posypuję pokruszonymi michałkami.  

Odstawiam ciasto do zimnego w celu stężenia.  Po godzinie można kroić ;)  












zBLOGowani.pl

poniedziałek, 8 grudnia 2014

Mięciutkie pierniczki -pierniczki z ziemniaków





Pierniki z ziemniaków??? Tak!!!!


 Są pyszne i mięciutkie, nie potrzebują leżakowania ,  ziemniaki są niewyczuwalne . Podczas pieczenia pachnie piernikiem w całym domu :)

Można zrobić polewę z gorzkiej czekolady, lub polukrować .  Pyszności , upieczcie, nie może ich zabraknąć  w święta :)

Za przepis dziękuje Karolince ( Bahati) 


pierniczki z ziemniaków 


30 dag ziemniaków 
25 dag miodu ( u mnie wielokwiatowy)
15 dag cukru trzcinowego
125 g masła
30 dag mąki białej orkiszowej
30 dag mąki pszennej
przyprawa do piernika ( cała paczuszka)
2 łyżeczki kakao
łyżeczka sody
1 jajko





Ugotowane ziemniaki  przeciskam przez praskę.   Miód przekładam do garnka (  około  2 l ) dodaję cukier i podgrzewam , następnie dodaję masło i mieszam do połączenia się składników . 

Teraz dodaję ziemniaki i miksuję całość dokładnie. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.



Mąkę przesiewam do misy robota, dodaję kakao, przyprawę do piernika i sodę , mieszam , dodaję zimną masę z miodem i jajko.  Wyrabiam dokładnie.


Wyrobione ciasto wałkuję ( partiami) i wykrawam  foremkami pierniczki. 

Część zrobiłam z nadzieniem , obie wersje smaczne.

Pierniczki piekę  10 12  minut ( zależy od grubości) w temp.  160 , funkcja termo obieg , lub  180 st C bez termo obiegu .

Można zrobić polewę z gorzkiej czekolady, lub polukrować .

Pierniczki są mięciutkie, nie potrzebują leżakowania.    










zBLOGowani.pl

czwartek, 4 grudnia 2014

Puszysty sernik - pyszny i delikatny sernik

Oto efekt nocnego pieczenia, najlepiej sernika piec wieczorem, przez noc spokojnie stygnie i mam pewność że nie zostanie od razu zjedzony. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawusi, mrucząca rodzinka podczas konsumpcji to najlepszy dowód że smakuje:) 


Polecam ten sernik smakoszom delikatnych i puszystych serników. U nas będzie na pewno na święta:)



Można na spód ugnieść kruche ciasto, u mnie tę rolę doskonale spełniły herbatniki. 
Można go dosmaczyć rodzynkami czy żurawiną, zrobić polewę , co tylko dusza zapragnie, za każdym razem będzie smaczny:)



Przepis znalazłam tutaj .




Puszysty sernik - pyszny i delikatny sernik 





Masa serowa: 



- 1 kg twarogu z wiaderka  



- 5 dużych jaj 

- 250 ml śmietany 36 % 

- 1 szk. cukru + 2 łyżki cukru z wanilią 

- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, lub budyniu

- szczypta soli 


Spód: 

- herbatniki  ( 100 g) 





Blaszkę ( 35 x 22) wykładam papierem do pieczenia i wykładam spód herbatnikami.

W misce ubijam białka ze szczyptą soli, w międzyczasie dodaję porcjami pół szklanki cukru.

Osobno ubijam żółtka z resztą cukru i cukrem z wanilią, do momentu aż cukier całkiem się rozpuści a masa podwoi objętość. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię. Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam ( na niskich obrotach robota )

Masę serową przelewam na herbatniki . Wkładam do nagrzanego piekarnika , 170 st C , piekę godzinę, do lekkiego zrumienienia. Studzę w lekko uchylonym piekarniku.

*Na sernik można dać polewę , ja posypałam jeszcze gorący  wiórkami czekoladowymi.  








zBLOGowani.pl